Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yeni bir raporuna göre, toksik kirlilik seviyeleri yıllık olarak tahminen 7 milyon kişinin erken ölümüne yol açıyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 2016 verilerinden derlediği araştırmasına göre, dünyadaki 10 kişiden dokuzu, kansere ve kardiyovasküler hastalıklara yol açabilecek tehlikeli yüksek düzeydeki kirleticilere maruz kalıyor. Çalışma, hava kirliliği seviyelerinin Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Asya’da en yüksek seviyede olduğunu ortaya koyuyor. Bu bölgelerdeki bazı alanlarda havadaki toksinler DSÖ’nun belirlediği limitlerin beş katına çıkıyor ve orantısız olarak fakir ve en savunmasız olanları etkiliyor.
Cenevre merkezli ajansa göre, aynı zamanda yaklaşık 3 milyar insan ev içi ocaklardan ve yangınlardan kaynaklanan ölümcül dumanları soluyor. Araştırma, konutlardan kaynaklanan hava kirliliğinin 2016 yılında tahmini 3,8 milyon ölüme neden olduğunu da belirtiyor.
Rapora göre, hava kirliliğinin neden olduğu ölümlerin %90’ından fazlası özellikle Asya ve Afrika’daki düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleşiyor.
DSÖ Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Hava kirliliği hepimizi tehdit ediyor, ancak en fakir ve marjinal insanlar yükün ağırlığını taşıyor” diyor ve ekliyor: “Hava kirliliği konusunda acil olarak eyleme geçmezsek, sürdürülebilir kalkınmaya ulaşmaya asla yaklaşmayacağız”.
En az kirli hava, daha ziyade daha gelişmiş ve zengin ülkelerde bulunuyor. Bu ülkelerin hükümetleri, hava kirliliği ile mücadele etmek için İngiliz meclis üyelerinin daha önce “ulusal sağlık krizi” olarak adlandırdıklarına benzer adımlar atmıştı.
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…
Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…
Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…