Ordu Çevre Derneği, Fatsa ilçesinde mahkemenin faaliyetlerinin durdurulması yönünde karar verdiği siyanürlü altın madeninde çalışmaların sürdüğünü duyurdu.
Cumhuriyet’ten Cemil Ciğerim’in haberine göre, işletmenin mahkeme kararı ve valilik emri gereği kapatıldığı bilgisi üzerine dernek üyeleri maden sahasına giderek yerinde inceleme yaptı.
Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Altıntepe Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim şirketinin işlettiği madenin “ikinci bir emre kadar” kapatıldığı konusundaki yazısının yanlış yorumlandığına dikkat çekti.
Gönül, “Madenin çalışma süresi için dava açılmış. Kararda ek çalışma süresi iptal edildi. Bakanlık da bu karara bağlı olarak kapatma kararı verdi. Çok önemli ancak yeterli değil. ‘İkinci bir emre kadar’ diyor. Yani şirket yeniden başvurur, izin alabilir. Madenin tamamen kapatıldığı anlamı çıkmasın. Bergama’da 41 kez başvuru yapılarak çalışmasını sürdüren maden şirketi var. Yeniden izin almaması için mücadele etmeliyiz” ifadelerini kullandı.
Derneğin yönetim kurulu üyesi Coşkun Özbucak da kapatma kararının “artık maden işletmesi çalışamaz” anlamına gelmediğini vurguladı. Özbucak, “Burada gördük ki, maden şirketinin araçları alanda çalışıyor. Gördüğümüz kadarıyla araçların çalışması liç yığını yapmasıyla ilgili. Yani ‘kapatıldı’ dense de çalışma devam ediyor. Ayrıca kesin kapatma olmadığına göre mücadeleyi zayıflatmamak zorundayız. Bakanlık, şirketin yeni başvurusuna olumlu yanıt verebilir. Mücadelemizde kesinti olmamalı ki bakanlık şirketin çalışma süresini uzatmaya cesaret edemesin” dedi. Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Yönetim Kurulu üyesi Cevat Atar ve Derelerin Kardeşliği Platformu Fatsa Temsicisi Osman Güvenalp da madende çalışmaların sürdüğünü aktardı.
Atar, “Maden sahası evime 500 metre mesafede. 10 yıldır mücadele veriyorum. Arazilerim maden sahasına dahil edildi, dahil edilmeyenler de zarar gördü. Bu madenin çalışmasına izin verenler vatana zarar veriyor. Dava açtık, kazandık. Faaliyet durdurulmuştu ancak görüyoruz ki hâlâ çalışmalar sürüyor” diye konuştu.
“Temiz hava, su, temiz toprak istiyoruz. Kirletiyorlar. Bunun yasasını çıkaranlar da yönetenler. Durdurma kararına karşın hâlâ çalışıyorlar. Çocuklarımız için mücadele veriyoruz.”
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…