Analiz

EPİAŞ 3. Hafta Raporuna Göre Üretimde Yerli Olmayan Kaynakların Payı %54

Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) tarafından yayımlanan Elektrik Piyasası 2018 Yılı 3. Hafta raporuna göre elektrik üretimi bir önceki haftaya göre 40.486 MWh artış kaydetti ve 5.950.469 MWh’ye ulaştı. Elektrik üretim miktarında kaynak dağılımına bakıldığında doğalgaz (%33), ithal kömür (%21), ve hidrolik (%18) öne çıktı, rüzgarın payı önceki haftaya göre artış kaydederek %8’e ulaştı. Rapora göre yerli olmayan kaynakların payı en az %54 civarında. 

Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) tarafından yayımlanan elektrik piyasaları 2018 yılı 3. hafta raporuna göre haftalık Piyasa Takas Fiyatı (PTF) ortalaması önceki haftaya nazaran 4,41 TL/MWh arttı; doğalgaz kaynaklı üretim miktarı önceki haftaya göre azalırken, hidrolik ve rüzgara dayalı üretim artış kaydetti. Raporda yerli olmayan kaynakların (doğalgaz ve ithal kömür vb.) üretimdeki payına bakıldığında bunun en az %54 olduğu görülmekte.

Doğalgaz-LNG ve İthal Kömüre Dayalı Üretimin Payı %54

Elektrik üretim miktarı kaynak bazında incelendiğinde Doğalgaz-LNG (%33) İthal Kömür (%21) Hidrolik (%18) Taş kömürü-Linyit (%14), Rüzgar (%8) ve diğer kaynaklar (%4) sıralaması ortaya çıkıyor (Şekil 1). Diğer kaynakların önemli kısmını jeotermal, biyogaz ve asfaltit kömür santralleri oluşturmakta.


Şekil 1. 2018 yılı 3. haftası kaynak bazında toplam elektrik üretim miktarı (Veri: EPİAŞ, TEİAŞ, Grafik: Arif Cem Gündoğan)

3. haftaya gün ve kaynak bazında bakıldığında doğalgazın payının hafta sonuna doğru azaldığını, rüzgarın payının ise artış kaydettiğini görmek mümkün.


Şekil 2. 2018 yılı 3. haftası kaynak ve gün bazında elektrik üretim miktarı (Veri: EPİAŞ, TEİAŞ, Grafik: Arif Cem Gündoğan)

En Fazla Katkı Serbest Üretim Şirketlerinden; Elektrik İhracatı ve İthalatı Önceki Haftaya Göre Azaldı

EPİAŞ raporunda elektrik üretiminin geçtiğimiz haftaya göre 40.486 MWh artarak 5.950.469 MWh olarak gerçekleştiği vurgulanmakta. Elektrik üretimine kuruluşlar bazında en fazla katkının, Serbest Üretim Şirketleri (%71) tarafından yapıldığı görülüyor. EÜAŞ santrallerinin 3. haftaki üretime katkısı ise görece sınırlı (%17). Raporda aynı zamanda önceki haftaya nazaran elektrik ihracatı ve ithalatının da azaldığı belirtiliyor.

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025