Ekonomi

Dünya Bankası İklim Krizine 31,7 Milyar Dolarlık Kaynak Ayırdı

2022 mali yılında, Dünya Bankası Grubu’nun toplam finansmanının %36’sı iklim finansmanına ayrıldı.

Dünya Bankası tarafından yapılan açıklamada, grubun ülkelerin seragazı emisyonlarını azaltmasına ve iklim değişikliğinin artan etkilerine uyum sağlamasına yardımcı olmaya odaklandığı kaydedildi.

Açıklamada, Dünya Bankası Grubu’nun, bu kapsamda 1 Temmuz 2021’de başlayan ve 30 Haziran’da sona eren 2022 mali yılında ülkelerin iklim değişikliğini ele almasına yardımcı olmak amacıyla 31,7 milyar dolarlık rekor kaynak sağladığı bildirildi.

İklim finansmanına ayrılan kaynağın 2021 mali yılında 26,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği anımsatılan açıklamada, 2022 mali yılında bir önceki mali yıla kıyasla %19’luk artışın söz konusu olduğu aktarıldı.

Açıklamada, Dünya Bankası Grubu’nun gelişmekte olan ülkelerde iklim hareketinin en büyük çok taraflı finansörü olmaya devam ettiği vurgulandı.

İklim finansmanının grubun toplam finansmanının %36’sına ulaştığı belirtilen açıklamada, bunun Dünya Bankası Grubu’nun 2021-2025 yıllarını kapsayan İklim Değişikliği Eylem Planı’nda belirtilen finansmanın %35’inin iklim hareketinin desteklenmesine ayrılması hedefini aştığı aktarıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Dünya Bankası Başkanı David Malpass, seragazı emisyonlarını azaltan, dayanıklılığı artıran ve özel sektörü etkinleştiren etkili ve geliştirilebilir projeler için finansman sağlanması amacıyla çözümler sunmaya devam edeceklerini ifade etti.

Dünya Bankası Türkiye’ye Dair Rapor Yayımlamıştı

Banka tarafından daha önce yayımlanan bir rapora göre, iklim değişikliğinin etkilerine karşı dayanıklılığı ve uyumu artırmaya ve ekonomi genelinde karbondioksit ve diğer seragazı emisyonlarını azaltmaya yönelik etkili ve uygun eylemleri uygulaması halinde Türkiye önümüzdeki 20 yıllık dönemde 146 milyar dolarlık tasarruf sağlama potansiyeline sahip.

Türkiye Ülke İklim ve Kalkınma Raporuna (CCDR) göre, faydalar büyük ölçüde yakıt ithalatındaki azalmalardan ve hava kirliliğinin azalması sonucunda elde edilecek sağlık faydalarından kaynaklanacak ve enerji güvenliğinin artırılmasına ve enerji harcamalarının düşürülmesine katkıda bulunacak.

Rapor elektrik sektörünün derin bir şekilde karbonsuzlaştırılması, bina ve ulaştırma sektörlerinde enerji verimliliği ve elektrifikasyonun sağlanması ve sanayi ve tarımda karbon ve diğer seragazı emisyonlarının azaltılması çağrısında bulunuyor. Bunlar, dünyanın en fazla karbon salımına sahip 17’nci ülkesi olarak Türkiye’nin bu gidişatı tersine çevirmek ve 2053 yılına kadar karbon nötr olma taahhüdünü yerine getirmek için yapması gereken önemli değişiklikler arasında yer alıyor.

Paylaş

Önceki Haberler

Los Angeles’taki Yangında 100 Binden Fazla Kişi Tahliye Edildi; Zarar 57 Milyar Doları Bulabilir

Los Angeles tarihindeki en yıkıcı orman yangınlarından birisi olduğu belirtilen yangınların yol açtığı ekonomik kayıpların…

9 Ocak 2025

İklim Krizini Besleyenler İklim Krizine Yem Olacak

İklim değişikliğine bağlı olarak deniz seviyelerinde artan yükseliş, ironik bir şekilde bu değişikliğe neden olan…

8 Ocak 2025

Türkiye’de Elektrikli Otomobil Satışları Yaklaşık Yüzde 50 Arttı

Türkiye’de 2024’te hibrit otomobil satışları bir önceki yıla göre %70,8, tam elektrikli otomobil satışları ise…

8 Ocak 2025

Prof. Dr. Salihoğlu: “Marmara’da Esas Sorun Kirlilik ve Oksijensizlik”

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu Üyesi Prof. Dr. Barış…

8 Ocak 2025

ABD’nin En Büyük 6 Bankası Son 1 Ayda Net-Sıfır Bankacılık İttifakı’ndan Ayrıldı

ABD’de artan siyasi baskı ile beraber, ülkedeki en büyük 6 banka bir ay gibi kısa…

8 Ocak 2025

Müsilaj Geri Dönerken Akıllarda Tek Soru: Atık Deşarjı ve Kirlilik Sorunu 3 Yıldır Neden Çözülmedi?

Marmara ve Ege Denizi'ne yayılan müsilaj kâbusu geri döndü.  Prof. Dr. Mustafa Sarı'nın açıklamalarının ardından…

7 Ocak 2025