Endonezya’da 25 Eylül’de başlayan ve devam eden, gökyüzünü kıpkırmızı dumanların kapladığı yangınların palm yağı plantasyonu ve kağıt üretimi için kasıtlı olarak çıkarıldığı ve 800 bin hektarlık ormanlık alanın yok olduğu söyleniyor.
HABER: Gülce DEMİRER
Endonezya’da Sumatra’nın merkezinde çıkan 2 bine yakın yangın sonucunda gökyüzünün kırmızı dumanlarla kaplandığı ve bir milyona yakın insanın nefes sorunları yaşadığı söyleniyor.
Yangınlar sebebiyle yoğun beyaz dumanlardan en çok Sumatra ve Endonezya Borneo’nun etkilendiği söyleniyor. Yetkililer, yangınların birçoğunun palm yağı plantasyonu ve kağıt üretimi odun hamuru üretimi için kasıtlı olarak başlatıldığını söylüyor.
Binlerce nesli tükenmekte olan hayvanın yaşadığı hassas yağmur ormanlarının yok olması Amazonlar’da 2 milyon hektar alanı yok eden yangınları akıllara getiriyor.
Amazonlar’da yaşanan yangınların Brezilya başkanı Bolsonaro’nun teşvikleri ile et üretimi için kasıtlı olarak söndürülmemesi, Endonezya’da yaşanan yangınların da aynı sürecin bir ürünü olduğunu gösterirken üretim sistemimizin büyük sorunlarına işaret ediyor.
Endonezya’da her yıl küçük çiftçiler, büyük plantasyon alanlarını daha da büyütmek için “slash-and-burn” tekniği ile ağaçları yakıyor. Ancak bu seneki yangının, 2015’ten beri yaşanan en kötü yangın olduğu ve 800 bin hektarlık ormanlık alanın yok olduğu söyleniyor.
Ağaçların kesilip yakıldığı “slash-and-burn” tekniği Endonezya’da yasak olmasına rağmen binlerce yıldır uygulanıyor. Yangınların beklendiği belirtilirken Endonezya hükümetinin hazırlıksız olduğu söyleniyor. Bu işlemden dolayı ceza alan insan sayısı ise oldukça çok az.
Nesli Tükenmekte Olan Üç Orangutan Türü Tehlikede
Sadece Sumatra ve Borneo’da bulunan, nesli tükenmekte olan üç orangutan türünün yangınlar sebebiyle hayatları tehlikede.
Çevre örgütü Greenpeace, hükümeti, şirketlerin plantasyon için kasıtlı yangın çıkarmalarına karşı harekete geçmediği için eleştiriyor.
Greenpeace, son dört yılda kasıtlı çıkarılan yangınlardan sorumlu en büyük 10 şirketin hiçbirine mülki ya da idari herhangi bir yaptırım uygulanmadığı ve hiçbir palm yapı şirketinin lisansını kaybetmediğini söylüyor. Greenpeace ayrıca bu sene çıkan yangınların yaşandığı bölgelerde geçtiğimiz yıllarda da yangınların çıkarıldığını belirtiyor.
Greenpeace, Endonezya Başkanı Joko Widodo’ya ormanları yakan şirketlerin lisanslarına el koyması konusunda baskı yapıyor. Greenpeace Endonezya’nın orman kampanyalarından sorumlu Kiki Taufik, “2015’ten bu yana çıkan yangınların durdurulması hükümetin en önemli hedeflerinden biri olmalıydı” diyor.
Yetkililer, 14 şirketin yangınların büyümesine izin vermesi sebebiyle soruşturmada olduğunu ve 300’den fazla kişinin şüpheli olduğunu söylüyor.
Birleşmiş Milletler, Endonezya’da yaşanan yangının 10 milyon çocuğun hayatını riske soktuğu uyarısında bulundu.
Yangınların sebep olduğu zararlı dumanların atmosfere salınmasıyla geçtiğimiz hafta güney doğu Asya’daki okullar ve havaalanları kapatıldı. Birçok insanın nefes sorunları sebebiyle medikal destek aldığı söyleniyor.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…