Yeni bir rapora göre, dünyanın en büyük 60 bankası yalnız 2022’de fosil yakıtlara 673 milyar dolar finansman aktardı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, fosil yakıt şirketlerine toplam 4 trilyon dolar tutarında rekor kâr elde etme şansı verdi.
2019’dan bu yana ilk kez bir Kanada bankası, ABD bankası JP Morgan Chase’in yerine fosil yakıtların 1 numaralı finansörü oldu. Kanada Kraliyet Bankası (RBC), 2022’de fosil yakıt projelerine toplamda 42,1 milyar dolar aktardı. Bu miktarın 4,8 milyar doları katram kumu için, 7,4 milyar doları ise hidrolik kırma için harcandı.
Banking on Climate Chaos, Rainforest Action Network, BankTrack, Indigenous Environmental Network, Oil Change International, Reclaim Finance, Sierra Club ve Urgewald tarafından hazırlanan İklim Kaosu Bankacılığı raporu, fosil yakıt bankacılığına ilişkin en kapsamlı küresel analiz olarak kabul ediliyor. 75 ülkedeki 624 kuruluş tarafından onaylanan bu rapor, bankaların fosil yakıt endüstrisi finansmanını inceleyerek iklim taahhütlerinin gerçekliğini ortaya koyuyor.
Kanada bankaları, Paris Anlaşması’ndan bu yana fosil yakıt şirketlerine 862 milyar dolar sağladı. RBC, Coastal GasLink gaz boru hattı gibi genişleme projelerini finanse etmeye devam ediyor.
Rapor, genel olarak ABD bankalarının fosil yakıt finansmanına hakim olduğunu ve 2022’deki tüm fosil yakıt finansmanının %28’ini oluşturduğunu gösteriyor. JPMorgan Chase, Paris Anlaşması’ndan bu yana iklim kaosuna dünyanın en büyük fon sağlayıcısı olmaya devam ediyor. Citi, Wells Fargo ve Bank of America, 2016’dan bu yana hâlâ ilk 5 fosil finansörü arasında yer alıyor.
Paris Anlaşması’nın kabul edilmesinden bu yana geçen yedi yılda, dünyanın en büyük 60 özel bankası fosil yakıtlara 5,5 trilyon dolarlık finansman sağladı.
Rusya’nın Ukrayna işgalindeki finansı durdurmak için yenilenebilir enerjiye geçiş çağrısında bulunulurken, fosil yakıt şirketleri genişlemesini ikiye katladı ve iklim taahhütlerini zayıflattı.
LNG’yi yaygınlaştıran ilk 30 şirket, rapordaki bankalardan 2021’e kıyasla 2022’de yaklaşık %50 daha fazla finansman sağlamak için bu arz bolluğu ve bu fosil yakıta bağımlılık krizini kullandı.
Rapor, ABD Körfez Kıyısı ve Filipinler’deki genişleme projelerindeki bu patlamanın ayrıntılı haritalarını içeriyor. Ayrıca fosil yakıt kullanımının yıkıcı etkisine direnen Myanmar ve Filipinler’deki iklim liderlerinin vaka incelemelerini de içeriyor.
Rapora göre, küresel bankaların net sıfır taahhütleri şu ana kadar ciddi şekilde sınıfta kaldı.Raporda profili belirtilen 60 bankadan 49 net sıfır taahhütte bulundu, ancak çoğu, fosil yakıt genişlemesi için finansmanı hariç tutan katı politikalarla eşleştirilmedi.
Politikalar, bankaların fosil yakıt müşterilerini finanse etmeye devam etmesine izin veren birçok boşluk içeriyor. Örneğin, Arktik proje finansmanı konusunda kısıtlamaları olan bankalar, yine de, ABD’deki en büyük petrol projesi olan Kuzey Kutbu’ndaki Willow projesini geliştiren ConocoPhillips’i finanse etti.
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) en son raporu, iklim hedeflerini yakalayabilmek adına fosil yakıt genişlemesinin bir an önce durdurulmasını tavsiye etmişti.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…