;
Ekonomi

Dünya Bankası “Kayıp ve Zarar” Fonu’na Ev Sahipliği Yapmayı Kabul Etti

kayıp ve zarar

Dünya Bankası yönetim kurulu, bankanın iklim değişikliğinden etkilenen gelişmekte olan ülkelere mali destek sağlayacak Kayıp ve Zarar Fonu’nun geçici ev sahibi olarak hareket etmesine yönelik bir planı onayladı.

Daha zengin ülkeler, sel ve kuraklık gibi aşırı hava olaylarının etkilerini karşılamaya yardımcı olacak bir fon oluşturmanın, karbon emisyonlarıyla iklime zarar verme sorumluluğunu kabul etmeleri anlamına geleceğinden endişe ediyorlardı.

Yine de, yıllarca süren tartışmaların ardından 2022’de Mısır’daki iklim müzakerelerinde bir “Kayıp ve Zarar” fonu üzerinde prensipte anlaşmaya varıldı ve 2023’ten itibaren aralarında İtalya ve Hollanda’nın da bulunduğu ülkeler bu fona yönelik taahhütlerde bulunmaya başladı.

Dünya Bankası’nın başlangıçta fona ev sahipliği yapma planı, Dünya Bankası başkanını atayan ABD de dahil olmak üzere bağışçılar üzerinde etkiye neden olacağı endişesiyle bazı ülkeler tarafından eleştirilerle karşılanmıştı.

Fona dört yıl boyunca finansal aracılık fonu olarak Dünya Bankası’nın ev sahipliği yapacağı ve fon yönetim kurulunun bankadan bağımsız kalacağı, kendi yönetişim yapısını ve finansman kararları üzerindeki kontrolünü koruyacağı belirtildi.

Kâr amacı gütmeyen Fosil Yakıt Anlaşması Girişimi’nin küresel katılım direktörü olan Harjeet Singh, bankanın Ağustos ayına kadar ev sahipliği ve vekillik anlaşmalarını resmileştirmesi gerektiğini söyledi.

Singh, bu anlaşmaların fon yönetim kurulunun operasyonlar üzerindeki özerkliğini sağlamaya yardımcı olacağını ve gelişmekte olan ülkeler için finansal erişimi güvence altına alacağını söyledi.

Singh, bankanın taahhüt edilen parayı hızlı bir şekilde güvence altına alması ve “mümkün olan en erken ödemeye” izin vermesi gerektiğini de ekledi ve şöyle devam etti: “Kayıp ve Zarar Fonu’nun başarısı, iklim acil durumunun sert gerçekleriyle karşı karşıya kalanların toparlanma için ne kadar hızlı ve yeterli destek aldıklarıyla ölçülecek.”