Yeni bir rapor, dünyanın en zenginlerinin iklim değişikliğiyle mücadele etmek için yaşam tarzlarını kökten değiştirmesi gerektiğini söylüyor.
BM’ye göre, dünyanın en zengin %1’i, en yoksul %50’ye göre iki kat fazla karbon emisyonu üretiyor.
“Kirleten elit” olarak adlandırılan en zengin %5 tek başına 1990 ile 2015 yılları arasında emisyon artışının %37’sine katkıda bulundu.
Yazarlar, SUV sürücülerinin ve sık uçan yolcuların alternatiflere yönelmesi gerektiğini, zenginlerin evlerinin iyi yalıtılması gerektiğini belirtiyor.
Rapor, İngiltere hükümetini İngiltere dönüş uçuşlarında hava yolcu vergisini kaldırma kararını tekrardan hayata geçirmeye çağırıyor. Ayrıca, yakın zamanda devre dışı bırakılan Yeşil Evler Hibe programını yeniden uygulamaya konması talep ediliyor.
Rapor, İngiltere merkezli Cambridge Sürdürülebilirlik Komisyonu Davranış Değişikliğini Ölçeklendirme tarafından gerçekleştirildi. Komisyon, insanların çevreyle ilgili davranışlarını inceleyen 31 kişilik bir panelden oluşuyor ve karbon emisyonlarıyla mücadele için önlemleri artırmanın en etkili yolunu bulmakla görevlendirildiler.
Eleştiriler ise, emisyonları daha hızlı azaltmanın en iyi yolunun, popüler olmayan önlemlerle değil, teknolojik gelişmelerden geçtiğini söylüyor.
Ancak raporun baş yazarı olan Sussex Üniversitesi’nden Profesör Peter Newell BBC News’e, “Teknoloji iyileştirmelerinden ve daha verimli ürünlerden tamamen yanayız – ancak emisyonlar artmaya devam ettiği için daha sert eylemlerin gerekli olduğu açık. Aşırı tüketimi azaltmalıyız ve başlamak için en iyi yer, karbon emisyonlarına büyük katkıda bulunan kirleten seçkinlerin aşırı tüketimi. Bunlar, en çok uçan, en büyük arabaları kullanan ve kolayca ısıtabilecekleri en büyük evlerde yaşayan insanlar, bu yüzden iyi yalıtılmış olup olmadıkları konusunda da endişelenme eğiliminde değiller. Ancak isterlerse gerçekten iyi yalıtım ve güneş panellerini karşılayabilecek olanlar da aynı insanlar” dedi.
Newell, iklim değişikliğiyle mücadele etmek için herkesin ortak bir çabanın parçası olduğunu hissetmesi gerektiğini söyledi – bu, zenginlerin daha yoksul insanlara örnek olmak için daha az tüketmesi anlamına geliyor.
Newell, “Çok uçan zengin insanlar, havadan karbon yakalama amaçlı ağaç dikme planları veya projelerle emisyonlarını telafi edebileceklerini düşünebilirler. Ancak bu planlar oldukça çekişmeli ve kanıtlanmış değil” diye ekledi.
Sam Hall, from the Conservative Environment Network, told BBC News: “It’s right to emphasise the importance of fairness in delivering (emissions cuts) – and policy could make it easier for people and businesses to go green – through incentives, targeted regulation and nudges.
Muhafazakar Çevre Ağı’ndan Sam Hall, BBC News’e “Emisyon kesintileri sağlama konusunda adaletin önemini vurgulamak doğru ve politika, teşvikler ve hedefli düzenleme yoluyla insanların ve işletmelerin yeşile dönmesini kolaylaştırabilir. Ancak temiz teknolojileri teşvik etmek büyük olasılıkla daha etkili olacak ve ağır cezalar veya yaşam tarzı kısıtlamalarına göre büyük olasılıkla halkın onayına da sahip olacak” dedi.
Ancak Profesör Newell, mevcut siyasi yapıların zengin şirketlere ve bireylere toplumda zenginlerin yaşam tarzlarını aşındırabilecek gerekli değişikliklere karşı lobi yapmalarına izin verdiğini söyledi.
Örneğin İngiltere İklim Meclisi’nin yakın tarihli bir raporu, et ve süt ürünlerini azaltma, en kirletici SUV’lerin yasaklanması ve sık uçan yolculara vergi uygulanması gibi karbon yoğun davranışları hedefleyen, bir dizi önlem önerdi.
Sık uçan yolcu vergisinin hükümetin her yolcu hakkında kişisel bilgi toplamasını ve saklamasını gerektirebileceği de belirtiliyor. Bu, veri işleme ve gizlilik sorunlarını ortaya çıkarabilir. Birden fazla pasaportu olan kişilerin kaydını tutmak da zor olacaktır.
Ancak komisyonun raporunda “İklim değişikliği ile ilgili Paris Anlaşması’nın hedeflerine, özellikle toplumun en zengin üyeleri arasında yaşam tarzlarında radikal değişiklikler ve davranış değişiklikleri olmadan ulaşılamaz. Toplum genelinde değişim, üzerinde anlaşmaya varılan iklim hedeflerini karşılamak için gereken hız ve ölçekte gerçekleştirilecekse, küçülüp karbon bütçelerini azaltmalı ve daha eşit paylaşmalıyız” ifadesi yer aldı.
Rapor, iklim değişikliği ile mücadele ederken “adil” olmanın ne anlama geldiğine dair uzun süredir devam eden bir tartışmanın çıktısı. Hindistan gibi daha yoksul ülkeler, kişi başına düşen emisyonlardan çok daha düşük olduğu için kirliliklerini artırmalarına izin verilmesi gerektiğini sürekli olarak savundular.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…