Güney Afrika Cumhuriyeti’nin ikinci büyük kenti Durban, 1,5 derece hedefini baz alarak yerel yönetimlerin ve paydaşların işbirliğiyle yeni iklim eylem planını hazırladı.
Endüstrileri gelişmiş ülkelerin fosil yakıtlara bağımlılığı ve tüketim kalıpları iklim krizini derinleştirirken, krize en az katkısı olan bölgeler krizden en şiddetli şekilde etkileniyor. Başta kuraklık ve ani sel baskınları olmak üzere aşırı hava olaylarının vurduğu Afrika kıtası, iklim krizinin etkilerini doğrudan hisseden bölgelerin başında geliyor.
iklimicinkentler.org’da yer alan habere göre, aşırı hava olayları sebepli su kıtlığı ve azalan gıda güvenliği, yoksulluk, kayıt dışı ekonomi, hızlı kentleşme gibi etmenlerle birleştiğinde kıtada yer alan toplulukların kırılganlığı artıyor. BM Çevre Programı’na göre de iklim kriziyle mücadelede uluslararası çabalar küresel ısınmayı 2 derece altında tutmayı başarsa bile Afrika’nın 2050’ye kadar iklim değişikliğiyle uyum için yılda 50 milyar dolar ayırması gerekiyor.
İklim krizinin aciliyeti kıtadaki ülkelerin mutabakatıyla hazırlanan Afrika’nın 2063 Kalkınma Ajandası: İstediğimiz Afrika deklarasyonuna da yansıyor. Bu çerçeve içinde Afrika’nın dört bir yanındaki kentler, azaltım ve uyum planlarını kapsayacak şekilde hedefleri yüksek iklim eylem planlarını geliştirmeleri gerektiğini tanımış durumdalar.
Hint Okyanusu kıyısında bulunan ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin ikinci büyük kenti Durban da bu doğrultuda 1,5 derece hedefini baz alarak yerel yönetimlerin ve paydaşların işbirliğiyle yeni iklim eylem planını hazırladı.
2015 Durban İklim Değişikliği Stratejisi’ni temel alan yeni plan, karbon nötr ve iklim dirençli bir kent hedefliyor ve bu dönüşümün toplumun tüm kesimlerine eşit olarak dağılmasını amaçlıyor. Plan elektrik ve ulaşım sektörlerinde atılacak adımları detaylandırırken yoksul ve dezavantajlı topluluklar için uygun fiyatlı temiz enerjiye ulaşım öne çıkan amaçlar arasında yer alıyor. Plan çerçevesinde Durban’ın 2030 hedefi, enerjisinin %40’ını yenilenebilir enerjiden sağlamak ve 2050’de emisyonları sıfırlamak.
Durban, net sıfır karbona ulaşmak için belirlediği hedefleri sürekli gözden geçirecek ve kentliler, ulusal hükümet, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliklerini artırmayı planlıyor. Kentin belediye başkanı Cllr Mxolisi Kaunda da Durban İklim Eylem Planı’nda Zulu atasözünü hatırlatıyor: “Birey, kendi toplumu olmadan hiç bir şeydir.”
Durban İklim Eylem Planı’na buradan ulaşabilirsiniz.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…