Edinburgh Üniversitesi tüm fosil yakıt yatırımlarını elinden çıkarıyor. Bu karar üniversiteyi, Birleşik Krallık’ta tüm kömür, petrol ve doğalgaz varlıklarından tamamen arınmış en büyük üniversite fonu haline getiriyor.
Birleşik Krallık’taki Edinburgh Üniversitesi, fosil yakıt yatırımlarını elinden çıkarma kararı aldı. Geçtiğimiz Pazartesi günü ilan edilen karar ile birlikte üniversite tüm kömür, petrol ve doğalgaz yatırımlarından el çeken en büyük Birleşik Krallık üniversitesi oldu. Bu zamana kadar 60’tan fazla Birleşik Krallık üniversitesi fosil yakıt yatırımlarını elinden çıkardığını açıklamıştı.
Mevcut fosil yakıt rezervlerinin çoğu iklim değişikliğine neden olmadan yakılamazken tasfiye savunucuları da bunun fosil yakıt şirketlerine hem etik hem de mali zeminlerde kötü yatırımlar yaptırdığını savunuyor. Bu alandaki yatırım riskleri, İngiltere Bankası, Dünya Bankası ve G20 finansal istikrar kurulu dahil olmak üzere en üst düzeyde ciddiye alınıyor, birçok büyük yatırım firması da bu alandaki yatırımlarını elden çıkarıyor. Edinburgh Üniversitesi, 2015 yılında da çevreyi en çok kirleten şirketlerden -kömür ve katran kumu dahil olmak üzere- ayrılma kararı almış ancak tam tasfiye işlemini durdurmuştu. Fakat üniversite bu hafta aldığı kararla Total, BG Group ve Atlas Copco şirketlerindeki 6,3 milyon sterlin değerindeki son kalan fosil yakıt varlıklarını satacak. Edinburgh Üniversitesi 1 milyar dolar değerindeki bağış fonu ile Cambridge ve Oxford’un ardından Birleşik Krallık’ta bu alanda üçüncü sırada yer alıyor.
People and Planet Edinburgh’ta kampanya uzmanı ve doktora öğrencisi Tara Wight, Edinburgh Üniversitesi’nin sonunda fosil yakıt yatırımlarından çekilmenin önemini fark etmesinden ve yatırım portföyünü, halka sundukları çevre dostu imajla eşleştirmeye karar vermesinden ötürü heyecanlı olduklarını belirtiyor.
2040’a Kadar Karbon Nötr Hedefi
Edinburgh Üniversitesi Kıdemli Müdür Yardımcısı Prof. Charlie Jeffery ise üniversitenin kararı ile gurur duyduğunu belirterek, “İklim değişikliği dünyanın önündeki en büyük sorunlardan biri olarak karşımızda duruyor. Son birkaç yıldır, bu sorunlara nasıl cevap vereceğimiz konusunda çok düşünmüştük. Yatırım stratejimizde yaptığımız değişim bu yolculuğumuz için yaşamsal bir adım” diyor.
Üniversite sözcüsü de Edinburgh’un 2010 yılından bu yana çevreye doğrudan fayda sağlayan düşük karbon teknolojisine, iklimle ilgili araştırmalara ve işletmelere 150 milyon eurodan fazla yatırım yaptıklarını ve 2040 yılına kadar karbon nötr hale geleceklerini belirtiyor.
Geçtiğimiz Ocak ayında New York City, şehrin emeklilik fonlarının kapsamında olan 5 milyar dolarlık fosil yakıt yatırımlarını satacağını açıklamıştı. Fosil yakıt varlıklarını satacağını taahhüt eden dünya genelindeki yatırım fonlarının değerinin ise en az 5 trilyon dolar olduğu tahmin ediliyor.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…