Ekonomi

FIFA’nın 2030 Kararı Tepki Çekti: “Çevre Haklarını Gözetmiyor”

FIFA 2030 Dünya Kupası’nın üç ayrı kıtada oynanması kararı, başta ulaşım kaynaklı emisyonların artması olmak üzere, çeşitli endişelere neden oldu.

2022’de Katar’da gerçekleşen Dünya Kupası’nın ve ABD, Kanada ve Meksika’da düzenlenmesine karar verilen 2026 Dünya Kupası organizasyonuna ek olarak FIFA 2030 yılındaki dünya kupasının üç ayrı kıtada aynı anda düzenlenmesine karar verdi. Lojistik ve ulaşıma bağlı sorunları akla getiren bu karar, karbon ayakizini azaltma girişimlerine yönelik hedefler açısından da endişe verici bulundu.

Avrupa, Afrika ve Güney Amerika’da oynanması planlanan yüzden fazla futbol maçıyla ilgili teknik detayların FIFA tarafından 2024 yılı sonuna kadar açıklanması bekleniyor. Arjantin, Paraguay, Uruguay, İspanya, Portekiz ve Fas’ta aynı anda gerçekleşecek olan 2030 Dünya Kupası’na katılacak milli takım sayısı ise 48 olarak belirlendi.

İklim Krizi Göz Ardı mı Ediliyor?

Futbol festivalinin eğlence ve tüketime odaklı işleyişini bir yana bırakırsak, alınan kararın lojistik bakımından çeşitli sorunlara yol açacağı fikri ortaya çıkıyor. BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları için belirlenen tarih olan 2030 ile aynı yıla denk gelen dünya kupasının bu denli geniş bir alanda gerçekleştirilmesi, başta ulaşımın neden olacağı emisyonlar nedeniyle endişeye neden oluyor. Örneğin organizasyonun bazı maçlarının oynanacağı Madrid şehri ile diğer kimi maçlara ev sahipliği yapacak olan Buenos Aires arasındaki mesafe yaklaşık 12 bin kilometre ki bu da 13 saatlik bir uçak yolculuğu ve yalnızca futbolcu ve teknik heyetten oluşan 60 kişilik bir ekibin ulaşımı için 200 ton karbon emisyonu anlamına geliyor. Üstelik takımlarını desteklemek için üç ayrı kıta arasında sürekli denizaşırı uçak yolculukları yapacak olan binlerce taraftarın hareketliliği bu rakamların çok daha endişe verici düzeylere ulaşmasına neden olabilir.

Taraftardan Tepki: “Korkunç ve Çevre için Dikkatsizce bir Karar”

Öte yandan FIFA’nın bu kararına yönelik tepkiler de yok değil. Avrupa Futbol Taraftarı Birliği sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada; “FIFA, dünyanın en büyük turnuvası ile yıkım döngüsünü sürdürüyor” diyerek alınan kararın taraftarlar için “korkunç” ve çevre için “dikkatsiz” bir formül olduğunu duyurdu.

İşin aslı bu karar FIFA’nın doğayı hiçe sayarak aldığı ilk karar değil. 2022 yılında Katar’da düzenlenen Dünya Kupası ile ilgili de kurum  “yeşil aklama” ile suçlanmıştı.

Karbon emisyonlarının hafife alınması, insan haklarıyla ilgili ihlaller ve emekçilerin ağır çalışma koşulları, 2022 Dünya Kupası’nı düzenleyen Katar hükümetinin ve ona destek çıkan FIFA yönetiminin tepki çekmesine neden olmuştu. Karbon Nötr sloganıyla başlayan turnuvada ölçümlerin eksik bildirilerek yeşil aklama yapıldığı yönünde tezler ileri sürülmüştü.
Paylaş

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024