Edirne’nin Süloğlu İlçesine bağlı Geçkinli köy halkı, Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından planlanan kömür ocağı ve kırma eleme tesisi kapasite artışı kararını protesto eden sivil toplum kuruluşları ile birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Edirne İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçelerini verdi. Köy sakini Erhan Uygun, projeye karşı olduklarını ifade ederek basın açıklaması yaptı. Uygun, açıklamasında şunlara kaydetti:
”Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından, ilimiz Süloğlu İlçesi Geçkinli ve Küküler köyü mevkiinde, kömür ocağı ve kırma eleme tesisi kapasite artışı istenmektedir. Bu nedenle ÇED yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 12 Aralık 2024 günü bilgilendirme toplantısı ve yine Geçkinli Köyü Çamurkırı mevkiinde, ikinci sınıf düzenli depolama atık tesisinin kapasite artışı projesinin yapılmak istenmektedir. ÇED yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 17 Aralık 2024 tarihinde köy kahvesinde bir toplantı yapıldı. Konuları farklı olan bu iki toplantıda biz Geçkinli Köyü sakinleri bu projelere itiraz ettik. Yapılan itirazlar toplantıda tutulan tutanaklarda yer almaktadır. İtirazlarımızın gerekçelerini içeren dilekçeleri biraz sonra, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğüne vereceğiz.
Atık deposundan çıkan kimyasal atıklar nedeniyle çıkan gazları çıplak gözle görüyoruz. Her ne kadar önlem alınacağını belirtselerde bu tesis tarım arazilerinin içinde yer alıyor. Bu nedenle, oradaki tarla sahibi komşularımız tarımsal faaliyetlerini sürdürürken, korkuyor ve tedirgin oluyorlar. Çıkan gazların atmosfere yayılması ve sızabilecek suyun yer altı sularına karışması halinde çevre kirliliğine dolayısı ile sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Geçkinli ve Küküler arası 4 kilometredir. Planlanan kömür ocakları bu iki köy arasında yer almaktadır. Aynı bölgede birbirine paralel iki sulama kanalı bulunmaktadır. Biri köyümüz göletinden gelen ana su kanalı, diğeri Süloğlu barajından gelen ana su kanalıdır. Yani buradaki bütün arazilerimiz sulanabilen değerli tarım arazileridir. Bu proje hayata geçerse üretimimizde azalması, gelir kaybına uğrayacağız. Ayrıca açılacak çukurlarının, oluşacak toprak yığınlarına, kömür tozunu ve dumanını uzun yıllardan beri biz Geçkinliler çok iyi biliyoruz.”
Marmara ve Ege Denizi'ne yayılan müsilaj kâbusu geri döndü. Prof. Dr. Mustafa Sarı'nın açıklamalarının ardından…
Bilim insanları, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin 2021’deki çalışmasından bu yana küresel ısınmanın etkilerinin beklenenden daha…
Biden, Trump'ın başkanlık görevini devralmasından hemen önce, ABD’nin kıyı sularında fosil yakıt çıkarmaya yönelik sondaj…
Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu’ndan Mehmet Dalkanat Afşin ve Elbistan'ın bir kömür santralını daha…
S&P Global Mobility’nin yeni bir çalışmasının sonuçlarına göre, elektrikli araç pazarı 2025’te, diğer segmentlerdeki durgun büyümeye…
Yeni bir raporda, iklim krizinin şiddetli seller ve felç edici kuraklıklarla milyarlarca insanı etkilemesiyle gezegenin…