Geçtiğimiz hafta Cuma günü düzenlenen Küresel İklim Grevinin dünya basınında nasıl ele alındığını İklim Haber okuyucuları için derledik.
Washington Post, “Bizi Duymalarını Sağlayacağız: Milyonlarca genç eylem için greve çıktı” başlığıyla verdiği haberinde iklim grevini gençlerin liderlik ettiği tarihteki en büyük gençlik eylemlerinden biri olarak tanımlıyor. Gazete, Manhattan’dan Mumbai’ye milyonlarca gencin sokaklara çıktığını ve sloganlar, konuşmalar ve evde yaptıkları pankartlar eşliğinden dünya liderlerine tek bir mesaj verdiklerini belirtiyor: İklim değişikliği ile mücadele etmek için daha fazlasını hızlı bir şekilde yapın. Haberde aynı zamanda Londra sokaklarında 13 yaşındaki Martha Lickman’ın taşıdığı bir pankarta da yer veriliyor: “Okyanuslar yükseliyor, biz de”
The Guardian ise “Milyonlarca insan en büyük iklim eylemine katıldı” başlığıyla verdiği haberinde iklim için okulu kırma grevinin geçtiğimiz yıl Ağustos ayında başlamasından bu yana gençlerin yetişkinleri kendilerine katılmaya çağırdıklarını ve seslerinin duyulduğunu belirtti.
Haberde; dünyada yüz milyonlarca insanı temsil eden sendikaların greve destek vererek harekete geçtiği, çalışanların işyerlerini terk ettikleri, doktorlar ve hemşirelerin yürüyüşe katıldıkları ve Amazon, Google ve Facebook gibi firmalarda çalışanların iklim grevine dahil oldukları bildirildi. Tahmini olarak 185 ülkede eylemlerin gerçekleştirildiği söylenirken protestocuların Solomon Adaları’ndaki deniz seviyesinin yükselmesi, Güney Amerika’daki zehirli atıklar, Hindistan’daki plastik atıklar ve hava kirliliği gibi olaylara karşı seslerini yükselttikleri ifade edildi.
Vox’ta “Küresel iklim grevi ne büyüklükteydi? 4 milyon kişinin katıldığı tahmin ediliyor” başlığıyla çıkan haberde “Cuma günü, iklim krizi konusunda küresel bir alarm vermeyi taahhüt eden güçlü yeni toplumsal hareket için gerçekten tarihi bir gündü.” denildi.
Greve katılanların tam sayısını vermenin zor olduğu belirtilen haberde etkinliğin küresel olduğu ve şaşırtıcı derecede iyi organize edildiği vurgulandı. Grev kapsamında 7 kıtada 150’den fazla ülkede planlanan 2 bin 500 etkinliğin gerçekleştirildiği açıklandı.
The New York Times ise iklim grevini yeni nesillerin isyanı olarak tanımladı: “Bu, belirli bir ülkedeki adaletsizliğe ve savaşa karşı değil. Daha sıcak bir gezegendeki gelecekle ilgili. Gençler, iklim değişikliğinin gelecekleri üzerindeki felaket etkilerinden, nerede yaşayacaklarından, yiyeceklerini nasıl sağlayacaklarından ve tekrarlayan kuraklık ve taşkınlarla nasıl başa çıkacaklarından endişe duyuyorlar. İnternet mobilize olmalarını sağlıyor. Bu konuda genellikle ebeveynlerinin bildiğinden daha fazla şey biliyorlar.”
AP ise Canberra’dan Kabil’e, Cape Town’dan Berlin’e yüz binlerce gencin, liderlerin ABD’deki zirvede iklim değişikliği ile mücadele etmelerini talep etmek için Cuma günü sokaklara döküldüğünü belirtti.
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…
Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…
Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…