Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100 yılına kadar 2,7 derece olacağını gösteriyor.
Paris Anlaşması’nı onaylayan yaklaşık 200 ülke küresel sıcaklık artışını sanayi öncesi döneme göre 1,5 derecede sınırlandırma sözü verdiler. Ancak yeni bir raporun sonuçlarına göre mevcut politikalar sıcaklık artışını 2,7 dereceye yaklaştırıyor.
Climate Action Tracker (CAT) projesine göre, bu yıl kaydedilen “minimum ilerleme” ile yüzyılın sonuna kadar beklenen küresel ısınma seviyesi 2021’den bu yana değişmedi. Konsorsiyumun tahmini, üç yıl önce Glasgow’da düzenlenen COP26 iklim zirvesinden bu yana aynı.
Climate Analytics’ten analizin baş yazarı Sofia Gonzales-Zuñiga, “Eğriyi bükmekte açıkça başarısız olduk” dedi. Raporda, en iyimser senaryoda dahi ısınmanın geçen yıl 1,8 dereceden bu yıl 1,9 dereceye yükseldiği belirtildi.
Ortalama küresel sıcaklıklardaki küçük gibi görünen değişiklikler, insanların büyük acı çekmesine yol açabilir. Geçen ay yapılan bir araştırma, Avrupa’da 2022’de yaşanan 68 bin sıcaklık kaynaklı ölümünün yarısının, dünyanın şimdiye kadar gördüğü 1,3 derecelik küresel ısınmanın sonucu olduğunu ortaya çıkardı. Yüzyılın sonu için öngörülen daha yüksek sıcaklıklarda, geri dönüşü olmayan ve yıkıcı aşırılıkların yaşanma riski de artacak.
Bulgular, ülkelerin seragazı kirliliği ve bununla başa çıkmak için gereken finansman konusunda endişe verici müzakereler için Azerbaycan’daki COP29 zirvesinde bir araya gelmesiyle açıklandı. Sıcaklık öngörülerinin sabit kalması, dünyanın kömür, petrol ve gazın yerini alabilecek temiz teknolojilerin kullanıma sunulmasında baş döndürücü bir değişim görmesine rağmen ortaya çıkıyor.
Rapor, fosil yakıt sübvansiyonlarının da tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştığını ve bu tür projelere yönelik finansmanın 2021 ile 2022 arasında dört katına çıktığını ortaya koydu.
Almanya’daki NewClimate Enstitüsü’nden iklim bilimci Prof. Niklas Höhne, yenilenebilir enerji kaynakları hızla yaygınlaşırken emisyonların artmasının “paradoks olmadığını” söylerken şöyle devam etti: “Son yıllarda fosil yakıtlar yenilenebilir enerjilere karşı yarışı kazandı ve bu da emisyonların artmasına neden oldu.”
Yine de, yenilenebilir enerji kaynaklarının beklenenden daha hızlı bir büyümeyle kendilerini her yıl şaşırttığını ifade etti. Yakında fosil yakıtları ortadan kaldıracaklarını da ekledi: “Emisyonlarda yalnızca üç yıl önce düşündüğümüzden çok daha hızlı bir düşüşe olanak tanıyor.”
İklim bilimcileri, bir derecenin her bir parçasının insanların ve gezegenin sağlığı için önemli olduğunu söylüyor.
Araştırmacılar, 2100’e kadar ortalama 2,7 derecelik ısınma tahminlerinin, bilim insanlarının beklediğinden çok daha yüksek sıcaklıklara dönüşebilecek kadar geniş bir hata payına sahip olduğu konusunda uyardı.
Gonzales-Zuniga, “Projeksiyonumuzun 3 derece veya daha yüksek olma ihtimali %33, 3,6 derece veya daha yüksek olma şansı ise %10” diye konuştu. İkinci seçeneğin “kesinlikle felaket” olacağını ekledi.