Donör ülkeler, Güney Kore’nin Seul kentinde düzenlenen bir toplantıda Uluslararası Kalkınma Birliği’ne (IDA) 23,7 milyar dolar taahhüt etti. Bu, 2021’de taahhüt edilen 23,5 milyar dolara göre çok az bir artışı temsil ediyor ve Dünya Bankası başkanı Ajay Banga’nın güvence altına almayı umduğu 30 milyar doların çok altında.
Banka, piyasalardan daha fazla borç almak ve sermayeyi borç vermek için serbest bırakmak da dahil olmak üzere çeşitli finansal mühendislik yöntemleriyle bağışçıların parasını 100 milyar dolara çıkarabilecek.
Para, “yaşanabilir bir gezegende yoksulluğu sona erdirmek” genel teması altında diğer kalkınma ihtiyaçlarının yanı sıra iklim değişikliği, gıda güvensizliği ve çatışmalara yanıt vermelerine yardımcı olmak için 78 yoksul ve savunmasız ülkeye hibeler ve imtiyazlı krediler yoluyla dağıtılacak.
Ancak Dünya Bankası şimdiye kadarki en büyük IDA fon toplama turunu kutlarken, uzmanlar artan enflasyon ile beraber 100 milyar dolarlık rakamın önceki turla karşılaştırıldığında kesinti anlamına geldiğini söyledi.
Düşünce kuruluşu E3G’den Amy Dodd, “Açıkçası daha büyük bir rakam görmek isterdik. Ancak birçok bağışçı ülkenin harcamaları kıstığı ve yardım bütçelerinin büyük baskı altına girdiği bir ortamda bunu yine de bir başarı olarak görüyorum” dedi.
G7 ülkeleri, IDA’nın geleneksel katkıda bulunan üye tabanının çoğunluğunu oluşturuyor ve üye sayısı bu dönemde 48’den 59’a yükseldi. Dünya Bankası henüz taahhütlerin ayrıntılı bir dökümünü açıklamasa da, 17 bağışçının katkılarını ulusal para birimi cinsinden %25’ten fazla artırdığını belirtti.
ABD, 4 milyar dolarlık bit katkı sözü verdi ancak Biden önümüzdeki Ocak ayında görevinden ayrılacak. Kongrenin ödemeyi onaylaması gerekiyor ve Trump’ın iklim değişikliğine yönelik tutumu birçok ülkeyi endişelendiriyor.
E3G’den Dodd da, Trump’ın iklim finansmanı vaatlerinden dönme sicili göz önüne alındığında, ABD’nin nihai katkısının vaat edilenden daha düşük olabileceğini hatırlattı.
Birleşik Krallık 2,5 milyar dolar tutarında bir taahhüt açıklarken, Danimarka, Letonya, İspanya ve Polonya katkılarında önemli artışlar yaptı.
Geçtiğimiz Cuma günü Banga, bağışçı ülkelerin “cömertliğini” övdü ve IDA’nın iklim kriziyle mücadeledeki kritik rolüne dikkat çekti.
Son 10 yılda IDA’nın dünya çapında 85 milyar dolarlık yatırım yaptığını ve bu yatırımın yarısının toplulukları yükselen denizlerden korumak, ısıya dayanıklı okullar inşa etmek ve çiftçilerin doğru koşullar için doğru tohumlara sahip olmalarını sağlamak gibi yoksul ülkelerdeki uyum çalışmalarına gittiğini aktardı.
Afrika ülkeleri, IDA finansmanının neredeyse dörtte üçünü alıyor ve banka, özellikle iklim etkileriyle mücadele eden ülkeleri destekleyen imtiyazlı iklim sermayesinin ana kaynağı konumunda.
Dünya Bankası’na göre 2022’de IDA’nın projelerinin %35’i azaltım ve uyum çalışmalarına odaklandı. O tarihten sonra banka, 2025 ortasına kadar toplam fonunun %45’ini iklim projelerine aktarmayı taahhüt etti.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü arazi tuzlanmasındaki artış eğilimi nedeniyle küresel gıda üretiminin giderek…
Afşin-Elbistan A Termik Santralı’nın emisyon verileri, yönetmelik sınırlarının 1 buçuk kattan 8 kata kadar aşıldığını…
Google, yapay zeka veri merkezlerini desteklemek için 20 milyar dolarlık yenilenebilir enerji ve altyapı yatırımı…
Yeni bir anketin sonuçları, dünya genelinde insanların %71’inin ekonomik büyümenin yavaşlaması pahasına daha güçlü çevre…
Küresel danışmanlık şirketi Bain & Company'nin Partneri Armando Guastella, Türkiye’nin yenilenebilir enerji dönüşümünün ekonomik büyümeye…
İklim değişikliğinin gelişmekte olan küçük ada devletlerinde sağlık ve yaşam üzerine etkisi üzerine yapılan ilk…