Eskişehir’in en verimli tarım arazilerinden olan Alpu Ovası’ndaki kömür ocaklarına dair ÇED süreci sonlandırıldı.
Türkiye’nin en verimli tarım arazilerinden birine sahip olan Alpu Ovası’nda yapılmak istenen Alpu Kömür Termik Santralı’nın altyapısını oluşturacak Eskişehir’deki Sevinç Mahallesi Yeraltı Kömür Ocağı Projesi’nde uzun süredir devam eden endişeli bekleyiş sona erdi. Halkın uzun süredir tepki gösterdiği ve sürdürdüğü mücadele kazanımla sonuçlandı.
Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün Odunpazarı İlçesi Sevinç Mahallesi sınırları içerisinde kalan bölgede açmayı planladığı kömür ocağı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu hazırlığı kapsamında 20 Aralık 2022’de yapılması planlanan toplantı, halkın tepkisi sebebiyle iptal edilmişti.
Daha önce Alpu Ovası’na kurulmak istenen ve Danıştay tarafından iptal edilen termik santral projesine karşı hukuk sürecinde Eskişehirliler ile birlikte mücadelede eden Büyükşehir Belediyesi, 21 Ocak 2022 tarihinde Sevinç Mahallesi’ne yapılmak istenen kömür ocakları ile ilgili olumsuz görüş bildirerek, ÇED sürecinin sonlandırılması gerektiğini Bakanlığa iletti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yaptığı değerlendirmede, Büyükşehir Belediyesi’nin haklı ve bilimsel itirazlarını kabul ederek ÇED sürecini sonlandırdı.
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, karar sonrasında yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Sevinç mahallemizde, Alpu Kömürlü Termik Santralı projesini beslemesi amacıyla yapımı planlanan Yeraltı Kömür Ocağı Projesi’nin yapımına itirazımız, Bakanlık tarafından ÇED Yönetmeliği hükümlerine göre kabul edilmiştir. Böylece projenin ÇED süreci sonlandırılarak iptal edildiğine dair resmi yazı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belediyemize gönderilmiştir. Şayet bu kömür ocağı açılsaydı başta Sevinç Mahallesi ve çevresi olmak üzere OSB ile şehir merkezi kömür tozu ile partiküllerinin zehri altında kalacak, bunun dehşet verici sonuçları olacaktı.
Eskişehir’imizin en verimli ovalarından olan Alpu Ovamıza, suyumuza ve kente sadece 10 kilometrelik uzaklıkta bulunan bu alana yapılmak istenen kömür ocağı yanlışından dönülmüş olmasını memnuniyetle karşılıyorum.”