Dünya Bankası’nın üst düzey bir yöneticisi, bankanın önümüzdeki 12-18 ay içinde ilk kez kuraklık tahvili çıkarmayı, fırtınalardan ve depremlerden zarar gören ülkeleri destekleyen afet tahvilleri sunumunu genişletmeyi planladığını söyledi.
Kuraklık tahvili, “afet tahvilleri” adlı seride doğal afetlerden etkilenen ülkelere yönelik yeni bir finansal enstrüman. Bu yeni gelişme hakkında açıklama yapan Dünya Bankası Hazine Bölümü’nün sermaye piyasaları ve yatırımlar direktörü George Richardson, “Kuraklık meselesiyle ilgili bir şeyler yapmak istiyoruz ve üzerinde çalışıyoruz” dedi ve daha çok Afrika üzerine odaklanacaklarını da sözlerine ekledi.
Dünya Bankası, kredi sağlayıcısı olan Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) aracılığıyla, yıllardır fırtınalar ve depremlerin neden olduğu zararları hafifletmeye yardımcı olmak amacıyla afet tahvilleri düzenledi ve ihraç etti. Bugüne kadar da bu enstrümanlara 568 milyon dolar tutarında sigorta ödemesi gerçekleştirdi.
Dünya Bankası’nın mevcut afet tahvillerinin büyük çoğunluğu Pasifik ve Karayip bölgelerindeki ülkeleri kapsıyor. Richardson, kredi sağlayıcısının coğrafi kapsamı genişletmek için şu sıralar daha fazla ülke ile görüşme halinde olduğunu belirtti.
Son yılların en kötü kuraklık koşullarıyla mücadele eden ülkelerden biri de Güney Afrika. Doğal olarak meydan gelen El Nino ile beraber Pasifik’teki su sıcaklığının yükselmesi ve seragazı emisyonları nedeniyle ortalama sıcaklık değerlerinin artması bu kuraklığın nedeniydi. Bu durum geçen yıl birçok hava olayının rekor kırmasına da yol açtı.
Richardson, parametrik afet tahvillerine yönelik olarak kuraklıklar, orman yangınları ve sellerin modellenmesinin depremlere ya da fırtınalara kıyasla biraz daha zor olduğunun altını çizerek, “Bu tür enstrümanların harekete geçmesi, olayın fiziksel parametrelerine bağlı olarak belirleniyor. Belirli bir veriye ihtiyacınız olması temel zorluk. Ayrıca bu verilerin çeşitli kurumlar tarafından modellenmesi için bir geçmişe sahip olma zorunluluğu var” dedi.
Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…
175 ülkeden delege Pazartesi günü Güney Kore'nin Busan kentinde, plastik kirliliğini azaltmaya yönelik uluslararası bir…
Ülkeler 2 haftalık müzakereler boyunca başta iklim finansmanı olmak üzere birçok farklı konuda derin fikir…
İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…
Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…