Politika

Finlandiya Dünyanın En İddialı İklim Hedeflerinden Birini Yasalaştırdı

Finlandiya 2035’te net sıfır emisyona, 2040’a kadar ise net negatif emisyona ulaşan ilk gelişmiş ülke olmayı hedefliyor.

Net Zero Tracker’a göre, yalnızca Güney Sudan’ın 2035’ten daha iddialı bir net sıfır hedefi var. Gelişmekte olan bir ülke olarak Güney Sudan’ın 2030 hedefi büyük ölçüde uluslararası finansmana bağlı.

Hedef, Finlandiya iklim değişikliği panelinden bir grup bağımsız ekonomist tarafından yapılan analize göre belirlendi. Finlandiya’nın, dünyanın salabileceği 420 GT karbondioksitten adil payının ne olduğu ve küresel ısınmayı 1.5 derece ile sınırlamak için üçte iki şansa sahip olduğu hesaplandı.

Panel, bu adil payı, Finlandiya’nın küresel nüfustaki payına, emisyonları azaltmak için ödeme yapma kabiliyetine ve iklim değişikliğine neden olma konusundaki tarihsel sorumluluğuna dayandırdı. Bu yöntemle belirlenen ilk hedefin bu olduğu düşünülüyor.

Finlandiya Çevre Bakanı Emma Kari, hedefin araştırmacılar ve iklim bilimi topluluğundan insanlarla belirlenmesinin “çok önemli” olduğunu söyledi. Kari, “Yüksek gelirli ülkeler, iklim değişikliğiyle mücadele konusunda ilerici ve aktif bir rol üstlenmeli” diye ekledi.

Avrupa Birliği (AB) ve ABD dahil olmak üzere çoğu gelişmiş ülke 2050 net sıfır hedefi belirledi. Fin analizi, Almanya ve AB’nin 2030’ların başlarında net sıfıra ulaşması gerektiğini buldu.

AB’nin daha erken bir hedef tarih belirlemesi gerekip gerekmediği sorusuna Kari, hedeflerin “iklim bilimine, Paris Anlaşması’na dayanması gerektiğini” söyledi.

Finlandiya’nın hedefini “iddialı ama ulaşılabilir” olarak nitelendiren Kari, hedefin Finlandiya’daki siyasi partiler arası desteğe sahip olduğunu da belirtti. Kari, merkez sola yakın beş partiden oluşan bir koalisyonda Yeşiller Partisi bakanı.

Finlandiya’nın iklim hedeflerini karşılayıp karşılamaması, büyük ölçüde topraklarının dörtte üçünü kaplayan ormanlarına bağlı olacak. Geçen hafta Statistics Finland, bu ormanların ilk kez emdiklerinden daha fazla seragazı saldığını gösteren rakamları yayımladı.

Ülke fosil yakıtlardan uzaklaşıyor ancak ormansızlaşmadan kaynaklanan emisyonlar son 10 yılda artış gösterdi. Böylece fosil yakıtlardan uzaklaşmaktan elde edilen kazanç ormansızlaşma nedeniyle kayboluyor. Statistics Finland, bunun ağaçların daha hızlı kesilmesi ve daha yavaş dikilmesinden kaynaklandığını buldu.

Kari, tarım ve ormancılık bakanlığının ilk iklim planı üzerinde çalıştığını söyledi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile ülke binaları daha enerji verimli hale getirmeyi planlarken ve enerji geçişini hızlandırmayı hedefliyor.

Kari, bir ülkenin kendi adına emisyonları azaltmak için diğerine ödeme yaptığı uluslararası karbon denkleştirmelerine güvenmeden hedefe ulaşılacağını da sözlerine ekledi.

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024