Aralarında dünyanın en büyük ekonomilerine sahip 5 ülkesinin liderinin de bulunduğu 60’ın üzerinde devlet ve hükümet başkanı, BM Biyolojik Çeşitlilik Zirvesi öncesinde “Liderler Taahhüdü”nü imzalayarak insanların ve dünyanın sağlığı için doğayı korumaya yönelik adımlar atmayı vadetti.
64 ülkenin devlet ve hükümet başkanı ile Avrupa Birliği Komisyon Başkanı Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Zirvesi’nin hemen öncesinde bir taahhütname imzalayarak önümüzdeki 10 yıl içinde doğa kayıplarını sonlandırmayı vaat etti.
Biyolojik çeşitlilik kayıplarını 2030 yılına kadar tersine çevirmek amacıyla bir araya gelen dünya liderleri Doğa ve İnsan için Liderler Taahhüdü ile doğa kayıplarının önüne geçmek ve iklim krizi ile mücadele etmek için acil adımlar atmaya söz verdi.
Taahhüt, biyolojik çeşitlilik, iklim ve sağlık gibi birbiriyle bağlantılı krizlerinin yönetimi için ihtiyaç duyulan acil, küresel kararların ivedilikle hayata geçirilmesi yönünde atılmış güçlü bir adım. Nature for Life Hub‘ın (Yaşam için Doğa Merkezi) girişimiyle Doğa ve İnsan için Liderler Etkinliği ile açıklanan taahhüt, WWF’in (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) de aralarında bulunduğu çok sayıda sivil kurum ve kuruluş tarafından destekleniyor. Taahhüdü imzalayan ülkeler arasında başta Almanya, Birleşik Krallık, İtalya, İspanya, Kanada olmak üzere Bangladeş, Butan, Fiji, Fransa, Kenya, Kolombiya, Meksika gibi ülkeler yer alıyor.
Geçtiğimiz yıl dünya genelinde yayımlanan bir dizi bilimsel rapor, doğa kayıplarının insanlık tarihi boyunca daha önce görülmemiş bir düzeye ulaştığına; küresel biyolojik çeşitlilik krizine dikkat çekti. WWF’in 2020 Yaşayan Gezegen Raporu üretim ve tüketim şekillerimizden kaynaklanan nedenlerle son 50 yılda omurgalı türlerin popülasyonlarının %68 azaldığını ortaya koydu.
WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) Küresel Direktörü Marco Lambertini: “Doğa kayıpları artık sağlığımızı, gıda güvenliğimizi, geçim kaynaklarımızı tehdit edecek noktaya ulaştı. Salgınlar, orman yangınları, yaban hayatı kayıpları ve iklim değişikliği, insanın doğayla tehlikeli derecede uyumsuz ilişkisinin göstergeleri. Bunları daha fazla görmezden gelemeyiz; acilen kararlı adımlar atmak zorundayız. Biyoçeşitlilik kaybını 2030 yılına dek tersine çevirmeyi vaat eden Liderler Taahhüdü ülkelerin en yüksek siyasi kademede liderlik sergilediği çok önemli bir aşama. Tüm dünya liderlerini, BM Biyoçeşitlilik Zirvesi’nde bu kararlılıkla hareket etmeye çağırıyoruz. Biyolojik Çeşitlilik Zirvesi ve önümüzdeki yıl gerçekleşecek iklim müzakerelerinde herkes için karbon-nötr, doğa-pozitif ve adil bir gelecek sağlayacak ortak bir plan geliştirilmeli ve mutabakat sağlanmalı. Doğa ve insan için harekete geçmek, şimdiye kadar hiç bu denli hayati önem taşımamıştı” dedi.
Liderler Taahhüdü, biyoçeşitlilik krizinin, yoksulluğu ve eşitsizlikleri şiddetlendirerek, hayvan kaynaklı hastalık risklerini artırarak ve iklim krizini tetikleyerek yaşam destek sistemlerimizde geri dönüşü olmayan zararlara neden olduğunu vurguluyor. İklim krizini durdurmak, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmak istiyorsak biyolojik çeşitlilik kaybının ivedilikle durdurulması ve tersine çevrilmesi gerektiğinin altı çiziliyor.
Liderler Taahhüdünde öne çıkan vaatler:
Sürdürülebilir kalkınma için 2030 yılına kadar biyoçeşitlilik kaybını tersine çevirmek amacıyla acil önlemler almak; bu doğrultuda:
Liderler, etkinlikte Küresel Acil Durum için hesap verebilirlik yaklaşımını benimseyen anlamlı bir adım daha atarak 2021 Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yeniden buluşmayı; kat ettikleri yolu gözden geçirerek taahhütleri yeniden onaylamayı da vaat etti. BM’nin girişimiyle, 10 yıl önce Japonya’da dünyanın biyolojik çeşitliliğini korumak için Aichi 2020 Hedefleri olarak adlandırılan 20 hedef belirlenmişti. Doğa ve İnsan için Liderler Taahhüdü, dünyanın bu hedeflerden birini bile karşılamaya yaklaşamadığını ortaya koyan BM Biyolojik Çeşitlilik Raporu’nun açıklanmasından iki hafta sonra imzalandı. BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi kapsamında, önümüzdeki yıl, Çin’in Kunming kentinde 2020 sonrası 10 yıl için doğa koruma ve biyolojik çeşitlilik hedeflerini ortaya koyan yeni bir küresel çerçeve kabul edilecek.
Doğa ve İnsan için Liderler Taahhüdü’nü Avrupa Birliği’nin yanı sıra aşağıdaki ülkeler imzaladı.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…