Politika

Dünya Ormansızlaşmayı 2030’a Kadar Sona Erdirme Vaadinden Çok Uzakta

Orman Bildirgesi Değerlendirme raporuna göre, 2022’de dünya çapında ormansızlaşma 2021’e kıyasla %4 arttı ve yaklaşık 66 bin kilometrekare yok edildi. Bu, dünyanın 2030 hedefi için güçlü bir çaba göstermediğini işaret ediyor.

Çevre örgütleri koalisyonunun Pazartesi günü yayımladığı bir rapora göre, dünya ormansızlaşmayı 2030 yılına kadar sona erdirme vaadini yerine getirmek için çok yavaş hareket ediyor. Yıkım 2022’de daha da kötüleşmiş durumda.

Dünyadaki ormanlık alanların büyük çoğunluğunu temsil eden 140’tan fazla ülke, Glasgow’daki 2021 Birleşmiş Milletler iklim zirvesinde on yılın sonuna kadar orman kaybını ve bozulmasını durdurma ve tersine çevirme sözü verdi.

Ancak yıllık Orman Bildirgesi Değerlendirme’sine göre, 2022’de dünya çapında ormansızlaşma 2021’e kıyasla %4 arttı ve yaklaşık 66 bin kilometrekare yok edildi. Bu, dünyanın 2030’a kadar ormansızlaşmayı sona erdirme yolundan %21 saptığı anlamına geliyor.

Climate Focus adlı çevre grubunun kıdemli danışmanlarından Erin Matson, “Dünyanın ormanları krizde. İlerleme fırsatı elimizden kayıp gidiyor” dedi.

Rapor, ormansızlaşmanın 2030’a kadar ortadan kaldırılmasına yönelik taahhütlere yönelik ilerlemeyi değerlendiren sivil toplum ve araştırma kuruluşlarından oluşan bir koalisyon tarafından yürütüldü.

Araştırmaya göre, yoğun karbon içeriği ve zengin biyoçeşitliliği nedeniyle eski tropik ormanları koruma çabaları, 2022’de 4,1 milyon hektar kaybıyla %33 hedeften sapmış durumda.

Raporda yer alan araştırmacılar, ormanları korumaya yönelik projelere her yıl aktarılan yıllık 2,2 milyar dolarlık kamu fonunun, ihtiyaç duyulan yatırımın çok küçük bir kısmı olduğunu vurguladı.

Climate Focus’a göre orman tahribatının nedenleri arasında ağaç kesme faaliyetleri, hayvan otlatma ve yol inşaatı yer alıyor.

Ancak Climate Focus danışmanlık şirketinin baş yazarı ve yönetici ortağı Franziska Haupt, dünyanın bazı bölgelerinin ilerleme kaydettiğini de söyledi.

Haupt, yaklaşık 50 ülkenin orman kaybını sona erdirme yolunda ilerlediğini; Brezilya, Endonezya ve Malezya’nın ormansızlaşmada ciddi azalmalar gösterdiğini söyledi.

Haupt, “Umut kaybolmadı. Bu ülkeler diğerlerinin takip etmesi gereken açık örnekler oluşturuyor” diye ekledi.

WWF Brezilya temsilcisi, basın toplantısında, dünyadaki ormansızlaşmanın yaklaşık %30’undan sorumlu olan Brezilya’nın, ormansızlaşmayla mücadele konusunda öncekinden çok daha kararlı yeni bir hükümetle önemli bir geri dönüş sağladığını söyledi.

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024