Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yeni bir raporuna göre, toksik kirlilik seviyeleri yıllık olarak tahminen 7 milyon kişinin erken ölümüne yol açıyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 2016 verilerinden derlediği araştırmasına göre, dünyadaki 10 kişiden dokuzu, kansere ve kardiyovasküler hastalıklara yol açabilecek tehlikeli yüksek düzeydeki kirleticilere maruz kalıyor. Çalışma, hava kirliliği seviyelerinin Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Asya’da en yüksek seviyede olduğunu ortaya koyuyor. Bu bölgelerdeki bazı alanlarda havadaki toksinler DSÖ’nun belirlediği limitlerin beş katına çıkıyor ve orantısız olarak fakir ve en savunmasız olanları etkiliyor.
Cenevre merkezli ajansa göre, aynı zamanda yaklaşık 3 milyar insan ev içi ocaklardan ve yangınlardan kaynaklanan ölümcül dumanları soluyor. Araştırma, konutlardan kaynaklanan hava kirliliğinin 2016 yılında tahmini 3,8 milyon ölüme neden olduğunu da belirtiyor.
Rapora göre, hava kirliliğinin neden olduğu ölümlerin %90’ından fazlası özellikle Asya ve Afrika’daki düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleşiyor.
DSÖ Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Hava kirliliği hepimizi tehdit ediyor, ancak en fakir ve marjinal insanlar yükün ağırlığını taşıyor” diyor ve ekliyor: “Hava kirliliği konusunda acil olarak eyleme geçmezsek, sürdürülebilir kalkınmaya ulaşmaya asla yaklaşmayacağız”.
En az kirli hava, daha ziyade daha gelişmiş ve zengin ülkelerde bulunuyor. Bu ülkelerin hükümetleri, hava kirliliği ile mücadele etmek için İngiliz meclis üyelerinin daha önce “ulusal sağlık krizi” olarak adlandırdıklarına benzer adımlar atmıştı.
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…
Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…
Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…
Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon…