Bilim

DSÖ’nün Yeni Raporu: Hava Kirliliği Yılda 7 Milyon İnsanı Öldürüyor

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yeni bir raporuna göre, toksik kirlilik seviyeleri yıllık olarak tahminen 7 milyon kişinin erken ölümüne yol açıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 2016 verilerinden derlediği araştırmasına göre, dünyadaki 10 kişiden dokuzu, kansere ve kardiyovasküler hastalıklara yol açabilecek tehlikeli yüksek düzeydeki kirleticilere maruz kalıyor. Çalışma, hava kirliliği seviyelerinin Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Asya’da en yüksek seviyede olduğunu ortaya koyuyor. Bu bölgelerdeki bazı alanlarda havadaki toksinler DSÖ’nun belirlediği limitlerin beş katına çıkıyor ve orantısız olarak fakir ve en savunmasız olanları etkiliyor.

Cenevre merkezli ajansa göre, aynı zamanda yaklaşık 3 milyar insan ev içi ocaklardan ve yangınlardan kaynaklanan ölümcül dumanları soluyor. Araştırma, konutlardan kaynaklanan hava kirliliğinin 2016 yılında tahmini 3,8 milyon ölüme neden olduğunu da belirtiyor.

Rapora göre, hava kirliliğinin neden olduğu ölümlerin %90’ından fazlası özellikle Asya ve Afrika’daki düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleşiyor.

DSÖ Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Hava kirliliği hepimizi tehdit ediyor, ancak en fakir ve marjinal insanlar yükün ağırlığını taşıyor” diyor ve ekliyor: “Hava kirliliği konusunda acil olarak eyleme geçmezsek, sürdürülebilir kalkınmaya ulaşmaya asla yaklaşmayacağız”.

En az kirli hava, daha ziyade daha gelişmiş ve zengin ülkelerde bulunuyor. Bu ülkelerin hükümetleri, hava kirliliği ile mücadele etmek için İngiliz meclis üyelerinin daha önce “ulusal sağlık krizi” olarak adlandırdıklarına benzer adımlar atmıştı.

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025