Bilim

Dünya İklim Atıf Çalışmaları Grubu: 2 Derecelik Artışta Kavurucu Sıcaklar Her Sene Yaşanabilir

Bilim insanları tarafından yeni yayımlanan çalışmalar iklim krizi ile son yıllarda Avrupa’da görülen aşırı sıcaklar arasında ilişki kuruyor.

Dünyaca ünlü iklim bilim insanlarını bir araya getiren Dünya İklim Atıf Çalışmaları Grubu tarafından yayımlanan çalışmalardan ilki, 2018 yazında Kuzey Yarım Küre’de görülen aşırı sıcakların iklim değişikliği yüzünden ortaya çıktığını gözler önüne seriyor.

Haziran 2019 yılında yayımlanan bu çalışma, Mayıs ve Temmuz 2018 tarihleri arasında, kuzey yarım küredeki yerleşim ve tarım yerlerinin %22’sinin aşırı sıcaklar ile boğuştuğunu gözler önüne seriyor. Çalışmanın bulguları, aynı zamanda bu sıcaklıkların iklim değişikliğinden kaynaklandığını da gözler önüne seriyor.

Dünyanın, sanayi öncesi döneme göre ortalama sıcaklığında, küresel ısınma yüzünden  1 derecelik bir artış gözlemleniyor. Çalışma, geçen yaz görülen sıcak hava dalgasının bu artış olmadan mümkün olamayacağını ortaya koyuyor. Çalışma aynı zamanda eğer küresel ısınma 1,5 derece sınırını geçerse bu tür kavurucu sıcakların gerçekleşme ihtimalinin 2-3 yılda bire ineceğini, 2 derecelik bir artışta ise her sene gözlemlenebileceğini ifade ediyor.

Dünya İklim Atıf Çalışmaları Grubu, bugün de, Avrupa’yı hafta kavuran ve önemli sağlık risklerine neden olan aşırı sıcaklar ile iklim değişikliği ilişkisi hakkında da yeni bir analiz yayımladı.

230’dan fazla bilimsel makaleyi ve analizi inceleyerek yapılan bu hızlı analiz çalışmasında, aşırı sıcakların arkasında iklim değişikliğinin rolünün olduğuna dair önemli verilere ulaşıldı. Çalışmaya göre, iklim değişikliği geçen hafta Avrupa’yı kavuran ve rekor sıcaklıkların görülmesine sebep olan hava olaylarının gerçekleşme olasılığını en az beş kat artırdı.

Araştırmacılar, iklim değişikliği yüzünden ortaya çıkan bu kavurucu sıcakların Avrupa’nın mevsim ortalamalarına göre 4 derece daha sıcak bir haziran ayı geçirmesine sebep olduğunu da ifade ediyor.

Haziran 2019’un son haftasında, Avrupa’nın tamamında yüksek sıcaklıklar görülmüş, Fransa, İsviçre, Avusturya, Almanya, İtalya ve İspanya’da sıcaklı rekorları kırılmıştı. Dünya İklim Atıf Grubu’nun bu yaptığı çalışma, bu rekorlara iklim krizinin neden olduğunu gözler önüne seriyor.

Önceki Haberler

BM İklim Şefi Finans Müzakereleri Yavaş İlerlerken G20 Liderlerinden Destek İstedi

BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…

16 Kasım 2024

Aliyev Bir Senedir Paris Anlaşması’nı Bir Kez Olsun Anmamış!

İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…

16 Kasım 2024

COP29’daki İlk Günün Fosili Ödülü G7’ye Gitti!

G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Liderleri COP29’da “Kırmızı Halıyla” Karşılandı

Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024