Ekonomi

Dünyadaki Kömürlü Termik Santrallar Tek Haritada Toplandı

Carbon Brief kömürle çalışan tüm elektrik santrallarının geçmişini, bugününü ve geleceğini haritalandırdı. Haritada, 95 ülkede yaklaşık 3.000 GW’lık güce sahip toplamda yaklaşık 10 bin emekli edilen, işletilen ve planlanan kömür santralı yer alıyor.

2000’lerden bu yana, Çin ve Hindistan’daki büyüme ile birlikte kömürlü termik santral kapasitesi iki katına çıkarak 2000 GW’a ulaştı. 200 GW’lık kapasite inşa halinde, 450 GW’lık kapasite ise planlama aşamasında.

Yakın zamanda 200 GW’lık kömürlü termik santral kapasitesi Avrupa Birliği (AB) ve ABD’deki emeklilik dalgası nedeniyle kapatıldı. 170 GW’lık kapasite 2030 yılına kadar kapatılacakken, 13 ülke aşamalı olarak kömürlü termik santralların faaliyetine son vermeyi planlıyor. Bu arada, kömürden üretilen elektrik 2014 yılında zirveye ulaştı. Genişleyen filo ise her zamankinden daha az saat çalışıyor.

Kömür konusunda bir sonraki aşamada neler yaşanacağı, iklim değişikliğiyle mücadelenin anahtarı olarak da görülüyor. Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre, küresel ısınma Sanayi Devrimi öncesine göre 2 derecenin altında sınırlandırılacaksa, önümüzdeki yıllarda tüm kömürlü termik santrallar kapatılmalı.  Carbon Brief ise kömürle çalışan tüm elektrik santrallarının geçmişini, bugününü ve geleceğini haritalandırdı. Hazırlanan etkileşimli zaman çizelgesi haritası, 2000 ve 2017 yılları arasındaki her yılda işletilen tesisleri ve planlanan yeni santralların yerini gösteriyor.

CoalSwarm’daki Global Coal Plant Tracker’ın verilerinin kullanıldığı haritada, 95 ülkede yaklaşık 3.000 GW’lık güce sahip toplamda yaklaşık 10 bin emekli edilen, işletilen ve planlanan kömür santralı yer alıyor.

Haritayı Nasıl Okuyabilirsiniz?

Zaman çizelgesi haritası, MW cinsinden üretim kapasitesi ile orantılı olarak dünyadaki her bir kömür santralını daire ile gösteriyor. Carbon Brief her santralın birden fazla birimden oluşabileceğini belirtiyor.

Haritanın sol tarafındaki bilgi kutusu kullanılarak yıl, bölge ve ana haritayı (uydu görüntüsü dahil) seçebiliyorsunuz.

Sağ üst köşedeki gezinme araçlarını ve farenizi kullanarak haritayı yakınlaştırabilir, döndürülebilir ve eğebilirsiniz. Konumları şehir, bölge veya posta koduna göre bulmak için arama kutusunu kullanabilirsiniz. Ana sayfa düğmesi ise haritayı orijinal durumuna geri getiriyor. Haritada yer alan kömür santralları renklerle birbirinden ayrılıyor. Çalışanlara sarı, o yıl yeni inşa edilmiş veya genişletilmiş olanlara kırmızı ve kapanan veya daraltılmış olanlara ise beyaz renk veriliyor.

Kömür santrallarının nerede ve ne zaman kurulduğunu ve emekli olduğunu görmek için zaman çizelgesi kaydırıcısını 2000’den 2017’ye sürükleyebilirsiniz.  Haritaya buradan ulaşabilirsiniz.

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025