Politika

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: “Önümüzdeki Dönemde Ana Gündemimiz İklim Değişikliği Olacak”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, özellikle doğalgazdaki ve petroldeki dışa bağımlılığı azaltıp, Türkiye’nin 30 yılda net enerji ihracatçısı olması gerektiğini söyledi. Bayraktar ayrıca, rüzgar ve güneş enerjisini 2035’e kadar 4 kat artırarak 120 bin GW’a çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Enerji Dönüşümü Yenilenebilir Enerji 2035” başlıklı basın toplantısında, açıklamalarda bulundu.

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin yeni enerji stratejisinin üç unsur üzerinde oluşturulduğunu belirterek, bunları sürdürülebilir arz güvenliği, enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak ve 2053 Net Sıfır hedefi olarak sıraladı.

Son 20 yılda Türkiye’nin elektrik ve gaz talebinin %200 arttığını ifade eden Bayraktar “Talep artışı gelecekte de sürecek. 2035 yılında elektrik talebi 510 TWh’ı bulacak. Ama bunu da aşacak bir elektrik talebi bekliyoruz. Artan talebi karşılayacak yatırımları üretim ve altyapı tarafında gerçekleştirmeliyiz” dedi.

Türkiye’nin enerjideki ikinci önemli meselesinin dışa bağımlılıktan kurtulmak olduğunu ifade eden Alparslan Bayraktar “Maalesef Türkiye olarak ekonomimizin en kırılgan olduğu konu enerji ithalatımız. Özellikle doğalgazdaki ve petroldeki dışa bağımlılığımızı azaltıp, ülkemizi 30 yılda net enerji ihracatçısı haline getirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Net enerji ihracatçısı haline gelme hedefini realize edebilmek için birçok faktör bulunduğunu anlatan Bakan Bayraktar “2023 yılında 96.5 milyar dolar ödedik. 2022’de bu 71 milyar dolar idi. Enerji ithalatı faturasını her yıl ödüyoruz. Ekonomiyi kırılgan yapıdan kurtarmak için yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızı kullanabilmemiz lazım. Türkiye enerji ithalatı problemini azaltıp çözdüğünde çok daha güçlü bir ekonomi olacak” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin enerji stratejisi açısından en önemli üçüncü konu başlığının, iklim değişikliği ile mücadele olduğunu kaydeden Bayraktar “Dünya yol kat ediyor. Dünyanın iklim değişikliği ile ilgili ortaya koyduğu hedefler var: COP toplantılarına gidiyoruz. Önümüzdeki dönemde ana gündem maddemiz, iklim değişikliği ile ilgili mücadele olacak” diye konuştu.

Bakan Bayraktar enerji alanında yapılacak reformlara ilişkin, “Önümüzdeki dönemde ısı kanunu, jeotermal kanunu, küçük modüler reaktörler için kanuni düzenleme altyapısı hedefimiz var” diye konuştu. Bayraktar ayrıca EİAŞ, BOTAŞ, EÜAŞ gibi kamu enerji şirketlerini çok daha esnek ve atak hale getirmeleri gerektiğini belirterek, “Bu şirketleri bölgesel şampiyonlar haline getirmek istiyoruz” dedi.

Eylül ayı itibarıyla yenilenebilir enerjinin toplam elektrik gücü içindeki payının %59’a ulaştığını ifade eden Bayraktar, rüzgar ve güneş enerjisini 2035’e kadar 4 kat arttırarak 120 bin GW’a çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Enerji Bakanı Bayraktar, yeni YEKA yarışma tarihlerini de RES için 28 Ocak 2025, GES için 4 Şubat 2025 olarak duyurdu.

Önceki Haberler

Dünya Bankası ve Türkiye Arasında Milyarlarca Dolarlık Finansman Görüşmeleri Olumlu İlerliyor

Dünya Bankası'nın Türkiye'ye sağladığı finansmanın büyük bölümü yenilenebilir enerji, afet yönetimi, iklim değişikliği ile ihracatın…

25 Ekim 2024

G20 Bakanları Dünya Ticaretinin Sürdürülebilir Kalkınmayı Teşvik Etmesi Konusunda Anlaştı

Gelecek yıl COP30 iklim müzakerelerine ev sahipliği yapacak olan Brezilya iklim değişikliğiyle mücadele ihtiyacına öncelik…

25 Ekim 2024

BM İklim Diyaloğu Bütçe Yetersizliği Nedeniyle Tehlikede

BM’nin iklim değişikliği organı, uluslararası iklim diyaloğunu sekteye uğratabilecek seviyede bütçe yetersizliğiyle karşı karşıya. Reuters'in…

25 Ekim 2024

Emisyonlar Artmaya Devam Ederken BM Uyardı: Katastrofik Bir Isınmaya Doğru Gidiyoruz

BM’nin Emisyon Açığı Raporu’na göre, küresel seragazı emisyonları 2023 yılında 57,1 GtCO2e ile yeni bir…

25 Ekim 2024

İklim STK’ları Enerji Dönüşümü Planını Değerlendirdi: “Fosil Yakıtlardan Çıkmak Şart”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın “Enerji Dönüşümü Yenilenebilir Enerji 2035” yol haritasını değerlendiren iklim ve…

24 Ekim 2024

Sağlıksız Bir Dünyada Sağlığın Geleceği: ekoIQ’nun 114. Sayısı Yayında

ekoIQ’nun 114. sayısında küreselleşen dünyanın sağlık sistemlerinden yola çıkarak “Sağlıksız Bir Dünyada Sağlığın Geleceği”ni mercek…

24 Ekim 2024