Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) tarafından yayımlanan Elektrik Piyasası 2018 Yılı 3. Hafta raporuna göre elektrik üretimi bir önceki haftaya göre 40.486 MWh artış kaydetti ve 5.950.469 MWh’ye ulaştı. Elektrik üretim miktarında kaynak dağılımına bakıldığında doğalgaz (%33), ithal kömür (%21), ve hidrolik (%18) öne çıktı, rüzgarın payı önceki haftaya göre artış kaydederek %8’e ulaştı. Rapora göre yerli olmayan kaynakların payı en az %54 civarında.
Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) tarafından yayımlanan elektrik piyasaları 2018 yılı 3. hafta raporuna göre haftalık Piyasa Takas Fiyatı (PTF) ortalaması önceki haftaya nazaran 4,41 TL/MWh arttı; doğalgaz kaynaklı üretim miktarı önceki haftaya göre azalırken, hidrolik ve rüzgara dayalı üretim artış kaydetti. Raporda yerli olmayan kaynakların (doğalgaz ve ithal kömür vb.) üretimdeki payına bakıldığında bunun en az %54 olduğu görülmekte.
Doğalgaz-LNG ve İthal Kömüre Dayalı Üretimin Payı %54
Elektrik üretim miktarı kaynak bazında incelendiğinde Doğalgaz-LNG (%33) İthal Kömür (%21) Hidrolik (%18) Taş kömürü-Linyit (%14), Rüzgar (%8) ve diğer kaynaklar (%4) sıralaması ortaya çıkıyor (Şekil 1). Diğer kaynakların önemli kısmını jeotermal, biyogaz ve asfaltit kömür santralleri oluşturmakta.
Şekil 1. 2018 yılı 3. haftası kaynak bazında toplam elektrik üretim miktarı (Veri: EPİAŞ, TEİAŞ, Grafik: Arif Cem Gündoğan)
3. haftaya gün ve kaynak bazında bakıldığında doğalgazın payının hafta sonuna doğru azaldığını, rüzgarın payının ise artış kaydettiğini görmek mümkün.
Şekil 2. 2018 yılı 3. haftası kaynak ve gün bazında elektrik üretim miktarı (Veri: EPİAŞ, TEİAŞ, Grafik: Arif Cem Gündoğan)
En Fazla Katkı Serbest Üretim Şirketlerinden; Elektrik İhracatı ve İthalatı Önceki Haftaya Göre Azaldı
EPİAŞ raporunda elektrik üretiminin geçtiğimiz haftaya göre 40.486 MWh artarak 5.950.469 MWh olarak gerçekleştiği vurgulanmakta. Elektrik üretimine kuruluşlar bazında en fazla katkının, Serbest Üretim Şirketleri (%71) tarafından yapıldığı görülüyor. EÜAŞ santrallerinin 3. haftaki üretime katkısı ise görece sınırlı (%17). Raporda aynı zamanda önceki haftaya nazaran elektrik ihracatı ve ithalatının da azaldığı belirtiliyor.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…