Suudi Arabistan’ın eski Petrol Bakanı, Avrupa’daki yangınların Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından kasten çıkarıldığını iddia etti.
Suudi Arabistan eski Petrol Bakanı ve Kral Abdulaziz Üniversitesi ekonomi profesörü Al Sabban, geçtiğimiz gün twitter üzerinden paylaştığı mesajında Avrupa’yı kavuran sıcak hava dalgaları nedeniyle çıkan yangınların Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından kasten çıkarıldığını iddia etti.
İstanbul Politikalar Merkezi, İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü Dr. Ümit Şahin’in twitter hesabından paylaştığı bilgiye göre, Al Sabban Cenevre’de Dünya Meteoroloji Örgütü’nden bir yetkiliyle konuştuğunu ve kendisine neden Cenevre’de yangın görülmediğini sorduğunu belirtti. Yetkilinin bu soruya “Cenevre örgütün merkezi ve burada yangın üretemeyiz. Eğer burada yangın çıkartırsak biz de bu yangınların kurbanı oluruz” şeklinde cevap verdiğini iddia etti.
Al Sabban, neredeyse tüm Avrupa’yı saran yangınların kasten çıkarıldığını bildiğini de sözlerine ekledi.
“Sıcak Hava Dalgası En Az 5-7 Gün Daha Devam Edecek”
İklim bilimci Prof. Dr. Türkeş ise yaptığı açıklamada, tropikal orta ve kuzeybatı Afrika’dan kaynaklanan çok sıcak çekirdekli yüksek basınç sırtı ve bu hava sistemiyle bağlantılı sıcak adveksiyonların oluşturduğu sıcak hava dalgalarının, Batı ve Güney Avrupa’nın önemli bir bölümünde etkili olmayı sürdürdüğünü söyledi.
İklim bilimci; İspanya, Portekiz, Fransa ve Yunanistan’da çok sıcak ve kuru hava nedeniyle onlarca orman yangınının yaşandığını söylerken, İspanya ve Fransa’da çok sayıda yerde çıkan orman yangınlarıyla savaşımda ciddi zorlukların yaşandığını aktardı.
İngiltere’de Londra Heathrow’da 40.2 santigrat derece ile yeni bir ulusal yüksek sıcak hava rekoru kırıldığını hatırlatan Prof. Dr. Türkeş, “Bu ülkelerdeki sağlık bakanlıklarının ya da ilgili yerel yönetim yetkililerinin açıklamalarına göre; sıcak hava dalgalarının neden olduğu sağlık açısından çok olumsuz (sıcak çarpması, ısı krampı, vb. gibi kötü ya da düşük iklim konforu) koşullar yüzünden çoğunlukla yoksullar, yine görece yoksul ve yüksek sıcaklıklardan kendilerini koruyabilecek uygun evleri, kalacak yerleri olmayan yaşlı ve çocuklar ve yüksek sıcaklıklardan etkilenebilirliği yüksek olan hasta gruplarından yüzlerce insan yaşamını kaybetti” dedi.
Prof. Dr. Türkeş, sıcak hava dalgasının zamanla doğuya kayarak etkisini yitirmesinin beklendiğini ancak Orta ve Batı Avrupa’da birçok ülkede en az 5-7 gün daha etkili olabileceğini de sözlerine ekledi.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…