Ekonomi

Dünya Bankası, İklim Taahhüdüne Rağmen Fosil Yakıtlara Yatırımı Sürdürüyor

Dünya Bankası, iklim değişikliği ile mücadelede liderlik etmek istiyor ancak kredi verme konusunda fosil yakıtları yenilenebilir enerjinin önünde tutuyor.

Dünya Bankası, iklim değişikliğine karşı küresel mücadelede liderlik yapma sözü verdi. Banka, bu sözünü kredilerini ve etkisini gelişmekte olan ülkeleri temiz bir enerji geleceğine yönlendirerek gerçekleştirmek istiyor.

Ancak banka, güneş parklarına ve diğer iklim dostu projelere yatırım yapıyor olsa bile, çözmek istediğini belirttiği soruna katkıda bulunan petrol ve gaz aramaları, boru hatları ve rafinerileri finanse etmeye devam etti.

Çevresel gözlemci Urgewald’ın yeni bir analizine göre, bankanın mevcut enerji kredi portföyünde fosil yakıt yatırımları yenilenebilir projelere göre daha fazla paya sahip. Urgewald’ın elindeki verilere göre Dünya Bankası Grubu fosil yakıt projelerine kredi, hibe, öz sermaye yatırımı gibi desteklerle toplamda 21 milyar dolar sağlarken yenilenebilir enerji projelerine ise 15 milyar dolarlık destek sağladı.

Raporun yazarı Heike Mainhardt, bankanın son yıllarda yenilenebilir enerjiyi desteklemek için daha fazla çaba sarf etmesine karşın, analizin bankanın fosil yakıtlara desteğini anlamlı bir düzeyde kesmediğini ortaya koyduğunu belirtiyor.

Urgewald, bulgularını raporun yayımlanmasından önce Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (International Consortium of Investigative Journalists- ICIJ) ile paylaştı.

ICIJ’nin sorularına verilen yazılı cevapta, banka sözcüsü Urgewald’ın raporunun bankanın faaliyetleriyle ilgili eski bir görüşü yansıttığını belirtti. Sözcü, Dünya Bankası’nın kömürle çalışan elektrik santrallarına verdiği desteği sona erdirdiğini, 2019 yılının sonuna kadar ise petrol ve gaz üretimine ayrılan fonların neredeyse tümünü durdurmayı taahhüt ettiğini söyledi.

Yeni Başkandan İklim Hedefi Açıklaması

Donald Trump’ın aday gösterdiği ve Dünya Bankası’nın yeni başkanı seçilen David Malpass ise iklim değişikliği eylem planının öncelik olmaya devam ettiğini ve bankanın iklim hedeflerinden taviz verilmeyeceğini açıkladı.

Malpass, bankanın gelişmekte olan ülkelerin küresel ısınma ile mücadelelerine yaptığı yardımların bankanın misyonun merkezinde kalacağını ifade etti.

Malpass ayrıca, Trump’ın ABD’li kömür üreticilerine yönelik güçlü desteğine rağmen, bankanın yeni kömür yakıtlı santrallara borç vermeyi reddetmeye devam edeceğini de vurguladı.

Yeni başkan, “İklim değişikliği insanların karşı karşıya kaldığı önemli bir sorun. Bizim önümüze belirli sorunlar getiriyor ve bunları adaptasyon ve iklim değişikliği eylem planımızı hayata geçirerek ele alıyoruz. Beklentim, bankanın bu hedefler doğrultusunda takip ettiği yönü sürdürmesi” diye konuştu.

Önceki Haberler

BM İklim Şefi Finans Müzakereleri Yavaş İlerlerken G20 Liderlerinden Destek İstedi

BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…

16 Kasım 2024

Aliyev Bir Senedir Paris Anlaşması’nı Bir Kez Olsun Anmamış!

İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…

16 Kasım 2024

COP29’daki İlk Günün Fosili Ödülü G7’ye Gitti!

G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Liderleri COP29’da “Kırmızı Halıyla” Karşılandı

Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024