Bilim

Ekosistemleri Mahvediyoruz!

Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen ve 100’den fazla ülkeden 550 bilim insanı, çevreci ve politika uzmanın katıldığı yeni bir araştırmaya göre, insan faaliyetleri biyoçeşitlilikte “endişe verici” bir düşüşe neden oluyor. Bu durum ise dünya çapında milyarlarca insanın gıda güvenliğini, temiz suyunu, enerji kaynaklarını, ekonomilerini ve geçim kaynaklarını tehlikeye sokuyor.

Birleşmiş Milletler’in (BM) desteklediği ve 100’ü aşkın ülkeden 550 bilim insanının katıldığı yeni bir araştırma insan faaliyetlerinin biyoçeşitlilikte “endişe verici” bir düşüşe sebep olduğunu ortaya koydu. Geçtiğimiz Cuma günü “Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetlerinde Hükümetlerarası Bilim Politikası Platformu” (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services- IPBES) tarafından yayımlanan yeni araştırma, Amerika, Asya ve Pasifik, Afrika, Avrupa ve Orta Asya’daki dört adet bölgesel biyolojik çeşitlilik değerlendirmesini içeriyor. Çalışma; türlerin kaybı, ormansızlaştırma, kirlilik, aşırı avcılık, nüfus artışı, iklim değişikliği etkileri ve tarımcılık gibi unsurların üzerinde duruyor.

Amerika’ya doğa tarafından sunulan ekosistem hizmetlerinin değeri, bütün bölgenin gayrisafi yurt içi hasılası olan 24 trilyon dolara denk geliyor. Ancak bilim insanları bu hizmetlerin neredeyse 2/3’ünün düşüşte olduğunu ortaya çıkardı. Amerika’daki türlerin nüfusu, Avrupalıların bölgeye yerleşmesinden beri %31 oranında düşüş gösterdi. İklim değişikliği ve diğer faktörler nedeniyle bu kaybın 2050 yılına kadar %40 oranına ulaşması bekleniyor. Çalışma aynı zamanda Amerika’daki tatlı su varlığının 1950’den beri yarı yarıya azaldığını da ifade ediyor.

Araştırmaya göre geçtiğimiz on yılda Avrupa’daki kara türlerinin nüfusu %42 azaldı. Aşırı avlanma, yüzyılın ortalarına kadar dünyanın en kalabalık bölgesi olan Asya-Pasifik’te kullanılabilir balık stoklarını sıfıra indirebilir. Afrika’da ise 305.7754 km²’den fazla arazi, doğal kaynakların aşırı kullanımı, erozyon, tuzlanma ve kirlilik nedeniyle bozulmuş durumda.

Konuyla ilgili açıklama yapan IPBES’in başkanı Sir Robert Watson ise, “Dünyanın önde gelen uzmanları tarafından toplanan kanıt tek bir sonuca işaret ediyor: Doğanın sürdürülemez kullanımının durdurulması ve tersine çevrilmesi için harekete geçmeliyiz veya sadece istediğimiz geleceği değil, aynı zamanda şu anda önderlik ettiğimiz yaşamları da riske atmalıyız. Neyse ki kanıtlar, hayati doğal varlıklarımızı nasıl koruyacağımızı ve kısmen restore edeceğimizi de gösteriyor” diyor.

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024