Yeni bir araştırmaya göre, en zengin %1, 2030 yılına kadar toplam emisyonların %16’sını oluşturacak, en yoksul %50 ise yılda bir ton karbondioksit salacak.
Bilim insanları hükümetleri özel jetlerin, mega yatların ve uzay yolculuklarının “lüks karbon tüketimini kısıtlamaya” çağırırken Paris iklim hedeflerine uygun olarak, dünyadaki her insanın karbondioksit emisyonlarını 2030 yılına kadar ortalama 2,3 tona düşürmesi gerekiyor, bu da bugünkü ortalamanın yaklaşık yarısı kadar.
Ancak yeni bir araştırmaya göre, Almanya’dan daha küçük bir nüfus olan en zengin %1, mevcut tüketim devam ederse yılda kişi başına 70 ton karbondioksit salma yolunda ilerliyor. Toplamda, 1990’daki emisyonların %13’ünden 2030’a kadar emisyonların %16’sını oluşturacaklar. En yoksul %50 ise yılda ortalama bir ton karbondioksit salacak.
Oxfam’ın iklim politikası lideri Nafkote Dabi, “Küçük bir elit grup çevreyi kirletmek için ücretsiz bir geçiş hakkına sahip görünüyor. Aşırı büyüklükteki emisyonları, dünya çapında aşırı hava koşullarını besliyor ve küresel ısınmayı sınırlamaya yönelik uluslararası hedefi tehlikeye atıyor” dedi.
Araştırma, küresel liderlerin emisyonları azaltmanın ve 1.5 derece hedefini masada tutmanın yollarını tartışmak üzere COP26’da bir araya geldiği bir zamanda yayımlandı. Toplantıya özet jetleriyle katılan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Prens Charles ve Jeff Bezos gibi bazı isimler eleştiri oklarının hedefi oldu. Kurum, en zengin vatandaşları, Paris hedefleri doğrultusunda kendi karbon emisyonlarını azaltarak ve yeşil bir ekonomiyi yönlendirmek için nüfuzlarını ve finansal desteklerini kullanarak küresel ısınmaya yönelik eylemi hızlandırmaya çağırıyor.
Oxfam İskoçya’dan Jamie Livingstone, COP26’nın “iklim değişikliğine karşı mücadelede gerçek bir an” olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: “Küresel liderler, aşırı emisyonları azaltmanın ve küresel ısınmayı sınırlamanın yollarını kabul etmeli ve bunu şimdi ve burada, Glasgow’da yapmalılar. Gecikme hayatlara mâl olacak.”
Bu yılın başlarında Bezos New Shepard roketiyle uzaya gitti, Sir Richard Branson Virgin Galactic Rocket ile uzayın sınırına gitti ve Elon Musk’ın şirketi insanları Mars’a götürme sözü verdi. 11 dakikalık uzay uçuşunun neden olduğu emisyon en az 75 ton ve bu, dünyadaki en yoksul grupta yer alan bir insanın yaşam boyu emisyonlarından daha yüksek bir rakam.
IEEP’de program direktörü olan Tim Gore’a göre makale, 1.5 dereceyi ulaşılabilir seviyede tutma mücadelesinin, gezegendeki çoğu insanın tüketimi tarafından değil, dünyanın en zengin vatandaşlarının aşırı emisyonları tarafından engellendiğini gösteriyor.
Nüfusun diğer %90’ının ne yaptığından bağımsız olarak, en zengin %10’un ürettiği toplam emisyonlar bile, 2030 yılına kadar 1.5 derece hedefi içinde kalmak için ayrılan miktarı aşmaya yeterli olabilir.
Türkiye'nin iklim alanında çalışan uzman 15 sivil toplum kuruluşu, İklim Ağı çatısı altında bir araya…
Artvin Cerattepe’de Cengiz Holding’in maden projesine karşı mücadele veren Artvinliler, projenin bir an önce iptal…
Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yusuf Demir, Türkiye'nin şu anda ciddi bir kuraklık yaşadığını söylerken,…
Los Angeles tarihindeki en yıkıcı orman yangınlarından birisi olduğu belirtilen yangınların yol açtığı ekonomik kayıpların…
İklim değişikliğine bağlı olarak deniz seviyelerinde artan yükseliş, ironik bir şekilde bu değişikliğe neden olan…
Türkiye’de 2024’te hibrit otomobil satışları bir önceki yıla göre %70,8, tam elektrikli otomobil satışları ise…