Edinburgh’tan bir paleontolog, daha küçük memelilerin artan sıcaklıklarla daha iyi başa çıkabileceğini söylüyor.
Önde gelen bir fosil uzmanı, daha küçük boyutlara sahip memelilerin artan küresel sıcaklıklarla daha iyi başa çıkabildiği için iklim krizinin insan ırkının küçülmesine neden olabileceğini söyledi.
Edinburgh Üniversitesi’nden paleontolog Prof. Steve Brusatte, diğer memelilerin daha önce iklim değişikliği dönemlerine nasıl tepki verdiklerinin, insanların geleceği hakkında bir fikir verebileceğini öne sürdü.
İnsanların olası durumunu, Paleosen Eosen Termal Maksimum olarak adlandırılan yaklaşık 55 milyon yıl önceki bir dönemde sıcaklıklar arttıkça vücut boyutları küçülen ilk atlarınkine benzetti.
Brusatte, “Küresel ısınma olayıyla ilgili harika bir fosil kaydı var. Bu, jeolojik kayıtlardaki en son büyük küresel ısınma olayı. İki olay örgüsü de ürkütücü, oldukça da benzerlik gösteriyorlar” dedi.
The Rise and Reign of the Mammals isimli kitabı kaleme alan Brusatte, bugün dünyanın daha sıcak bölgelerindeki hayvanların, Bergmann kuralı olarak bilinen ekolojik bir ilkeyle ilişkili olarak, daha soğuk bölgelerdeki hayvanlardan genellikle daha küçük olduğunu belirtiyor. Brusatte, bunun nedenlerin tam olarak anlaşılamadığını söylerken, “Bunun nedeni, muhtemelen, daha küçük hayvanların, dolgun hayvanlara göre hacimlerine göre daha yüksek bir yüzey alanına sahip olmaları ve bu nedenle fazla ısıyı daha iyi dağıtabilmeleridir” diye yazıyor.
Kitabın yayımlanmasından önce Guardian’a konuşan Brusatte, küçülmenin “memelilerin iklim değişikliğiyle baş etmesinin yaygın bir yolu” olduğunu söyledi ve ekledi: “Bu, her memeli türünün küçüleceği anlamına gelmiyor. Sıcaklıklar hızlı yükseldiğinde, memelilerin ortak bir hayatta kalma hilesi gibi görünüyor. Sıcaklıklar çok hızlı yükselirse insanlar cüce olabilir mi, insanlar küçülebilir mi gibi sorulara evet cevabını vermek bence makul bir yanıt.”
Brusatte, bir zamanlar Endonezya’daki Flores adasında yaşayan ve hobbit insanlar olarak anılan Homo floresiensis’inin, diğer insan türlerinin kaynaklar kıt olduğunda küçüldüğünün ispatı olduğunu savundu.
Yakın tarihli bir çalışmada, son bir milyon yıl boyunca insan kalıntılarını inceleyen araştırmacılar, sıcaklığın vücut büyüklüğüne etki ettiğini öne sürerken, kızıl geyik üzerinde çalışan bilim insanları, kuzey Avrupa ve İskandinavya’daki daha sıcak kışların vücut büyüklüğünde küçülmeye yol açabileceğini söylediler.
Ancak, tüm uzmanlar artan sıcaklığın memelilerin küçülmesine neden olduğu konusunda hemfikir değil. Londra’daki Doğa Tarihi Müzesi’nden Prof. Adrian Lister, son araştırmanın gösterdiği ilişkinin zayıf olduğunu, sıcaklık ve memeli vücut büyüklüğü arasındaki güçlü korelasyonların genellikle gıda ve kaynakların mevcudiyetine bağlı olabileceğini söyledi.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…