Dünya Bankası başkanı Ajay Banga, yüksek faiz oranlarının düzinelerce ülkenin temerrüde düşmesine yol açabileceği yönündeki endişelerin arttığı bir ortamda, yoksulluğun ortadan kaldırılması ve küresel net sıfır hedefine yoksul ülkelerin üzerindeki ağır borç yükü nedeniyle ulaşmanın zor olduğunu ifade etti.
Washington merkezli kurumun yeni başkanı Ajay Banga, Banka’nın Marakeş’teki yıllık toplantısında düzenlediği basın toplantısında, borç hafifletme konusunda daha hızlı ilerleme sağlanması çağrısında bulundu ancak sorunu ortadan kaldıracak “sihirli bir değnek”in olmadığını aktardı.
Dünya Bankası baş ekonomisti Indermit Gill, Fed’in faiz oranlarını en son 40 yıldan fazla bir süre önce bu kadar agresif bir şekilde artırdığını ve bunun sonucunda 24 ülkenin iflas ettiğini hatırlattı.
Bu yorumlar, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’ın borç konusunda olası daha yakın iş birliğini de içerecek görüşmeler için Çin Merkez Bankası Başkanı Pan Gongsheng ile görüşmeyi planladığını söylemesinin ardından geldi.
Washington ve Pekin arasındaki ilişkiler soğuk ancak yüksek küresel faiz oranları nedeniyle borçlu ülkeler üzerindeki baskının arttığı bir ortamda Yellen, daha fazla yardıma ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Çin, dünyanın önde gelen alacaklı ülkelerinden biri haline geldi.
Yellen şunları söyledi: “Her ne kadar ilerleme yavaş olsa da kesinlikle iyileştirilmesi gerekiyor. Bazı anlamlı ilerlemeler gördük. Daha fazla ilerleme kaydedilebileceğini umuyorum.”
Borç kampanyası gruplarından oluşan bir koalisyon olan Debt Service Watch tarafından hazırlanan bir raporda, gelişmekte olan ülkeler için görünümün 1980’lerdeki Latin Amerika borç krizinden ve 90’ların sonlarında ve 2000’lerin ortasındaki iki tur çok taraflı borç hafifletme döneminden daha kötü olduğu belirtildi.
Raporda, borç servisinin Afrika’da bütçe gelirlerinin %54’ünü ve kamu harcamalarının %40’ını tükettiği belirtildi. Rakamlar, 1990’lardaki ağır borçlu yoksul ülke girişimi ve 2005’teki çok taraflı borç hafifletme girişimi öncesinde düşük gelirli ülkelerin karşılaştığı seviyelerin iki katından fazla.
Borç Servisi İzleme raporuna göre, gelir payı olarak borç ödeme maliyetlerinin en yüksek olduğu beş ülke %196 ile Mısır, %169 ile Sierra Leone, %165 ile Gambiya; %137 ile São Tomé ve Príncipe, %133 ile Malavi.
Raporda, “Gelişmekte olan ülkelerin yeni bir büyük borç iptal turuna ihtiyacı var” denildi. Mevcut borç hafifletme anlaşmaları, yoksul ülkelere BM 2030 sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için daha fazla harcama yapma alanı sağlamakta başarısız oldu.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…