Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) açıkladığı yeni çalışmaya göre, güneş enerjisi ve elektrikli araçlar gibi daha temiz teknolojiler artan kömür ve petrol kullanımının etkisini sınırlamaya yardımcı olsa da, küresel enerjiyle ilgili karbondioksit emisyonları geçen yıl rekor seviyeye ulaştı.
Bilim insanları, sıcaklıklardaki küresel artışı sınırlandırma ve kontrolden çıkmış iklim değişikliğini önleme hedeflerine ulaşılması için önümüzdeki yıllarda, özellikle fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan emisyonlarda derin kesintilere ihtiyaç duyulacağını söyledi.
IEA İcra Direktörü Fatih Birol raporun yanı sıra yaptığı açıklamada, “Hâlâ fosil yakıtlardan kaynaklanan emisyonların dünyanın iklim hedeflerine ulaşma çabalarını engellediğini görüyoruz” dedi.
Paris merkezli izleme kuruluşunun raporu, Chevron, Exxon Mobil ve Shell gibi büyük fosil yakıt üreticilerinin rekor kârlar bildirmesinden haftalar sonra geldi.
Birol, “Uluslararası ve ulusal fosil yakıt şirketleri rekor gelirler elde ediyor ve sorumluluktan paylarına düşeni almaları gerekiyor” dedi.
IEA analizine göre, enerji kaynaklı küresel karbondioksit emisyonları 2022’de %0,9 artarak 36,8 milyar tona yükseldi.
Kömürden kaynaklanan karbondioksit (CO2) emisyonları, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra birçok ülkenin daha kirletici yakıta yönelmesiyle geçen yıl %1,6 arttı ve Rusya’nın Avrupa’ya gaz tedarikindeki azalma, rekor kıran yüksek gaz fiyatlarına yol açtı.
Raporda, petrolden kaynaklanan CO2 emisyonlarının %2,5 arttığı ancak pandemi öncesi seviyelerin altında kaldığı belirtildi. Petrolle ilgili emisyonlardaki artışın yaklaşık yarısı, pandemi sırasında düşük seviyeden toparlanan hava yolculuğundaki artıştan kaynaklandı.
Ancak, rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakları, enerji verimliliği önlemleri ve elektrikli araçlardaki artışla emisyonlar kısmen dengelendi. IEA, bunların geçen yıl ek 550 milyon ton karbondioksit emisyonunu önlediğini söyledi.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…