;
Afetler Politika

Fiji Başbakanı: “İklim Değişikliğine Karşı Hayatta Kalmaya Çalışıyoruz”

Fiji Başbakanı Frank Bainimarama, Pasifik adası ülkesinin, iklim değişikliğinin “neredeyse daimi olarak” ölümcül siklonlara neden olmasıyla “hayatta kalma mücadelesi” içinde olduğunu söyledi.

Fiji Başbakanı, ülkesinin, iklim değişikliği nedeniyle hayatta kalma mücadelesi verdiğini belirtti. Başbakan Frank Bainimarama yaptığı açıklamada, Fiji’nin “korkutucu yeni bir çağa” girdiğini ve ülkesinin aşırı hava olaylarına göğüs germesi gerektiğini ifade etti.

Başbakanın konu hakkındaki yorumları, Josie siklonunun hafta sonu Fiji’nin ana adası Viti Levu’da ölümlere ve sele yol açmasından sonra geldi. Reuters haber ajansına göre Josie siklonunun neden olduğu selde dört kişi hayatını kaybetti.

2016’da Fiji’yi etkileyen bir siklon ise 44 kişinin ölümüne neden olurken ülkenin ekonomik üretiminin üçte birini de yok etmişti.

Geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, “Bu aşırı hava olayları nedeniyle neredeyse daimi bir tehdit altındayız” diyen Başbakan Bainimarama, bölgedeki güçlü siklonların iklim değişikliğinin bir sonucu olarak “daha şiddetli” hale geldiğini de vurguladı.

“Karşı karşıya olduğumuz bu krize karşı tüm dünyaya açık bir mesaj vermeliyiz” diyen Başbakan Bainimarama ülke olarak da bu korkutucu yeni çağa cevap vermek adına dirençlerini artırmaya başladıklarını açıkladı.

Frank Bainimarama, geçen Kasım ayında Almanya’nın Bonn ketinde düzenlenen COP23’ün başkanlığını Fiji adına üstlenmişti. Bu karar ile iklim müzakerelerine ilk kez bir ada devleti başkanlık etmişti.

İklim değişikliği ile aşırı hava olaylarının sıklığının artması bekleniyor. Bununla birlikte iklim değişikliğinin sel, fırtına, ısı dalgası ve kuraklıktan kaynaklanan ölüm sayısını artırabileceği belirtiliyor.