Bir Dünya Bankası şefinin, dokuz atole yayılan 26 kilometrekarelik arazide yaklaşık 11 bin kişinin yaşadığı Tuvalu’ya yaptığı ilk ziyarette Banga, iklim değişikliğinin etkisinin açık olduğunu söyledi.
Reuters’ın özel haberine göre Banga, geçtiğimiz yılın Haziran ayında göreve geldikten kısa bir süre sonra, yaşanabilir bir gezegende yoksulluğu azaltma bayrağı altında, küresel kredi veren kuruluşun görev alanını ilk kez iklim değişikliğini de kapsayacak şekilde genişletti.
Bilim insanları, 2050’ye kadar Tuvalu’nun ana kasabası Funafuti’nin yarısının sular altında kalacağını ortaya koyuyor. Geçtiğimiz yıl Avustralya ile imzalanan bir iklim göçü anlaşması, atoller yaşanmaz hale geldiğinde Tuvalululara göç etme imkanı sağlayacak.
Tuvalulu gençlerle bir araya gelen Dünya Bankası Başkanı, gençler için evlerini terk etme fikrinin ancak “B Planı” olduğunu vurguladı. Reuters ile yaptığı röportajda Dünya Bankası’nın yaşanabilir bir gezegene yönelik vizyonunun fiziksel altyapıdan daha geniş olduğunu da ekledi: “Bu aynı zamanda insan altyapısı ile ilgili. Büyüdüklerinde neden eğitim ve sağlık hizmeti alamasınlar? Bu sadece hayatta kalma meselesi değil. Bu bir yaşam kalitesi meselesi.”
Banga, Dünya Bankası’nın daha hızlı hareket etmesini, etkiye odaklanmasını, bilgilerini Pasifik adalarıyla paylaşmasını ve gençlere istihdam yaratmasını istediğini aktardı. Banga’ya göre Tuvalu için bu, başka bir ülkeye göç etme tehlikesiyle karşı karşıya olan gençlere hemşire veya tesisatçı olarak eğitim vermek için beceri enstitülerine yatırım yapmak anlamına geliyor.
Tuvalu Ulusal Gençlik Konseyi başkan yardımcısı Talua Nivaga ise bu aşamada insanların iklim hareketliliğine/göçe ihtiyaç duyulmadığının altını çizdi: “Savunduğumuz nokta, en kötü senaryoda insanların hareket edebileceği açık bir yol bulunması.”
Niyaga, Banga ile bir iklim göçmeninin ihtiyaç duyabileceği becerileri tartıştı: “Bu beceri Tuvalu’da muhafaza edilmeli ve ilk olarak halkımızın yararına kullanılmalı.”
Dünya Bankası geçtiğimiz Aralık ayında, yıllık finansmanının %45’ini 2025 yılına kadar iklim değişikliğine uyum ve iklim değişikliğinin azaltılmasına dağıtacağını duyurmuştu. Banga Pasifik Adaları’nda bu hedefe halihazırda ulaşıldığını söyledi.
Banga, bu ay New York’ta yapılacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu platformunu kullanarak Dünya Bankası’ndaki reformları vurgulayacak ve zengin ülkeleri, Pasifik’teki birçok ada ülkesi de dahil olmak üzere en yoksul ülkeleri destekleyen Uluslararası Kalkınma Birliği’ne (IDA) fon sağlamaya teşvik edecek.
Tuvalu Başbakan Yardımcısı Panapasi Nelesoni ise, deniz seviyesinin yükselmesinden kaynaklanan su baskınlarının tarım yapmayı zorlaştırdığını ve sağlık sorunlarını artırdığını söylerken şöyle devam etti: “IDA fonu bize verilen hibe niteliği taşıdığı için çok önemli. Şu anda borç almak bizim için zor ve iklim değişikliğiyle yaşadığımız sorun göz önüne alındığında, zengin ülkelerden gelen bu yardımın devamını görmek istiyoruz.”
Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…
175 ülkeden delege Pazartesi günü Güney Kore'nin Busan kentinde, plastik kirliliğini azaltmaya yönelik uluslararası bir…
Ülkeler 2 haftalık müzakereler boyunca başta iklim finansmanı olmak üzere birçok farklı konuda derin fikir…
İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…
Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…