İklim STK’ları, lobicilerin müzakerelerde ilerlemeyi yavaşlatma amaçları olduğunu söylüyorlar.
Mısır’da devam eden COP27 iklim konferansında 600’den fazla fosil yakıt lobicisi var. Bu geçen yıla göre %25’ten fazla bir artış anlamına geliyor. Lobicilerin sayıları aynı zamanda iklim krizinden etkilenen herhangi bir topluluktan daha fazla.
Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentinde düzenlenen BM etkinliğine katılmak üzere petrol ve gaz endüstrilerinden kayıtlı 636 lobici var. Glasgow’da bu rakam 503 idi. Bu yıl lobicilerden daha büyük bir delegasyonu olan tek ülke, gelecek yıl COP28’e ev sahipliği yapacak Birleşik Arap Emirlikleri (UAE). UAE’nin bu yıl 1.070 kayıtlı delegesi bulunuyor.
Fosil yakıt lobicilerinin iklim müzakerelerindeki etkisine karşı kampanyalar yürüten Büyük Kirleticileri Kovun isimli grup, “Fosil yakıt lobicilerinin etkisi, iklim krizinden en çok etkilenen ülkeler ve topluluklardan daha büyük. Afrika ülkelerinden ve yerli topluluklardan gelen delegasyonlar, kurumsal çıkarların temsilcileri tarafından gölgede bırakılıyor” açıklamasında bulundu.
Corporate Accountability, Global Witness ve Corporate Europe Observatory kuruluşları tarafından derlenen lobiciler hakkındaki veriler, iklim görüşmelerinde petrol ve gaz çıkarlarının artan etkisini gösteriyor. Fosil yakıtlardan uzaklaşmayı teşvik etmeyi uman birçok çevre grubu, lobicilerin kendi endüstrilerine dair sınırlamayı tartışmaktansa müzakerelerde ilerlemeyi yavaşlatma amaçları olduğunu söylüyorlar.
Sivil toplum grupları, fosil yakıt lobicilerinin artan varlığının, küresel sıcaklık artışını 1.5 derecede tutma çabalarının ortasında, müzakereleri engelleme riskinden korkuyor.
Verileri yayımlayanlar arasında bulunan ve Corporate Accountability adlı kuruluşta kapmanyacı olan Rachel Rose Jackson, “COP27 bir fosil yakıt endüstrisi fuarına benzemeye başladı” dedi ve şöyle devam etti: “Fosil yakıt endüstrisinin ölümcül bir gündemi var. Motivasyonları ise sadece kâr ve açgözlülük. İklim eylemi konusunda ciddi değiller, hiçbir zaman olmadılar ve olmayacaklar.”