Bilim

Erzurum’daki Bataklıklar “Kesin Korunacak Hassas Alan” İlan Edildi

Cumhurbaşkanlığı kararı ile ülke genelindeki 12 yerle beraber Erzurum Bataklıkları da “kesin korunacak hassas alan” olarak ilan edildi. Aralarında nesli tükenmek üzere olan kuşların da olduğu birçok canlının yaşam alanı olan bataklıklar, tarım ve hayvancılık faaliyetleri ve kuraklık nedeniyle son yıllarda her geçen gün aşan kaybediyordu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararı ile Bolu, Balıkesir, Erzurum, Mersin ve Sakarya’da doğal sit alanı kapsamına giren 12 yer “kesin korunacak hassas alan” olarak ilan edildi. Karar, resmi gazetede yayımlandı. Buna göre Bolu’nun Seben ilçesindeki Solaklar Köyü Kaya Yerleşimi, Balıkesir’in Marmara ilçesindeki Marmara Adası-Saraylar ile Merkez mevkileri, Erzurum’un Yakutiye ilçesindeki Erzurum Bataklıkları Potansiyel Doğal Sit Alanı, Mersin’in Anamur ilçesindeki Mamure Kalesi, Dragon Çayı ve Pullu Ormanı (MER 18), Aydıncık ilçesindeki Gilindere Mağarası ve Aydıncık Adası, Bozyazı ilçesindeki Arsinoe Antik Kenti (MER 12) ve Sakarya’nın Geyve ilçesindeki Beşiktaş Vadisi ve Sop Deresi Vadisi Potansiyel Doğal Sit Alanı’nın “kesin korunacak hassas alan” olarak tescil ve ilan edilmesi kararlaştırıldı.

Erzurum Bataklıkları Alarm Veriyordu

“Kesin korunacak hassas alan” ilan edilen yerlerden olan Erzurum’daki bataklıklar, son yıllarda alarm veriyordu.  Yakutiye ilçesinde bulunan ve binlerce canlıya yaşam alanı olan bataklıklar, birçok göçmen kuş türü tarafından yumurtlama alanı olarak kullanılıyor. Bataklıkta, nesli tükenmek üzere olan Nesli küresel ölçekte tehlike altında bulunan Toy ve Sürmeli Kızkuşu cinsleri de yaşıyor.

Ancak 8632 hektar büyüklüğünde olan bataklıklar, son yıllarda yanlış tarım ve hayvancılık faaliyetleri ve kuraklık karşısında önemli bir tehlike ile yüz yüze. Bataklıkların her geçen gün alan kaybetmesi, orada yaşayan canlıların yaşamı ile beraber doğal zenginliği de tehdit ediyor.

Öte taraftan bataklıklar, uzun yıllardır birçok yerli ve yabancı turistin ve fotoğrafçının uğrak yerleri arasında yer alıyor.

Daha Önce “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı” Tescil Edilmişti

Bataklıklar, geçtiğimiz Nisan ayında ise “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı” olarak tescil edilmişti. 27 Nisan 2023 tarihinde yayımlanan resmi gazetede yer alan kararda şu ifadeler yer almıştı:

“Erzurum ili, Yakutiye ilçesi sınırları içerisinde yer alan Erzurum Bataklıkları Potansiyel Doğal Sit Alanı aşağıdaki haritada gösterildiği şekliyle Bakanlık Makamı’nın 13.04.2023 tarihli ve 6217294 sayılı Bakan Olur’u ile “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı” olarak tescil edilmiştir. “Kesin Korunacak Hassas Alan” tesciline yönelik yürütülen idari süreç devam etmektedir.”

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024