Politika

Endonezya Emisyon Azaltım Planını Güncelledi

Endonezya daha etkili arazi kullanımı ve daha iyi enerji politikası vaat ederek emisyon azaltım hedeflerini revize ettiğini duyurdu.

Dünyanın en büyük karbon yayıcılarından biri olan Endonezya yeni iklim planını duyurdu. Ülkede ormanların ve turbalık alanların yok edilmesi büyük bir sorun.

Hükümet, 2030 yılına kadar emisyon seviyelerini kendi başına %31,89 veya uluslararası destekle %43,2 oranında azaltmak için yeni bir hedef belirledi. Baş ekonomi bakanı Airlangga Hartarto’nun söylediğine göre bu, %29 veya uluslararası yardımla %41 oranında azaltımı hedefleyen bir önceki iklim eylem planından daha iddialı.

Hedefler, Mısır’da COP27 olarak bilinen yıllık Birleşmiş Milletler iklim konferansının ve G20 liderleri zirvesinin hemen öncesinde duyuruldu. Ülke, G20 liderler zirvesine Bali’de ev sahipliği yapacak.

Airlangga yaptığı açıklamada, “Endonezya’nın 2060 veya daha erken bir tarihte net sıfır emisyona ulaşma taahhüdü var ve bu hedeften sapmamalı” dedi.

Bakan, Endonezya’nın yeni iklim hedeflerine nasıl ulaşmaya çalışacağını açıklamadı, ancak karbon ticareti planı oluşturma çabalarının altını çizdi.

BM’ye sunulan 23 Eylül tarihli bir belgede Endonezya, “etkili arazi kullanımı, mekansal planlama, temiz enerjinin teşviki ve sürdürülebilir orman yönetimi yoluyla” emisyonlarını azaltacağını söyledi.

Kirliliği azaltmak için yapılan bazı hamleler arasında kömür santrallarının aşamalı olarak kaldırılması, birincil ormanların yok edilmesi için izinlerin durdurulması ve takımadaların kıyı şeridi boyunca mangrovların yeniden hayat bulması yer alıyor.

Nisan ayında karbon vergisini uygulamaya başlama planı ise, yüksek küresel enerji fiyatları nedeniyle ertelenmişti.

Paylaş

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024