BM Gıda ve Tarım Örgütü, geçtiğimiz Pazartesi günü yayımladığı raporunda dünya çapındaki balık stoklarının üçte birinden fazlasının aşırı avlanma sorunuyla karşı karşıya olduğunu ve bu durumun 1974’ten beri artmakta olan bir trend olduğunu söylüyor.
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) geçtiğimiz Pazartesi günü dünya çapındaki balık stoklarının üçte birden fazlasının, özellikle gelişmekte olan ülkelerde, aşırı avlanma sorunuyla karşı karşıya olduğunu söyledi.
FAO, iki yılda bir hazırlanan raporunda, zayıf yönetimin olduğu bölgelerde balık stoklarının kötü durumda olması nedeniyle, bu sorunun daha iddialı siyasi irade ve iyileştirilmiş takibe ihtiyaç duyduğunu belirtti.
Gelişmiş ülkeler balıkçılık faaliyetlerinin yönetimini iyileştiriyor olsa da gelişmekte olan ülkeler daha da kötüleşen bir sorunla karşı karşıya. 2017 yılında dünya çapındaki balık stoklarının %34.2’si aşırı avlanma olarak sınıflandırıldı. FAO 1974’te %10’da olan aşırı avlanma oranının artmakta olan bir trend olduğunu belirtiyor. Aşırı avlanma, balık türlerinin kendini yenilemesine olanak sağlayamayacağı bir oranda olduğu için balık popülasyonlarının azalmasına neden oluyor.
FAO, daha az yoğun yönetimin gelişmekte olan birçok ülkede yaygın olduğunu ve sınırlı yönetim ve yönetişim kapasiteleri tarafından kısmen desteklendiğini söyledi.
FAO “Açlık, yoksulluk ve çatışmanın olduğu yerlerde sürdürülebilirliğin özellikle zor olduğunu fark ediyoruz, ancak sürdürülebilir çözümlere alternatif yok” dedi. 1961’den bu yana dünya çapında kişi başına balık tüketimi ortalama % 3.1 oranında artarak diğer tüm hayvan proteinlerini geride bıraktı.
Balık tüketimi dünya çapında tüketilen hayvan proteinin altıda birini oluşturuyor ve yarısından fazlası Bangladeş, Kamboçya, Gambia, Gana, Endonezya, Sri Lanka ve Sierra Leone’de tüketiliyor.
FAO, kişi başına düşen küresel tüketimin 2030 yılına kadar 21,5 kg’a çıkacağını ve Afrika’da yaşanacak bir düşüş ile ortalama yıllık büyüme oranının % 0,4’e düşeceğini öngörüyor.
FAO, “Bu düşüşün ana nedeni, Afrika nüfusunun arzdaki büyümeyi geride bırakmasıdır. Artan yerli üretim ve daha yüksek balık ithalatı bölgenin artan talebini karşılamak için yeterli olmayacaktır ”dedi.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…