Şırnak’ın Gabar , Uludere ve Cudi bölgelerinde başlatılan ağaç kesimi tüm tepkilere rağmen devam ediyor. Yıllardır süren kesimler sonucu, büyük bir ormanlık alan yok oldu. Türkiye Orman Genel Müdürlüğü’nün resmi istatistiklerine göre Şubat 2021’de Şırnak topraklarının %44’ü ormanlarla kaplıydı ancak Urfa Orman Bölge Müdürlüğü’nün 7 ay önceki verilerine göre Şırnak’ın artık sadece %36’sı ormanlık alana sahip. Şırnak Barosu da ilin orman alanının %8’inin kısa sürede azaldığını belirtiyor.
Ekolojik kıyımın durdurulması için mahkemeye yapılan başvurular sonuçsuz kalıyor. Siyaseten de oldukça tartışılan ağaç kesimleri tüm tepkilere rağmen durdurulmuyor. Bölge halkı ve STK’ların buna karşın mücadelesi sürüyorken Ekoloji örgütleri, buna karşı 28 Temmuz’da Şırnak’ta toplanma kararı aldı. Mezopotamya Ekoloji Hareketi öncülüğünde yapılacak etkinliğe, “Doğa katliamına dur de” çağrısı yapılacak.
Mezopotamya Ekoloji Hareketi, bir açıklama yayınlayarak kentte yaşanan ağaç kesimine dikkat çekti. Açıklamada, “Şırnak özelinde 3 yıldır kesintisiz olarak süren valilik tarafından 15 günde bir yenilerek özel güvenlik bölgesi ilan edilip gerçekleştirilen ağaç kesimleri ile sistematik bir kırım gerçekleştirilmektedir. Her sene orman yakmalar ile söndürülemeyen, söndürülmesine izin verilemeyen ormanları yakarak yok edemedikleri köklerinden sökerek yok etmeye çalışıyorlar” denildi.
Kesimlerin son 10 yıldır sistematik olarak sürdüğünü belirten Mezopotamya Ekoloji Hareketi, ağaç kıyımına karşı mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı; “Devlet eli ve gözetimiyle Gabar’da, Cudi’de, Besta’da, Beytüşşebap’ta hız kesmeden katliam yapılmaya devam ediliyor. Son 10 yılda Şırnak Bölgesi orman varlığı denilebilecek bir alan bırakılmayarak beraberinde savaş aracı olarak inşa edilen kalekol ve rant odaklı petrol sahaları ile yandaş tekellere ve bireylerin kullanımına sunuluyor. Orman varlığının tüm canlılar için yaşam devamlılığında önemi göz ardı edilerek düşmanca ve sömürge politikalarıyla bölge ve aslında tüm yeryüzü ekolojik krize doğru sürükleniyor. Ormanları yok ederek beraberinde ekolojik, ekonomik, kültürel, sosyolojik birçok kırımı da amaçlayan bu operasyonlara ve saldırılara mücadeleyi büyütüyoruz. Bu coğrafyada ekolojik talanla amaçlanan kırım politikalarına karşı ‘Doğa katliamına dur de’ diyoruz.”
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi; “Şırnak özelinde gerçekleştirilen orman kırımına ses çıkarmak için tüm yaşam ve doğa savunucularını, toplumu oluşturan sivil toplum örgütlerini, sendikaları, meslek odalarını, siyasi partileri, kadınları ve gençleri 28 Temmuz’da Şırnak’ta gerçekleştireceğimiz basın açıklamasına davet ediyoruz.”
Ekoloji Hareketi ile beraber bir çağrı da Şırnak Ekoloji Hareketi’nden geldi. Tüm doğa ve yaşam savunucularını, 28 Temmuz’da kentte düzenlenecek basın açıklamasına davet eden Şırnak Ekoloji Hareketi, yaşanan doğa katliamının durdurulmasını istedi. Açıklamada, “Şırnak’ta gözler önünde koskoca bir orman ekosistemi sistematik bir şekilde yok ediliyor” denildi.
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…
Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon…
Dünya, kuraklık ve arazi bozulumuna en çok maruz kalan ülkeleri desteklemek için yeni bir çerçeve…
İklim ve çevre alanında çalışan 8 sivil toplum kuruluşu, okul, hastane, belediye binası, kamu binası,…
Çin, kömür çıkarımı sırasında açığa çıkan metan emisyonlarını azaltma amacıyla daha sert kurallar getireceğini duyurdu. Metan,…