;
Ekonomi

Dünya Bankası Yeni İklim Eylem Planını Açıkladı

Dünya Bankası, seragazı emisyonlarında ölçülebilir düşüşler elde etmek ve kömürden çıkışı hızlandırmak adına yeni bir İklim Değişikliği Eylem Planı açıkladı.

Dünya Bankası, gelişmekte olan ülkelerin seragazı emisyonlarında ölçülebilir düşüşler elde etmelerine yardımcı olmayı ve kömürden çıkışa yardımcı olmak için büyük ölçekli kaynakları seferber etmeyi amaçlayan yeni bir İklim Değişikliği Eylem Planı açıkladı.

Dünya Bankası Başkanı David Malpass, planın temel unsurlarının bankanın yönetim kuruluna sunulduğunu ve acil önlem alınması gerektiğinin altını çizdiğini söyledi.

Bankanın son beş yılda 83 milyar dolarlık iklim finansmanı sağladığını ve rakamın 2020’de 21.4 milyar dolarla zirveye çıktığını, ancak yeni planla bu seviyelerin de artacağını belirtti.

Yeni plan, küresel ısınmayı sınırlama çabaları doğrultusunda finansman kararları vermeyi taahhüt ediyor, ancak birçok kampanyacının ısrar ettiği gibi fosil yakıtların finansmanını durdurma taahhüdünde bulunmuyor.

Malpass, yaptığı açıklamada, “İklim değişikliği, yoksulluk ve eşitsizliğe yönelik toplu tepkilerimiz çağımızın seçimlerini tanımlıyor” dedi ve “uyum sağlama yoluyla geçim kaynaklarında ölçülebilir iyileşmeler ve seragazı emisyonlarında azaltımlarla ülkelere iklim finansmanının etkisini en üst düzeye çıkarmalarına yardım etmenin” öneminin altını çizdi.

Malpass, bu hedeflere ulaşmak için Dünya Bankası Grubu finansmanının ortalama %35’inin önümüzdeki beş yıl içinde iklimle birlikte yarar sağlayacağını ve bankanın iklim finansmanının %50’sinin uyum ve dayanıklılığı destekleyeceğini söyledi.

Banka ayrıca, seragazı emisyonlarının azaltılmasına, adaptasyona ve dayanıklılığa daha fazla odaklanmayı kolaylaştıran yeni ölçütleri benimseyecek ve yeni Ülke İklim ve Kalkınma Raporları aracılığıyla iklim çalışmalarını genişletecek.

Malpass, bankanın emisyonlara en çok katkıda bulunan enerji, gıda sistemleri, ulaşım ve üretim alanlarında “dönüştürücü” yatırımları destekleyeceğini ve kömürden uzaklaşmak isteyen ülkelere verilen desteği önemli ölçüde artıracağını söyledi.

Dünya Bankası, finansman akışlarını 1 Temmuz 2023’e kadar 2015 Paris Anlaşması’nın hedefleriyle uyumlu hale getirecek. Yeni Uluslararası Finans Kuruluşu ve Çok Taraflı Yatırım Garanti Ajansı operasyonlarının ise %85’i 2023 itibariyle ve %100’ü 1 Temmuz 2025 itibariyle uyumlu hale getirilecek.