Avrupa Birliği’nin (AB) Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin uydu izleme sistemi tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, 2023 Haziran ayı önceki rekor olan Haziran 2019’u büyük farkla aşarak en sıcak haziran olarak kayda geçti.
En yüksek sıcaklıklar özellikle Kuzeybatı Avrupa’da ölçüldü.
Orta ve doğu Avrupa ile İskandinavya’nın yanı sıra Karadeniz’in batı kıyısı boyunca uzanan geniş bir hatta, ortalamadan daha kuru koşullar oluştu.
Haziran 2023, Kuzey Amerika’nın büyük bölümünde de ortalamadan daha kuru geçti.
Şiddetli orman yangınlarını destekleyen koşullar Rusya, Afrika Boynuzu, Güney Afrika’nın çoğu, Güney Amerika ve Avustralya’nın bölgelerinde görüldü.
Okyanus yüzey sıcaklıkları, esas olarak Kuzey Atlantik’teki olağanüstü sıcaklık ve Pasifik’te güçlenen El Nino’nun etkisiyle haziran ayı için kaydedilen en sıcak sıcaklık oldu.
Öte yandan, güney Avrupa’nın çoğu, batı İzlanda ve kuzeybatı Rusya ortalamanın üzerinde yağışlıydı. Türkiye, Kosova ve Romanya’da şiddetli yağış sele neden oldu.
Antarktika deniz buzu en düşük seviyesine ulaştı. Ay boyunca günlük Antarktika deniz buzu miktarı, “görülmemiş” düşük değerlerde kaldı.
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…
Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…
Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…