Avrupa Birliği’nin (AB) Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin uydu izleme sistemi tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, 2023 Haziran ayı önceki rekor olan Haziran 2019’u büyük farkla aşarak en sıcak haziran olarak kayda geçti.
En yüksek sıcaklıklar özellikle Kuzeybatı Avrupa’da ölçüldü.
Orta ve doğu Avrupa ile İskandinavya’nın yanı sıra Karadeniz’in batı kıyısı boyunca uzanan geniş bir hatta, ortalamadan daha kuru koşullar oluştu.
Haziran 2023, Kuzey Amerika’nın büyük bölümünde de ortalamadan daha kuru geçti.
Şiddetli orman yangınlarını destekleyen koşullar Rusya, Afrika Boynuzu, Güney Afrika’nın çoğu, Güney Amerika ve Avustralya’nın bölgelerinde görüldü.
Okyanus yüzey sıcaklıkları, esas olarak Kuzey Atlantik’teki olağanüstü sıcaklık ve Pasifik’te güçlenen El Nino’nun etkisiyle haziran ayı için kaydedilen en sıcak sıcaklık oldu.
Öte yandan, güney Avrupa’nın çoğu, batı İzlanda ve kuzeybatı Rusya ortalamanın üzerinde yağışlıydı. Türkiye, Kosova ve Romanya’da şiddetli yağış sele neden oldu.
Antarktika deniz buzu en düşük seviyesine ulaştı. Ay boyunca günlük Antarktika deniz buzu miktarı, “görülmemiş” düşük değerlerde kaldı.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…