Entegre Raporlama Derneği (ERTA) tarafından yayımlanan “Sürdürülebilirlik Güvence Denetim Rehberi“, güvence denetimine tabi şirketlere yol haritası oluşturmak, şirketlerin entegre ve sürdürülebilirlik raporlama süreçlerini etkin bir şekilde yönetmelerine ve denetimlerde başarılı olmalarına destek vermek amacıyla hazırlandı.
“Sürdürülebilirlik Güvence – Denetim Rehberi” Türkiye’de denetim şirketlerini ortak bir çalışma için bir araya getiren ilk doküman olma özelliğini taşıyor. Bağımsız güvence denetimlerinin önemini vurgulayan ve şirketlerin sürdürülebilirlik performansını nasıl iyileştirebileceklerini ele alan rehber, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın (SKA) son maddesi olan SKH 17’nin gerekliliklerine doğrudan katkı sağlamayı amaçlıyor.
“Sürdürülebilirlik Güvence – Denetim Rehberi” raporlama standartlarını, güvencenin önemini, şirketler, denetçiler ve paydaşların sorumluluklarını, yönetimin süreçlerdeki kritik rolünü ve süreçte uyulması gereken standartları mercek altına alıyor. Önemlilik analizi, denetim kapsamı, sürecin risk kontrol haritası, planlama, yürütme, kanıtların elde edilmesi ve sonucun oluşturulma süreçlerini derinlemesine ele alarak karar vericilere kılavuzluk ediyor. Rehberde yer alan sektör bazlı örnekler ise ortaya çıkan zorluklar ve çözüm yollarıyla ilgili bilgi içererek pratikte oluşabilecek sorunların önüne geçmeyi amaçlıyor.
Rehberin tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantının açılış konuşmalarını yapan ERTA Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Güler Aras, konuşmasında şu vurgulara yer verdi: “Şirketlerin çevresel, sosyal ve yönetişim (ÇSY) performans göstergelerini doğru ve şeffaf bir şekilde raporlamaları her geçen gün daha önemli hale geliyor. Doğru ve güvenilir ÇSY raporlaması, şirketlerin iklim değişikliği ile ilgili riskleri yönetmelerinde ve paydaşlara karşı hesap verebilirliklerini artırmalarında önemli bir araç. Güvencenin ve raporlamanın başarısı, büyük ölçüde yönetim ve liderliğin bu süreçlerdeki katkısına bağlı. Yöneticilerin, raporlama süreçlerinin önemini kavrayarak bu süreçlerde aktif rol alması, şirketlerin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasında belirleyici olacaktır. Sürdürülebilir bir geleceği inşa etmek, iş birliği ve ortak kararlılıkla mümkün. Güvence süreçlerine verdiğiniz önem, sadece şirketlerinizin değil, gelecek nesillerin de yaşam kalitesini belirleyecektir. Doğruluk ve şeffaflıkla örülmüş bir yolda ilerlerken, paydaşların güvenini kazanmak ve dünyayı daha yaşanabilir kılmak için atacağınız her adım büyük bir anlam taşıyor.”
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…