Avrupa Birliği’nin (AB) Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin uydu izleme sistemi tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, 2023 Haziran ayı önceki rekor olan Haziran 2019’u büyük farkla aşarak en sıcak haziran olarak kayda geçti.
En yüksek sıcaklıklar özellikle Kuzeybatı Avrupa’da ölçüldü.
Orta ve doğu Avrupa ile İskandinavya’nın yanı sıra Karadeniz’in batı kıyısı boyunca uzanan geniş bir hatta, ortalamadan daha kuru koşullar oluştu.
Haziran 2023, Kuzey Amerika’nın büyük bölümünde de ortalamadan daha kuru geçti.
Şiddetli orman yangınlarını destekleyen koşullar Rusya, Afrika Boynuzu, Güney Afrika’nın çoğu, Güney Amerika ve Avustralya’nın bölgelerinde görüldü.
Okyanus yüzey sıcaklıkları, esas olarak Kuzey Atlantik’teki olağanüstü sıcaklık ve Pasifik’te güçlenen El Nino’nun etkisiyle haziran ayı için kaydedilen en sıcak sıcaklık oldu.
Öte yandan, güney Avrupa’nın çoğu, batı İzlanda ve kuzeybatı Rusya ortalamanın üzerinde yağışlıydı. Türkiye, Kosova ve Romanya’da şiddetli yağış sele neden oldu.
Antarktika deniz buzu en düşük seviyesine ulaştı. Ay boyunca günlük Antarktika deniz buzu miktarı, “görülmemiş” düşük değerlerde kaldı.
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…
Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon…
Dünya, kuraklık ve arazi bozulumuna en çok maruz kalan ülkeleri desteklemek için yeni bir çerçeve…
İklim ve çevre alanında çalışan 8 sivil toplum kuruluşu, okul, hastane, belediye binası, kamu binası,…
Çin, kömür çıkarımı sırasında açığa çıkan metan emisyonlarını azaltma amacıyla daha sert kurallar getireceğini duyurdu. Metan,…