Finlandiya 2035’te net sıfır emisyona, 2040’a kadar ise net negatif emisyona ulaşan ilk gelişmiş ülke olmayı hedefliyor.
Net Zero Tracker’a göre, yalnızca Güney Sudan’ın 2035’ten daha iddialı bir net sıfır hedefi var. Gelişmekte olan bir ülke olarak Güney Sudan’ın 2030 hedefi büyük ölçüde uluslararası finansmana bağlı.
Hedef, Finlandiya iklim değişikliği panelinden bir grup bağımsız ekonomist tarafından yapılan analize göre belirlendi. Finlandiya’nın, dünyanın salabileceği 420 GT karbondioksitten adil payının ne olduğu ve küresel ısınmayı 1.5 derece ile sınırlamak için üçte iki şansa sahip olduğu hesaplandı.
Panel, bu adil payı, Finlandiya’nın küresel nüfustaki payına, emisyonları azaltmak için ödeme yapma kabiliyetine ve iklim değişikliğine neden olma konusundaki tarihsel sorumluluğuna dayandırdı. Bu yöntemle belirlenen ilk hedefin bu olduğu düşünülüyor.
Finlandiya Çevre Bakanı Emma Kari, hedefin araştırmacılar ve iklim bilimi topluluğundan insanlarla belirlenmesinin “çok önemli” olduğunu söyledi. Kari, “Yüksek gelirli ülkeler, iklim değişikliğiyle mücadele konusunda ilerici ve aktif bir rol üstlenmeli” diye ekledi.
Avrupa Birliği (AB) ve ABD dahil olmak üzere çoğu gelişmiş ülke 2050 net sıfır hedefi belirledi. Fin analizi, Almanya ve AB’nin 2030’ların başlarında net sıfıra ulaşması gerektiğini buldu.
AB’nin daha erken bir hedef tarih belirlemesi gerekip gerekmediği sorusuna Kari, hedeflerin “iklim bilimine, Paris Anlaşması’na dayanması gerektiğini” söyledi.
Finlandiya’nın hedefini “iddialı ama ulaşılabilir” olarak nitelendiren Kari, hedefin Finlandiya’daki siyasi partiler arası desteğe sahip olduğunu da belirtti. Kari, merkez sola yakın beş partiden oluşan bir koalisyonda Yeşiller Partisi bakanı.
Finlandiya’nın iklim hedeflerini karşılayıp karşılamaması, büyük ölçüde topraklarının dörtte üçünü kaplayan ormanlarına bağlı olacak. Geçen hafta Statistics Finland, bu ormanların ilk kez emdiklerinden daha fazla seragazı saldığını gösteren rakamları yayımladı.
Ülke fosil yakıtlardan uzaklaşıyor ancak ormansızlaşmadan kaynaklanan emisyonlar son 10 yılda artış gösterdi. Böylece fosil yakıtlardan uzaklaşmaktan elde edilen kazanç ormansızlaşma nedeniyle kayboluyor. Statistics Finland, bunun ağaçların daha hızlı kesilmesi ve daha yavaş dikilmesinden kaynaklandığını buldu.
Kari, tarım ve ormancılık bakanlığının ilk iklim planı üzerinde çalıştığını söyledi.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile ülke binaları daha enerji verimli hale getirmeyi planlarken ve enerji geçişini hızlandırmayı hedefliyor.
Kari, bir ülkenin kendi adına emisyonları azaltmak için diğerine ödeme yaptığı uluslararası karbon denkleştirmelerine güvenmeden hedefe ulaşılacağını da sözlerine ekledi.
Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…
175 ülkeden delege Pazartesi günü Güney Kore'nin Busan kentinde, plastik kirliliğini azaltmaya yönelik uluslararası bir…
Ülkeler 2 haftalık müzakereler boyunca başta iklim finansmanı olmak üzere birçok farklı konuda derin fikir…
İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…
Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…