Politika

E-scooterlar Çevre için İyi mi, Kötü mü?

Elektrikli scooterlar (e-scooter), kısa araba yolculuklarının yerini alarak karbondioksit emisyonları önemli ölçüde azaltabilir. Ancak eğer e-scooterlar, bisikletle veya yürüyerek yapılan yolculukların yerini alırsa, emisyonlarda artışa bile yol açabilir. Bu nedenle Cenex raporu, faydaların en üst düzeye çıkarılması için e-scooterların ulaşım sistemine uygun bir şekilde entegre edilmesinin ve kamu makamlarının özel operatörlerle işbirliği yapmasının kritik önem taşıdığını söylüyor.

YAZI: Michael HOLDER

ÇEVİRİ: S. Sena AKKOÇ

Birleşik Krallık merkezli Düşük Kar­bon ve Yakıt Hücreleri Mükemmeliyet Merkezi Cenex tarafından Ağustos ayın­da yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, akülü e-scooterların artan popülaritesin­den yararlanmak şehir trafiğini ve hava kirliliğini önemli ölçüde azaltma şansı su­narken, kısa araba yolculuklarına kıyasla CO2 emisyonlarını %90’a kadar düşürme imkanı sunuyor.

Ancak Birleşik Krallık düşük karbonlu ulaşım araştırma merkezi, e-scooterların çevresel faydalarını en üst düzeye çıkara­bilmek için e-scooterların yol kenarların­da güvenlik tehlikeleri haline gelmelerini önleyen sağlam, iyi düşünülmüş düzenle­melerin ve yerel otorite gözetiminin kri­tik öneme sahip olacağı konusunda uya­rılar da yapıyor.

E-scooterlar, trafik tıkanıklığını ve şehir merkezindeki yolculuk sürelerini azalt­maya yardımcı olabilecek düşük karbonlu bir seyahat biçimi olarak görülüyor. Hü­kümetin Birleşik Krallık’taki şehirlerde kiralama programlarını test etmek için izleme planları yürüttüğü e-scooterlar, özellikle Covid-19 nedeniyle yapılan sos­yal mesafe tavsiyesinin ardından giderek daha popüler hale geldi.

Geçen ay önde gelen e-scooter firmala­rından Dott, Tier ve Voi, sektördeki atık seviyelerini azaltırken temiz enerji kayna­ğı ve karbondioksit raporlamasını artır­maya yardımcı olmak için sektöre bir dizi sürdürülebilirlik standardı getirdi. Birey­lerin, satın aldıkları e-scooterları halka açık yollarda, kaldırımlarda ve bisiklet yollarında kullanmaları Birleşik Krallık’ta hâlâ yasal olmasa da, Temmuz ayından itibaren kiralanmaları yasal hale getirildi ve yerel makamlara da bir dizi e-scooter kiralama planını denemeleri için yeşil ışık yakıldı.

E-scooterlara Ayrıntılı Bir Yasal Düzenleme Şart

Cenex raporu, e-scooterların neredeyse %60’ının 8 kilometreden daha kısa olan özel araba yolculuklarının yerini alması için “açık bir fırsat” sunduğunu, bu ne­denle daha fazla insanın araba yerine e-scooterları kullanırsa karbondioksit emisyonlarının %66’dan %90’a kadar azaltılabileceğini iddia ediyor. Rapor ayrı­ca, trafik tıkanıklığının Birleşik Krallık’ta yılda ortalama 178 saatlik bir kayba ve 8 milyar sterlinlik bir maliyete yol açtığını, dolayısıyla e-scooterların trafikle müca­deleye yardımcı olarak ticari faydalar da sunduğunu söyledi.

Ancak Cenex raporu, uygun bir yöne­tim, düzenleme ve uygulama olmazsa e-scooterların ulaşım ağını olumsuz et­kileyeceği, caddelerin e-scooterlarla dol­ması halinde yaşam kalitesini düşürece­ği ve hem yaya hem de otomobil kazası riskini artıracağı konusunda da uyarılar içeriyor.

Araştırmaya göre e-scooterlar, bisikletle veya yürüyerek yapılan yolculukların sayı­sını azaltırsa, karbondioksit emisyonların­da bir artışa bile yol açabilir. Bu yüzden e-scooterların karbon negatif olmasını sağlayan ince denge korunmalı. Cenex raporu, faydaları en üst düzeye çıkarmak için kamu makamlarının özel operatör­lerle işbirliği yaparak e-scooterları seya­hat ve toplu taşıma sistemine düzgün bir şekilde entegre etmesinin kritik önem taşıdığını savunuyor.

Cenex’in ulaştırma teknik uzmanı David Philipson da, “e-scooterların kalıcılığının açık olduğunu” ancak bu araçların çevre ve güvenlik avantajlarından yararlanmak için yerel ve bölgesel düzeylerde sağlam düzenlemelerin gerekli olduğunu söyledi. Philipson, “Açıklık, planlama ve düzenle­me yoluyla e-scooterlar, kentsel ulaşımın karbondan arındırılmasında büyük bir bulmacayı temsil ediyor; e-scooterlardan alınan dersler şehirleri gelecekteki ulaşım yeniliklerine hazırlamaya yardımcı ola­bilir. Endüstri olarak henüz emekleme döneminde olsalar da e-scooterlar, za­manla gelişerek şehir merkezlerinde özel araç kullanımına uygun fiyatlı ve yeşil bir çözüm sunuyor. Yerel makamların, hem kendi heveslerinin hem de vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamak için, e-scooterlar hakkında düzenleme­ler belirleyerek kendi bölgelerindeki e-scooter dağıtımında aktif bir rol alma­ları gerekiyor” diyor.

Yeni başlayan e-scooter patlaması, emis­yonları azaltma ve kentlerdeki mahallele­ri iyileştirme konusunda büyük bir potan­siyele sahip. Ancak politikacıların sunulan faydaların farkına varmak için elektrikli scooterı ilk kez kullanan bir yaya gibi dik­katlice ilerlemesi gerekecek.

Bu yazı “https://www.businessgreen.com/ news-analysis/4019032/scooters-fine-balance-ensure-green-benefits-research” sitesinden alınmıştır.

Paylaş

Önceki Haberler

Türkiye Kömürden Elektrik Üretiminde Avrupa’da İlk Sırada!

Türkiye, 2024'ün ilk dokuz ayında (ocak-eylül) kömürden elektrik üretimini yıllık %2 oranında artırarak 88 teravat…

17 Ekim 2024

“Değişimin İklimi: İklimathon” için Başvurular Başladı

İklim Öncüleri’nin düzenlendiği “Değişimin İklimi: İklimathon” bugünün ve geleceğin sorunlarına yönelik harekete geçmek, sivil toplumu…

17 Ekim 2024

İklim Eylemi ve Ötesi Platformu İş Dünyasının ve Sivil Toplumun Avrupa Yeşil Mutabakatı’na Uyumu için Çalışmalara Başladı

"TRAction" adı verilen yeni bir proje, net sıfır ve doğa pozitif küresel amaçlarına giden yolda…

17 Ekim 2024

Ömer Madra: “Açık Radyo Kamusal Faydanın Sesidir”

RTÜK tarafından lisansı iptal edilen Açık Radyo’nun kurucusu Ömer Madra, radyonun bahçesinde programcılarla ve dinleyicilerle…

17 Ekim 2024

IEA: Elektrik Çağı’na Geçiş Hızlanacak

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) son raporuna göre, dünya, fosil yakıt talebinin on yılın sonuna kadar…

16 Ekim 2024

COP16 Öncesi Ülkelerin Yüzde 80’i Doğa Koruma Planı Sunmadı!

Yeni bir analize göre, BM anlaşması kapsamında ekosistemlerin yok olmasını durdurmak üzere plan sunması gereken…

16 Ekim 2024