Politika

Dünya Ormansızlaşmayı 2030’a Kadar Sona Erdirme Vaadinden Çok Uzakta

Orman Bildirgesi Değerlendirme raporuna göre, 2022’de dünya çapında ormansızlaşma 2021’e kıyasla %4 arttı ve yaklaşık 66 bin kilometrekare yok edildi. Bu, dünyanın 2030 hedefi için güçlü bir çaba göstermediğini işaret ediyor.

Çevre örgütleri koalisyonunun Pazartesi günü yayımladığı bir rapora göre, dünya ormansızlaşmayı 2030 yılına kadar sona erdirme vaadini yerine getirmek için çok yavaş hareket ediyor. Yıkım 2022’de daha da kötüleşmiş durumda.

Dünyadaki ormanlık alanların büyük çoğunluğunu temsil eden 140’tan fazla ülke, Glasgow’daki 2021 Birleşmiş Milletler iklim zirvesinde on yılın sonuna kadar orman kaybını ve bozulmasını durdurma ve tersine çevirme sözü verdi.

Ancak yıllık Orman Bildirgesi Değerlendirme’sine göre, 2022’de dünya çapında ormansızlaşma 2021’e kıyasla %4 arttı ve yaklaşık 66 bin kilometrekare yok edildi. Bu, dünyanın 2030’a kadar ormansızlaşmayı sona erdirme yolundan %21 saptığı anlamına geliyor.

Climate Focus adlı çevre grubunun kıdemli danışmanlarından Erin Matson, “Dünyanın ormanları krizde. İlerleme fırsatı elimizden kayıp gidiyor” dedi.

Rapor, ormansızlaşmanın 2030’a kadar ortadan kaldırılmasına yönelik taahhütlere yönelik ilerlemeyi değerlendiren sivil toplum ve araştırma kuruluşlarından oluşan bir koalisyon tarafından yürütüldü.

Araştırmaya göre, yoğun karbon içeriği ve zengin biyoçeşitliliği nedeniyle eski tropik ormanları koruma çabaları, 2022’de 4,1 milyon hektar kaybıyla %33 hedeften sapmış durumda.

Raporda yer alan araştırmacılar, ormanları korumaya yönelik projelere her yıl aktarılan yıllık 2,2 milyar dolarlık kamu fonunun, ihtiyaç duyulan yatırımın çok küçük bir kısmı olduğunu vurguladı.

Climate Focus’a göre orman tahribatının nedenleri arasında ağaç kesme faaliyetleri, hayvan otlatma ve yol inşaatı yer alıyor.

Ancak Climate Focus danışmanlık şirketinin baş yazarı ve yönetici ortağı Franziska Haupt, dünyanın bazı bölgelerinin ilerleme kaydettiğini de söyledi.

Haupt, yaklaşık 50 ülkenin orman kaybını sona erdirme yolunda ilerlediğini; Brezilya, Endonezya ve Malezya’nın ormansızlaşmada ciddi azalmalar gösterdiğini söyledi.

Haupt, “Umut kaybolmadı. Bu ülkeler diğerlerinin takip etmesi gereken açık örnekler oluşturuyor” diye ekledi.

WWF Brezilya temsilcisi, basın toplantısında, dünyadaki ormansızlaşmanın yaklaşık %30’undan sorumlu olan Brezilya’nın, ormansızlaşmayla mücadele konusunda öncekinden çok daha kararlı yeni bir hükümetle önemli bir geri dönüş sağladığını söyledi.

Önceki Haberler

İklim Dezenformasyonuna Karşı BM Destekli Yeni bir Girişim Başlatıldı

Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…

25 Kasım 2024

Greta Thunberg Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı ile Bir Araya Geldi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…

25 Kasım 2024

Plastik Anlaşması için Müzakereler Başlıyor

175 ülkeden delege Pazartesi günü Güney Kore'nin Busan kentinde, plastik kirliliğini azaltmaya yönelik uluslararası bir…

25 Kasım 2024

Azerbaycan’daki COP29 İklim Zirvesinde Neler Yaşandı?

Ülkeler 2 haftalık müzakereler boyunca başta iklim finansmanı olmak üzere birçok farklı konuda derin fikir…

25 Kasım 2024

Türkiye Enerjide Pahalı, Kirli ve Dışa Bağımlılığı Artıran Bir Yola Girdi!

İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…

24 Kasım 2024

Suudi Arabistan Fosil Yakıtlardan Uzaklaşma Tartışmalarının İlerlemesini Engelledi

Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…

24 Kasım 2024