COP27

Dünya Orman Varlığının Yarısına Sahip Ülkeler COP26’daki Taahhütlerinden Vazgeçti

COP26’daki ormanları koruma taahhüdü aktif bir ortaklığa dönüştü ancak çoğu imza sahibi taahhütlerinden vazgeçti.

Glasgow, Birleşik Krallık’ta gerçekleşen COP26’da dünyanın ormanlarının %90’ından fazlasını temsil eden 145 ulus, ormanları koruma çabalarını güçlendirmeye söz vermişti.

O zamanda bu yana ne bu konuyu ve taahhüdü ele alan ortak toplantılar oldu ne de herhangi bir organizasyon taahhütler için öne çıktı.

Brezilya Amazonları’nda ormansızlaşma arttı, Demokratik Kongo Cumhuriyeti yağmur ormanlarındaki petrol bloklarını açık artırmaya çıkardı ve Birleşik Krallık kendi ağaç dikme hedeflerini tutturamayacak gibi görünüyor. Üç ülkede COP26 taahhüdünü imzalamıştı.

Pazartesi Sharm el-Sheikh, Mısır’da gerçekleşen COP27’de Birleşik Krallık, Glasgow taahhüdünün uzun vadede sürdürülmesi için bir “orman ve iklim lider ortaklığı” başlattı.

Dünya ormanlarının üçte birine ev sahipliği yapan 26 ülke bu ortaklığı imzaladı. Bunlar arasında ABD, Kanada, Japonya, Avrupa’nın birçok ülkesi ve Amazon ulusları bulunuyor. ABD ve Gana ortaklığa eş başkanlık edecekler.

Gana Devlet Başkanı Nana Akufo-Addo, orman kaybının engellenebileceğini söyledi ve ekledi: “Bununla birlikte, Glasgow Liderler Bildirgesi’ni sunmaya kararlı ülkelere gerekli desteği ve hesap verebilirliği sağlamak için küresel olarak özel bir alana ihtiyaç var” dedi.

Bu ortaklık, amacımıza ulaşmamız için “ilk ve kritik adım” diye de ekledi.

Ortaklar, 2030’a kadar ormansızlaşmayı ve biyolojik bozulmayı durdurma, tersine çevirme ve kırsal bölgeleri kapsayan sürdürülebilir kalkınma taahhüdünde bulundular.

Bu taahhüde katılım sağlamayanlar arasında en dikkat çeken ülkeler arasında Rusya, Brezilya, Çin, Avustralya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Peru bulunuyor. Bu ülkeler neredeyse dünyanın ormanlarının yarısına sahipler.

Brezilya yönetimine Ocak ayında ormansızlaşmayı sıfırlayacağı sözünü veren yeni başkan Lula gelecek. Ortaklık yeni üyelere açık.

Uluslararası finansman sağlaması beklenen tek ülke Almanya. Ormanlar için 2025’e kadar 1 milyar ila 2 milyar euro arasında yardım yapması bekleniyor.

COP26’da 12 donör ülke (finansman yardımında bulunan ülkeler) ormanların korunması için 12 milyar dolarlık finansman ayıracaklarını açıklamışlardı. Bunun çeyreği gelişmekte olan dünyada çoktan harcandı.

Birleşik Krallık, COP26’daki 7.2 milyarlık dolarlık taahhüdünün üzerine 3.6 milyar dolar daha özel finans yatırımında bulunacağını açıkladı.

2000 ve 2020 seneleri arasında dünya ormanlarının %2’sini kaybetti. Bu oran 2010’larda arttı.

Paylaş

Önceki Haberler

BM İklim Şefi Finans Müzakereleri Yavaş İlerlerken G20 Liderlerinden Destek İstedi

BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…

16 Kasım 2024

Aliyev Bir Senedir Paris Anlaşması’nı Bir Kez Olsun Anmamış!

İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…

16 Kasım 2024

COP29’daki İlk Günün Fosili Ödülü G7’ye Gitti!

G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Liderleri COP29’da “Kırmızı Halıyla” Karşılandı

Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024