COP25 Madrid’de ikinci haftasına başlarken, uluslararası medyada karbon piyasaları tartışmalarının nereye varacağı konuşuluyor, COP25’e sponsor olan fosil yakıt şirketlerinin “ikiyüzlülüğü” ele alınıyor.
İklim Haber, COP25’in tüm dünyada nasıl ele alındığını ve zirvede yaşanan gelişmelerden hangilerinin öne çıktığını okuyucuları için derlemeye devam ediyor.
UNB’nin gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkelerden daha fazla maddi yardım beklediğini özetleyen haberine göre, Bangladeş’i temsil eden heyet, Bangladeş’in de dahil olduğu gelişmekte olan ülkelerin, gelişmiş ülkelerin Yeşil İklim Fonu’na katkılarını artırmalarını beklediğini ortaya koyuyor. Ancak bu talep, ülkelerin henüz 100 milyar dolarlık katkı sağlama taahhütlerini bile karşılayamadıkları bir zamanda geldi.
Scoop’ta yer alan habere göre ise Küresel İklim Sağlığı İttifakı’nın yöneticisi Jeni Miller, iklim değişikliği sorununun “nasıl yapılır” veya “bunun için maddi destek var mı” gibi konulardan bağımsız olduğunu, konunun yeterli eylemde bulunacak siyasi isteklilikle ilgili olduğunu söyledi. Miller, “Kelimelerin zamanı geçti. Bugün, hükümetlerin cesur iklim sağlığı eylemleriyle harekete geçme zamanı” dedi.
SCMP’nin haberinde ise fosil yakıt gruplarının iklim müzakerelerini etki altına almaya çalıştığından ve buna verilen tepkilerden bahsedildi. Biyolojik Çeşitlilik Merkezi’nin Enerji Yöneticisi Jean Su, küresel iklim müzakerelerini finanse etmenin kirleticilerin klasik bir hilesi olduğunu belirtti. Kurumsal denetim yapan bir organizasyondan Sriram Madhusoodanan ise büyük kirleticilerin kendilerini COP’un sponsorları arasına girdiklerini ve bu erişimi müzakereleri etkilemek için kullandıklarını ifade etti.
Herald Journalism’de yer alana habere göre, Colombia Üniversitesi’ndeki Sürdürülebilirlik Yönetimi programı yöneticisi Satyajit Bose, COP25’in gündeminde olan Madde 6 ile ilgili “Eğer karbon piyasalarının mantığını doğru kullanırsanız, o zaman dekarbonizasyonun maliyetini düşürebilirsiniz. Tahmin edersiniz ki böylece birçok gelişmekte olan ülkeye yardım edebilirsiniz” dedi.
BBC, geçtiğimiz Cuma günü gerçekleşen küresel iklim grevine yer verdi. Habere göre binlerce insan Madrid’deki iklim değişikliği protestosu için toplandı. Haberde şu ifadelere yer verildi: “Protestoya konuşmacılarla birlikte Javier Bardem ve aktivist Greta Thunberg de katıldı. Şehir merkezinde bulunan hükümet binasına yakın bir yerde konser düzenlendi. Organizatörler protestolara yaklaşık 500 bin kişinin katıldığını söylerken, yetkililer herhangi bir rakam vermedi.”
Mashable da Greta Thunberg ve diğer genç iklim aktivistlerinin iklim konferansına “doğruluk bombaları” bıraktığını söyledi. Bazı genç aktivistlerinin konferans için sert ifadeler kullandığını belirten haberde şu ifadelere yer verildi: “Earther’e göre, genç eylemci Vanessa Nakate eylemcilere hitap ederken COP25’e sponsor olan fosil yakıt endüstrisinin ikiyüzlülüğünü dile getirdi. ‘İkiyüzlü olduklarını düşünüyorum. ‘Mış’ gibi yapıyorlar. Pisliklerini, bize yardım ettiklerini düşünmemizi sağlayarak temizlemeye çalışıyorlar. Onların COP25 sponsorluğuna güvenmiyorum.’ ”
İlk derlemeye buradan ulaşabilirsiniz.