Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) tarafından yayımlanan Elektrik Piyasası 2018 Yılı 3. Hafta raporuna göre elektrik üretimi bir önceki haftaya göre 40.486 MWh artış kaydetti ve 5.950.469 MWh’ye ulaştı. Elektrik üretim miktarında kaynak dağılımına bakıldığında doğalgaz (%33), ithal kömür (%21), ve hidrolik (%18) öne çıktı, rüzgarın payı önceki haftaya göre artış kaydederek %8’e ulaştı. Rapora göre yerli olmayan kaynakların payı en az %54 civarında.
Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) tarafından yayımlanan elektrik piyasaları 2018 yılı 3. hafta raporuna göre haftalık Piyasa Takas Fiyatı (PTF) ortalaması önceki haftaya nazaran 4,41 TL/MWh arttı; doğalgaz kaynaklı üretim miktarı önceki haftaya göre azalırken, hidrolik ve rüzgara dayalı üretim artış kaydetti. Raporda yerli olmayan kaynakların (doğalgaz ve ithal kömür vb.) üretimdeki payına bakıldığında bunun en az %54 olduğu görülmekte.
Doğalgaz-LNG ve İthal Kömüre Dayalı Üretimin Payı %54
Elektrik üretim miktarı kaynak bazında incelendiğinde Doğalgaz-LNG (%33) İthal Kömür (%21) Hidrolik (%18) Taş kömürü-Linyit (%14), Rüzgar (%8) ve diğer kaynaklar (%4) sıralaması ortaya çıkıyor (Şekil 1). Diğer kaynakların önemli kısmını jeotermal, biyogaz ve asfaltit kömür santralleri oluşturmakta.
Şekil 1. 2018 yılı 3. haftası kaynak bazında toplam elektrik üretim miktarı (Veri: EPİAŞ, TEİAŞ, Grafik: Arif Cem Gündoğan)
3. haftaya gün ve kaynak bazında bakıldığında doğalgazın payının hafta sonuna doğru azaldığını, rüzgarın payının ise artış kaydettiğini görmek mümkün.
Şekil 2. 2018 yılı 3. haftası kaynak ve gün bazında elektrik üretim miktarı (Veri: EPİAŞ, TEİAŞ, Grafik: Arif Cem Gündoğan)
En Fazla Katkı Serbest Üretim Şirketlerinden; Elektrik İhracatı ve İthalatı Önceki Haftaya Göre Azaldı
EPİAŞ raporunda elektrik üretiminin geçtiğimiz haftaya göre 40.486 MWh artarak 5.950.469 MWh olarak gerçekleştiği vurgulanmakta. Elektrik üretimine kuruluşlar bazında en fazla katkının, Serbest Üretim Şirketleri (%71) tarafından yapıldığı görülüyor. EÜAŞ santrallerinin 3. haftaki üretime katkısı ise görece sınırlı (%17). Raporda aynı zamanda önceki haftaya nazaran elektrik ihracatı ve ithalatının da azaldığı belirtiliyor.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…