Politika

Endonezya’da Selde En Az 60 Kişi Hayatını Kaybetti: Hükümet Adım Atmıyor

Endonezya’da yılbaşı günü yaşanan sel sonucu 60 insan hayatını kaybederken, hükümetin iklim değişikliği konusunda kararlı adımlar atmaması Endonezya halkının geleceğini tehlikeye atıyor. 

HABER: Çisil Sevinç

Endonezya başkenti Jakarta’da yaşanan rekor seviyede yağış miktarının yol açtığı sel 60 kişinin hayatına mal oldu. Bu olaylardan sonra çevreci gruplar, dünyanın en büyük karbon emisyon sorumluları arasında gösterilen Endonezya’nın iklim krizine karşı harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Güneydoğu Asya’nın en büyük şehrinde yaşanan kaosa rağmen, yetkililer iklim değişikliği ile mücadele kapsamında karbondioksit emisyonu azaltımı veya farklı önlemler alma konusundaki çabalarını artırma gereği duymuyor.

Ülkenin en büyük yeşil grubu olan Çevre için Endonezya Forum’unda kampanya yöneticisi olan Yuyun Harmono, sellerin hükümete işlerin her zamanki gibi gidemeyeceği konusunda güçlü bir hatırlatma olması gerektiğini söyledi.

Dünyanın en uzun sahil şeritlerinden birine sahip olan ve aynı zamanda dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi olan Endonezya, iklim değişikliği konusunda oldukça savunmasız. Başkent Jakarta’nın metropolitan bölgesi 30 milyon kişiye ev sahipliği yapıyor ve şehrin sahile yakın kısımları deniz seviyesinin yükselmesi riskiyle karşı karşıya.

Ülke, iklim krizinin en büyük sorumlularından biri olarak gösterilen seragazı emisyonu yapıcıları listesinde beşinci sırada yer alıyor. Bununla birlikte, palm yağı ve termal kömür ithalatında dünyada birinci sırada.

Endonezya yetkililerinin Cumartesi akşamı (4 Ocak) yaptığı açıklamaya göre, yılbaşı günü yağan yağmurlar sonucu en az 60 kişi hayatını kaybetti, 100 bine yakın insan ise evlerinden tahliye edildi.

Endonezya meteoroloji departmanı, Hollandalı kolonicilerin 1866 yılından beri tuttuğu kayıtlardan bu yana bir günde kaydedilen en ağır yağmur miktarının yılbaşı günü olduğunu söylerken buna sebep olarak yükselen küresel sıcaklıkları gösterdi.

Departmandan Dwikorita Karnawati Cuma günü (3 Ocak) yapılan konferansta “1 derecelik artışın sonuçları ağır olabilir.” dedi ve ekledi: “Yaşanan seller de bu sonuçlar arasında.”

Endonezya’daki STK’lar sellerin büyük bir “uyanma çağrısı” olduğunu belirttiler.

“Çevreyi Önemsemiyoruz”

Sosyal medya kullanıcıları sel sonrası yeterince önlem almayan hükümeti eleştirdi. Twitter kullacısı @wolfiecoconut, “Endonezya afetlere yatkın bir ülke ama biz çevreyi önemsemiyoruz.” dedi.

Endonezya’daki yeşil lobi çok az etkiye sahip.

2019 YouGov Cambridge Küreselleşme Projesi’nin yaptığı araştırmaya göre Endonezyalıların %18’i insanların eylemlerinin iklim değişikliğiyle bağlantısız olduğuna inanıyor. Bu oran, dünyanın en büyük 23 ülkesi arasındaki en yüksek oranlardan biri.

Çevre ve Orman Bakanlığı’nın İklim Adaptasyonu Sorumlusu Sri Tantri Arundhati, Cuma günü hükümetin sellerden sonra iklim sorunları için daha fazlasını yapıp yapmayacağı sorusunu “İklim politikasını değiştirme ve Paris Anlaşması altında karbondioksit salımını azaltma konusunda herhangi bir plan yok.” şeklinde yanıtladı.

Enerji Bakanlığı’ndan yetkili Rida Mulyana, hükümetin yenilenebilir enerji konusundaki planına sadık kalacağını söyledi. Bu durumda gelecek on yılda güç üretiminin yarısından fazlası hâlâ kömüre dayalı olacak.

Hükümetin Jakarta’daki olağan seller için getirdiği çözümlerden biri başkenti 2023 yılına kadar Borneo adasına taşımak. Çevreciler, bu planın ormansızlaşmayı şiddetlendireceğinden endişe duyuyor.

Başkentteki sel savunmalarını güçlendirme planları arasında, şehrin en büyük nehri üzerinde çalışmalar ve iki adet baraj inşası bulunuyor.

Jakarta’daki Kentsel Çalışmalar Merkezi araştırmacısı Nirwono Joga, “Çoğu insan iklim değişikliğinin yol açtığı etkilerden habersiz. Taşkın durulduğunda ve insanlar evlerine dönüp normal yaşamına devam ettiğinde, taşkın yönetimi ya da iklim değişikliği üzerindeki alınması gereken eylemler unutulacak.” dedi.

Bulaşıcı Hastalıklara Karşı Dezenfektan Önlemi

Binden fazla asker ve sağlık çalışanı ise devasa sel sularının yol açabileceği dang ve sıtma gibi hastalıkları önlemek adına Pazar günü (5 Aralık) selin etkili olduğu bölgelere dezenfektan püskürttü.

Sağlık Bakanı Terawan Agus Putranto, selden etkilenenlere tıbbi destek verilmesi için 11 bin sağlık çalışanı tahsis edildiğini bildirirken, herhangi bir bulaşıcı hastalığa rastlanmadığını söyledi.

Paylaş
Etiketler: endonezyaJakartasel

Önceki Haberler

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024

Çatışmalardan Mustarip Ülkeler Ekstra Bir Finansman Talep Ediyor

Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…

15 Kasım 2024

Yeşil Enerji Koridorları Orta Asya ve Kafkasya’ya “Güç Verebilir”

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…

15 Kasım 2024

COP29 Delege Sayısında Türkiye 3. Sırada

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…

15 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisi COP29’a Akın Etti!

Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…

15 Kasım 2024