İklim Kırılganlığı Forumu (The Climate Forum- CVF) bugün (13.12.2018), geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği Sanal Zirvesi’nin ve COP24’te iklim eylemlerine dair önemli kararların alınmasını talep eden Jumemmej* Deklarasyonu’nun sonuçlarının altını çizdi. Grubun Başkanı ve Marshall Adaları Cumhurbaşkanı H.E Hilda Heine, kendi ülkesi gibi yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan birçok ülkeyi temsil ettiklerini belirtirken, grubun kurucularından Maldivler’in eski Cumhurbaşkanı ise H.E Mohamed Nasheed, “Ölmeye hazır değiliz. İklim değişikliğinin ilk kurbanları olmayacağız” dedi.
Polonya’nın Katowice kentinde devam eden Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde İklim Kırılganlığı Forumu tarafından gerçekleştirilen toplantıda Forum’un geçtiğimiz Kasım ayında gerçekleştirdiği Sanal Zirve’nin Jumemmej Deklarasyonu’nun çıktıları tartışıldı.
Toplantının başında video aracılığıyla katılımcılara seslenen Marshall Adaları Cumhurbaşkanı ve Forum’un Başkanı H.E Hilda Heine, “Bütün tarafları COP24’ten çıkabilecek sıradan kararlara karşı birleşmeye çağırıyorum. Yoksul ve kırılgan ülkeler olarak 2020’ye kadar daha büyük eylemler için elimizden geleni yapacağımızı taahhüt ettik. Küresel ısınmanın 1.5 derece sınırını aşmasını engellemek için çalıştık. İklim değişikliğine karşı en kırılgan ülkeler için elimizden geleni yapıyoruz. Benim ülkem gibi yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan birçok ülkeyi temsil ediyoruz. Bütün türler yok olma tehlikesi ile karşı karşıya” dedi.
Maldivler’in eski Cumhurbaşkanı CVF’nin kurucuların H.E Mohamed Nasheed ise yaptığı konuşmada “Ölmeye hazır değiliz. İklim değişikliğinin ilk kurbanları olmayacağız. Hayatımızı sürdürmek için elimizden geleni yapacağız” dedi.
Gezegendeki en kırılgan 48 ülkeden oluşan CVF, ekonomileri ve hayatları tahrip eden seller, kuraklıklar ve aşırı hava olayları arasında Paris Anlaşması ile ilgili güçlü bir Kural Kitabı’nın ortaya konulmasının kesinlikle çok önemli olduğunu belirtirken, INDC’lerin 2020’ye kadar artırılmasının da kritik olduğunu ve COP24’te bunun sinyalinin verilmesi gerektiğini ifade ediyor.
Grup ayrıca Katowice’den gönderilecek bir sinyalin insanlara, şirketlere ve yatırımcılara 2020 öncesinde INDC’leri güncellemek adına iklim eylemini nasıl artıracaklarına dair zaman vereceğini de belirtiyor. CVF’ye göre, COP’un sonucu, küresel ısınmayı 1.5 derece eşiğinde tutmak adına yeterli uluslararası finansmanla birlikte ülkelerin iklim eylemlerini artıracağı konusunda açıklık sağlamalı.
*Jumemmej, Marşal Adaları dilinde deniz yolculuğu sırasında tehlikelere karşı dikkat çağrısını anlatan bir terim.
Jumemej Deklarasyonu ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.