Avustralya’da yapılan araştırmaya göre, fosil yakıt endüstrisinin büyük siyasi partilere yaptığı bağışlar 2018-19 döneminde iki katına çıktı. Bu hareket, sektörün siyasal etkisini artırmak istediği yönünde yorumlandı.
Haber: Christopher Knaus
Çeviri: Çisil Sevinç
Analizlerin gösterdiği üzere, fosil yakıt endüstrisi büyük siyasi partilere yaptığı bağışları son dört yılda iki katına çıkardı.
Australian Conservation Foundation’ın (ACF) hazırladığı rapora göre, geçen hafta açıklanan bağış miktarları baz alındığında 2018-2019 yıllarında kömür, petrol ve doğalgaz endüstrisi 1.9 milyon dolarlık bağışta bulundu.
İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!
Bağışların 2015-2016 yıllarında 894.336 dolar olduğunu hatırlatan ACF, miktarın ikiye katlandığını söyledi.
2018-19 döneminde en büyük üç bağışçı; petrol ve doğalgaz devi Woodside Petroleum, kömür madencisi Adani ve endüstri lobi grubu Australian Petroleum Production and Exploration Association oldu.
Dört yıl boyunca en büyük bağış yapan isimler arasında Woodside (1 milyon dolar), Santos Limited (567,537 dolar), Chevron (452,017 dolar), Mineral Resources (373,650 dolar), Origin Energy (360,047 dolar) ve Bluescope ( 337,655 dolar) bulunuyor.
Analizlere Clive Palmer’ın maden şirketi Mineralogy tarafından yine kendi partisi United Australia’ya yapılan 83.3 milyon dolarlık bağış dahil edilmedi.
Maden sektörü, büyük fosil yakıt bağışçıları arasında aşırı öne çıkan sektör olarak görüldü.
Araştırmaya göre, 2015-16 döneminde 3.3 milyon dolarlık bağış yaparak fosil yakıt bağışlarının %60’ını oluşturan sektörün madencilik olmasının bir sonucu olarak, en büyük 10 bağışçıdan altısı madenciydi.
İşçi Partisi ve Koalisyon Partisi, 2017-18 döneminde Koalisyona çok daha fazla pay düşmesine karşın, dört yılı aşkın süredir endüstriden neredeyse aynı oranda pay aldı. 2018-19 seçim döneminde Koalisyona bağışlanan miktar İşçi Partisi’ni az miktarda geçti.
Fosil yakıt parası aynı zamanda büyük partilerle bağlantılı grup ve kuruluşlara aktarılıyor.
ACF kampanyacısı Jolene Elberth, raporun sektörün bağışlar aracılığıyla siyasal güç satın almaya çalıştığını gözler önüne serdiğini söyledi: “Avustralyalılar iklim değişikliği üzerine daha fazla eyleme geçilmesini talep ettikçe siyasetçiler üzerinde bu sorunu ciddiye almaları için bir baskı oluşuyor. Fosil yakıt endüstrisi de kamu politikasını etkileyebilmek üzere daha fazla para harcıyor.”
İki parti tarafından açıklanan bağışların fosil yakıt endüstrisinin siyasal finansman kaynağının tamamını oluşturup oluşturmadığını söylemek ise imkansız.
Avustralya’nın seçim yasalarına göre, bağışlar 14 bin doları aştığı takdirde açıklanmak zorunda. Yüksek miktardaki paralar 14 bin dolardan az olacak şekilde bölünerek bağışlandığı takdirde saklı tutulabilir.
Bu yöntem yüklü miktardaki finansmanın kamudan saklı tutulmasına olanak sağlıyor. Centre for Public Integrity (Kamu Birliği Merkezi) ve ACF, 2018-19 yılları için kaynağı belirsiz ya da kara para olarak bilinen miktarın 100 milyon dolar olduğunu tahmin ediyor.
ACF raporunun sonunda “Bu çalışma gösteriyor ki iki büyük parti de fosil yakıt lobisinin bağışlarına bağımlı. Yalnızca bu değil, büyük partilerimiz ve onlara bağlı bağış toplama kuruluşları, sistemimizde bulunan büyük orandaki kara paradan sorumlu. Bağışların açıklanması için getirilen zorunlulukların yetersizliği yüzünden bağışçıların ve partilerin şeffaflıkları oldukça az” ifadeleri yer aldı.
Eyalet hükümetlerinin şeffaflığa yönelmesine rağmen federal bağış sistemi zayıf kalmış durumda. NSW, Victoria ve Queensland eyaletleri 1000 doları geçen bağışları açıklama zorunluluğu getirdi. Bu şekilde kamuya duyurulan bağışlar ile toplam miktar arasında uçuk bir fark bulunmuyor.
Federal sistemde bağışlar yılda bir kez olmak üzere Şubat ayında açıklanıyor. Bu durum, bağışçıların siyaseti etkileme girişimlerinin halk tarafından anlaşılmasını imkansız hale getiriyor.