Bilim

Dünya Meteoroloji Örgütü: Aşırı Hava Olayları 2024’te Yıktı Geçti

Dünya Meteoroloji Örgütü, iklim değişikliği etkilerinin 2024’te dünyayı etkisini aldığını duyururken, fosil yakıtlardan bir an önce çıkılması çağrısını yineledi.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 2024’teki iklim olaylarının etkisine ilişkin yıl sonu raporunu yayımladı. WMO, iklim değişikliğine bağlı aşırı hava olaylarının 2024’te dünyayı sarstığını, bu yılın kayıtlardaki en sıcak yıl olmasının beklendiğini bildirdi.

Raporda, “İklim değişikliğinin etkileri 2024’te dünyayı etkisi altına aldı. Bu dağ zirvelerinden okyanus derinliklerine, topluluklara, ekonomilere ve çevreye kadar uzanan bir dizi etkilere neden oldu” ifadelerine yer verildi.

Bu yılın kayıtlardaki en sıcak yıl olmasının beklendiğine işaret edilen raporda, seragazı seviyelerinin rekor seviyelere ulaşmaya devam ettiği ve gelecekte daha fazla sıcaklığın yaşanmasına neden olacağı bildirildi.

Raporda, “Küresel sıcaklıkların artması, aşırı sıcaklık olaylarının daha sık ve şiddetli hale gelmesiyle, aşırı sıcaklık risklerini ele almak için gelişmiş uluslararası iş birliğine olan ihtiyaç artıyor. 15 uluslararası kuruluşun yanı sıra 12 ülke ile bazı akademik ve sivil toplum kuruluşunu temsil eden bir uzman grubu, artan aşırı sıcaklık tehdidiyle mücadele için koordineli bir çerçeve geliştirmek üzere 17-19 Aralık tarihleri arasında WMO merkezinde bir araya geldi” bilgileri paylaşıldı.

WMO’daki bu toplantının, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in aşırı sıcaklık konusundaki “eylem çağrısına” yanıt olduğu da bildirildi.

Raporda görüşlerine yer verilen WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo ise görevinin ilk yılında, iklimin durumuyla ilgili tekrar tekrar “kırmızı alarm uyarıları” yayımladığını hatırlattı.

Saulo, “WMO 2025’te 75’inci yıl dönümünü kutluyor. Mesajımız ‘daha güvenli bir gezegen istiyorsak, hemen harekete geçmeliyiz’ olacak. Bu bizim sorumluluğumuz. Bu ortak ve küresel bir sorumluluk” ifadelerini kullandı. Isınmanın her bir derecesinin önemli olduğunu vurgulayan Saulo, bu durumun iklimin etkilerini ve risklerini artırdığını kaydetti.

Saulo, “İklim değişikliği, aşırı hava olaylarının artan sıklığı ve etkisi şeklinde neredeyse her gün gözlerimizin önünde yaşanıyor. Bu yıl rekor kıran yağışlar ve sel olayları ve birçok ülkede korkunç can kayıpları gördük ve bu da her kıtadaki insanlar için yürek parçalayıcı oldu” değerlendirmesinde bulundu.

Tropikal siklonların korkunç bir insani ve ekonomik kayba neden olduğunu vurgulayan Saulo, “Yoğun sıcaklık düzinelerce ülkeyi kavurdu ve sıcaklıklar birçok durumda 50 dereceyi aştı. Orman yangınları yıkıma yol açtı” ifadelerini kullandı.

Önceki Haberler

Akbelen’de Zeytin Ağaçlarının Kesilmesine Karşı Mücadele Sürüyor

Milas'a bağlı İkizköy'de bulunan Akbelen Ormanı'nda Limak Holding ve İçtaş Holding ortak iştiraki YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy-Kemerköy Termik Santralı'nın kömür…

3 Ocak 2025

Yalnızca 1 Yılda 12 binden Fazla ÇED Duyurusu Yapıldı

2024 yılı boyunca 12 bin 863 Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Gerekli Değildir duyurusu; Çevre, Şehircilik…

3 Ocak 2025

İklim Kriziyle Mücadelede AB’ye “Geri Vites” Tepkisi

Eski AB Çevre Komiseri Virginijus Sinkevičius, iklim krizi konusunda geri adım atılmaması gerektiği konusunda uyarılarda…

3 Ocak 2025

Plastik Anlaşması 2025’e Kaldı

İnsan sağlığı ve çevre üzerinde büyük risk oluşturan plastik krizi şiddetlenirken plastik endüstrisi, önümüzdeki 20…

2 Ocak 2025

Yeni Trump Dönemi İklim Eylemi için Felaket Anlamına Gelebilir

İlk başkanlık döneminde ABD’yi Paris İklim Anlaşması’ndan çeken ve 125’ten fazla çevre koruma mevzuatını zayıflatan…

2 Ocak 2025

2025’e Saatler Kala Bir Hatırlatma: Ekosistem Geri Dönüşü Olmayan Eşik Noktalarına Yaklaşıyor!

Tüm dünyanın büyük umutlarla beklediği 2025’i kutlamalarla karşılamaya hazırlanırken WWF- Türkiye “Ne kutlama ama..” diyerek,…

31 Aralık 2024