İsveç Parlamentosu önünde gerçekleştirdiği oturma eylemiyle iklim krizine karşı harekete geçilmesi çağrısı yaparak okulu kıran 16 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg’in eylemi küresel bir greve dönüştü. 20 Eylül Cuma günü 163 şehirde 5800 iklim grevi gerçekleşti.
HABER: Gülce DEMİRER
Greta Thunberg’in İsveç Parlamentosu önünde tek başına başlattığı eylem Solomon Adaları’ndan New York’a, İstanbul’dan Japonya’ya küresel çapta iklim krizine dur demek için gerçekleştirilen devasa bir harekete dönüştü. 20 Eylül Cuma günü dünyada 163 şehirde gerçekleşen 5 bin 800 iklim grevi son bir haftadır medyadaki en önemli konulardan biri oldu. Fridays For Future (Gelecek İçin Cumalar) hareketi kapsamında her cuma okulu kıran öğrenciler iklim krizi adına farkındalık yaratmayı amaçlıyor ve hükümetlere ve şirketleri bu krizi durdurmak adına harekete geçmeleri çağrısında bulunuyor.
Cuma günü gerçekleşen küresel greve toplam 73 sendika, 3024 şirket ve 820 sivil toplum kuruluş grevlere destek verdi. Toplamda 7 bin 371 internet sitesi ise Dijital İklim Grevi’ne çıkarak sitelerini kapattı.
Almanya’da 1.4 milyon; Berlin’de 100 bin, New York’ta 250 bin, Melbourne’de 300 bin ve dünya çapında toplam 4 milyon kişi iklim için greve çıktı.
350.org’un açıkladığı bu sayılara göre ise Türkiye’de toplamda 10 bin kişi iklim grevine katılırken, İstanbul’daki katılım sayısı ise 3 bin 500 olarak açıklandı.
Cuma günü gerçekleşen grev, 27 Eylül Cuma gününe kadar devam edecek olan küresel bir seferberliğin başlangıcını ateşledi. Bugün (23 Eylül) gerçekleşecek Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde dünya çapından liderlerden, fosil yakıtları bırakmaları ve Paris Anlaşması’nı uygulamaları bekleniyor.
Türkiye’de Yeni Bir Aktivizm Dalgası
İstanbul’da Kadıköy İskele’den Yoğurtçu Parkı’na doğru gerçekleşen yürüyüşe “Güneş, rüzgar bize yeter”, “Ne istiyoruz? İklim adaleti, ne zaman istiyoruz? Şimdi” ve “Bilimin arkasında birleş” sloganları eşlik etti.
İstanbul’da 3 bin 500 kişinin katıldığı söylenen iklim grevi ise yaklaşık beş ay önce başlayan, birçok sivil toplum örgütünü barındıran ve iklim krizine farkındalık yaratmayı amaçlayan Sıfır Gelecek kampanyası kapsamında gerçekleşti.
Aktivistler Cuma günkü grevin ülkede birçok farklı nesli bir araya getiren “yeni bir aktivizm dalgası” olduğunu söylüyor. İklim aktivistleri, insanların son üç yıldır çok daha şiddetli yaşadığımız sel, fırtına, kuraklık ve sıcak hava dalgalarının sebebinin iklim kriziyle bağlantılı olduğunu fark etmelerini istiyor.
Bu ve devam edecek grevlerin, Türkiye’nin de Paris Anlaşması’nı imzalaması ve uygulaması yönünde bir baskı oluşturması bekleniyor.
Dünyada Neler Yaşandı?
Bangkok’ta 200’den fazla genç aktivist Çevre Bakanlığı’nın önünde yere yığılıp ‘ölü numarası’ yaptı. Grev organizasyonundan sorumlu 21 yaşındanki Nanticha Ocharoenchai “İklim krizini durdurmazsak yaşanacak olan bu” dedi.
Avustralya’nın başkenti Canberra’da gerçekleşen grevde ise 16 yaşındaki Elizabeth Withbread “Buradayım çünkü yaşamak istiyorum. Hepimizin sahip olduğumuz hayatı yaşamaya hakkı var. Genç yaşta ölmek istemiyorum” dedi.
Brezilyada da birçok büyük şehirde Amazon Ormanları’nın korunması çağrısıyla yürüyüşler gerçekleşti.
Greve katılan 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Fabiana Amorim, “Brezilya hükümeti Amazonları sömürüye, hayvancılık ve yem üretimine açmak istiyor. Brezilya’da iklim krizine yönelik atılması gereken ilk adım Amazonları tarım ve hayvancılığa açılmasına karşı korumak olacaktır. Doğayı sadece sömürülecek ve üzerinden kar edilecek bir meta olarak görmeyi bırakmalıyız” dedi.
En fazla seragazı emisyonuna sahip Çin’de ise greve izin verilmedi. Çin Genç İklim Eylem Ağı’ndan (China Youth Climate Action) Zheng Xiaowen ise Çin’deki genç neslin bir şekilde eyleme geçeceğini söylüyor.
Bir sonraki iklim grevinin ise dünya çapında neredeyse bütün tüketim markalarının indirime girdiği ve insanları çılgınca tüketime teşvik eden “Black Friday’e” karşı 29 Kasım’da gerçekleşmesi planlanıyor.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…