Greta Thunberg’in de dahil olduğu iklim aktivistleri, dünya liderlerinin iklim değişikliği eylemi konusundaki mazeretlerinin tükendiğini söylüyorlar.
Greta Thunberg’in de dahil olduğu gençlik aktivistleri, bir BM raporunun neredeyse hiçbir çocuğun küresel ısınmanın etkisinden kaçamayacağını tespit etmesinin ardından, çocukların bu yılki Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP26) daha fazla boş vaatleri dinleyemeyeceğini söylediler.
Birleşmiş Milletler çocuk ajansı UNICEF, Cuma günü yayımlanan türünün ilk endeksinde, dünyadaki 2,2 milyar çocuğun neredeyse tamamının, yıkıcı sellerden zehirli havaya kadar en az bir iklim veya çevresel riske maruz kaldığını tespit etti.
Geçtiğimiz hafta, dünyanın en iyi atmosferik bilim insanlarından oluşan bir BM iklim paneli, küresel ısınmanın ölümcül ısı dalgaları, kasırgalar ve daha da kötüleşmeye devam etmesi muhtemel diğer aşırı olaylarla birlikte kontrolden çıkmaya tehlikeli bir şekilde yakın olduğu konusunda uyardı.
18 yaşındaki Thunberg, UNICEF endeksinin en kötü etkilenenlerin çocukların olacağını doğruladığını ve dünya liderlerinin Kasım ayında Glasgow’da COP26 için bir araya geldiklerinde sadece konuşmak yerine harekete geçmeleri gerektiğini söyledi.
Thunberg’in İsveç’teki okulunun önünde tek kişilik protestosu ile başlayan küresel bir gençlik hareketi olan Fridays For Future, üçüncü yıldönümünde endeksin yayımlanmasından önce gazetecilere verdikleri röportajda, “Bunu yapmalarını beklemiyorum, ancak beni yanıltabilirlerse çok mutlu olurum” dedi.
Filipinler’den iklim aktivisti Mitzi Jonelle Tan, aylarca süren aşırı hava koşulları ve bilim insanlarının korkunç uyarılarından sonra, dünya liderlerinin “boş vaatleri ve belirsiz planlarının” artık yeterli olmadığını söyledi ve “Bu COP’un işleri değiştiren olmaması için hiçbir mazeret yok.”
UNICEF direktörü Henrietta Fore, gençlerin küresel olarak örnek teşkil ettiğini söyledi ve örgütün 21 ülkede 10 gençten dokuzunun iklim değişikliğiyle mücadelede sorumluluk hissettiğini tespit eden bir anketi işaret etti.
Çocukların “giderek tanınmaz hale gelen” dünyada yetişkinlerden daha fazla risk altında olduklarını, aşırı hava olayları karşısında daha az hayatta kalabildiklerini ve toksik kimyasallara, sıcaklık değişimlerine ve hastalıklara karşı daha duyarlı olduklarını söyledi.
UNICEF endeksi, çoğunlukla Afrika’nın düşük emisyonlu 33 ülkesinde yaklaşık 1 milyar çocuğun, aşırı hava koşulları ve yoksulluk gibi mevcut sorunların “ölümcül bir bileşimi” ile karşı karşıya olduğunu ve bunun da onları benzersiz şekilde savunmasız hale getirdiğini gösteriyor.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…