;
Ekonomi Politika

Dünya Bankası’ndan Guyana’daki Petrol Çalışmalarına 55 Milyon Dolarlık Fon

Çevre örgütleri, Dünya Bankası’nı, “petrol ve doğalgaz çalışmalarına finansman sağlamayacağı” taahhüdüne karşı Guyana’daki petrol çalışmalarına 55 milyon dolarlık finansman sağlamasını eleştiriyor.

Dünya Bankası petrol ve gaz çıkarma çalışmalarına doğrudan fon sağlamayacağı taahhüdünde bulunmuştu ancak Guyana, Güney Amerika’daki, fosil yakıt çıkarma işlemlerine verdiği 55 milyon dolarlık destek veriyor.

Yoksul ülkelerin kalkınma çalışmalarına kredi ve hibe sağlayan Dünya Bankası, petrol pazarlaması da dahil olmak üzere Guyanalı petrol ve gaz yetkililerinin eğitimi için 20 milyon dolar ödeme yapacak. Ayrıca, yeni petrol sahalarından gelmesi beklenen milyarlarca dolarlık petrol parası ile Guyana’daki bankacılık ve sigorta sektörlerini yenilemek için 35 milyon dolar daha verecek.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Dünya Bankası, 2017 yılında 2019 yılından sonra “petrol ve doğalgaz çalışmalarına finansman sağlamayacağı” taahhüdünde bulunmasının ardından çevre grupları tarafından takdir edilmişti. Ancak,  kampanyacılar Dünya Bankası’nın petrol ve doğalgaz sektörlerine yoğunlaşmasının, “ülkelerin sürdürülebilir enerjiye geçişini hızlandırmaya yardım etme” ve 2015 Paris Anlaşması kapsamında ısınmayı 2 derecenin altında tutulması taahhütleriyle çeliştiğini söyledi.

Dünya Bankası’nın projelerini takip eden, Almanya merkezli sivil toplum kuruluşu Urgewald’da kıdemli danışman Heike Mainhardt, “Dünya Bankası’nın Guyana’daki petrol çalışmalarına kamu yardımı yapması Guyana’nın iklim değişikliği önceliklerine ve bankanın Paris Anlaşması’nı desteklemesine apaçık bir tezatlık oluşturuyor. Dünya Bankası’nın kendi uyarısını dikkate almaması beni şaşırttı” dedi.

Guyana’nın ABD’li ExxonMobil firmasından sonra dünyanın en büyük petrol üreticilerinden biri olması bekleniyor.

Danışmanlık şirketi Rystad Energy Şubat ayında Guyana’nın petrol üretiminin günde 1.2 milyon varile ve yıllık gelirinin 20 milyar dolara ulaşabileceğini tahmin etmişti. 2020 yılında hükümet gelirinin 270 milyon dolara ulaşabileceği tahmininde bulunan şirket, bu miktarın Guyana’nın 3.9 milyarlık 2018 gayri safi yurtiçi hasılasını geçtiğini söylüyor.

Guyana’daki petrol çalışmalarını sorgulayan uluslararası avukat Melinda Janki ise Dünya Bankası’nın neden daha ucuz olan yenilenebilir enerjiye finansman sağlamadığını sorguladı. Janki, “Dünya Bankası Guyana’yı korkunç bir kalkınma yoluna sokuyor” dedi.

Guyana Başkanı David Granger’in, Guyana’daki petrol üretimini eleştirmesi üzerine petrol önemli bir sorun haline gelmişti.

Yolsuzlukları takip eden Global Witness’e göre ExxonMobil ve hükümet arasında imzalanan sondaj haklarını kapsayan 40 yıllık bir anlaşma, ülkede 55 milyar dolarlık bir kayba neden olabilir.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi