Ordu Çevre Derneği, Fatsa ilçesinde mahkemenin faaliyetlerinin durdurulması yönünde karar verdiği siyanürlü altın madeninde çalışmaların sürdüğünü duyurdu.
Cumhuriyet’ten Cemil Ciğerim’in haberine göre, işletmenin mahkeme kararı ve valilik emri gereği kapatıldığı bilgisi üzerine dernek üyeleri maden sahasına giderek yerinde inceleme yaptı.
Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Altıntepe Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim şirketinin işlettiği madenin “ikinci bir emre kadar” kapatıldığı konusundaki yazısının yanlış yorumlandığına dikkat çekti.
Gönül, “Madenin çalışma süresi için dava açılmış. Kararda ek çalışma süresi iptal edildi. Bakanlık da bu karara bağlı olarak kapatma kararı verdi. Çok önemli ancak yeterli değil. ‘İkinci bir emre kadar’ diyor. Yani şirket yeniden başvurur, izin alabilir. Madenin tamamen kapatıldığı anlamı çıkmasın. Bergama’da 41 kez başvuru yapılarak çalışmasını sürdüren maden şirketi var. Yeniden izin almaması için mücadele etmeliyiz” ifadelerini kullandı.
Derneğin yönetim kurulu üyesi Coşkun Özbucak da kapatma kararının “artık maden işletmesi çalışamaz” anlamına gelmediğini vurguladı. Özbucak, “Burada gördük ki, maden şirketinin araçları alanda çalışıyor. Gördüğümüz kadarıyla araçların çalışması liç yığını yapmasıyla ilgili. Yani ‘kapatıldı’ dense de çalışma devam ediyor. Ayrıca kesin kapatma olmadığına göre mücadeleyi zayıflatmamak zorundayız. Bakanlık, şirketin yeni başvurusuna olumlu yanıt verebilir. Mücadelemizde kesinti olmamalı ki bakanlık şirketin çalışma süresini uzatmaya cesaret edemesin” dedi. Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Yönetim Kurulu üyesi Cevat Atar ve Derelerin Kardeşliği Platformu Fatsa Temsicisi Osman Güvenalp da madende çalışmaların sürdüğünü aktardı.
Atar, “Maden sahası evime 500 metre mesafede. 10 yıldır mücadele veriyorum. Arazilerim maden sahasına dahil edildi, dahil edilmeyenler de zarar gördü. Bu madenin çalışmasına izin verenler vatana zarar veriyor. Dava açtık, kazandık. Faaliyet durdurulmuştu ancak görüyoruz ki hâlâ çalışmalar sürüyor” diye konuştu.
“Temiz hava, su, temiz toprak istiyoruz. Kirletiyorlar. Bunun yasasını çıkaranlar da yönetenler. Durdurma kararına karşın hâlâ çalışıyorlar. Çocuklarımız için mücadele veriyoruz.”
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…